Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Οι στρατιωτικοί δικαστές ζητούν εξομοίωση με τους ποινικούς δικαστές στο όριο εξόδου – συνταξιοδότησης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι στρατιωτικοί δικαστές ζητούν εξομοίωση με τους ποινικούς δικαστές στο όριο εξόδου – συνταξιοδότησης

Να εξομοιωθεί το όριο εξόδου (συνταξιοδότησης) των στρατιωτικών δικαστών με αυτό δικαστών της Πολιτικής, Ποινικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στρατιωτικός δικαστής ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο «ως ευδοκίμως τερματίσας την σταδιοδρομία του, λόγω συμπλήρωσης του 62ου έτους της ηλικίας του».

Ο Κώδικας Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει ότι  τα μέλη της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, μέχρι τον βαθμό του στρατιωτικού δικαστή Α΄, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία τους μόλις συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους και από τον βαθμό του Αναθεωρητή και πάνω αποχωρούν στο 62ο έτος της ηλικίας τους. Επιπλέον, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας Αναθεωρητικού Δικαστηρίου αποχωρούν μεν με την συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους υπό την προϋπόθεση όμως ότι έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια στην θέση αυτή. Σε αντίθετη περίπτωση παρατείνεται η θητεία τους.

Τώρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι δικαστές των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών δικαστηρίων αποχωρούν υποχρεωτικά από το δικαστικό Σώμα, μόλις συμπληρώσουν το 65ο   έτος της ηλικίας τους εφόσον κατέχουν έως και τον βαθμό του Εφέτη ή του αντεισαγγελέα Εφετών και όσοι κατέχουν ανώτερο από αυτόν βαθμό αποχωρούν υποχρεωτικά μόλις συμπληρώσουν το 67ο  έτος της ηλικίας τους.

Στο ΣτΕ  προσέφυγε στρατιωτικός δικαστής που κατέχει τον βαθμό του Αναθεωρητή Β΄ (βαθμός αντίστοιχος του αρεοπαγίτη) ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο λόγω συμπλήρωσης του 62ου έτους της ηλικίας του και υποστηρίζει ότι η διαφορά εξόδου από το σώμα που υπάρχει μεταξύ στρατιωτικής και πολίτικης Δικαιοσύνης είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Στην αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε, επισημαίνει ότι οι στρατιωτικοί δικαστές όπως και οι συνάδελφοι τους των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων, έχουν τα ίδια δικαιώματα που προβλέπονται από τα άρθρα 87, 88 και 96 του Συντάγματος, ενώ το άρθρο 4 του Συντάγματος που προβλέπει την αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών, δεν επιτρέπει διαφορετική μεταχείριση  λειτουργών που έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα και παρέχουν το ίδιο ακριβώς δικαιοδοτικό έργο.

Τέλος, επισημαίνει ότι  τα άρθρα 96, 88 και 87 του Συντάγματος «επιτάσσουν να απολαύουν όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί ισότιμης, με ίδια εχέγγυα, προσωπικής και λειτουργικής  ανεξαρτησίας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ