“Ομοβροντία” των φαρμακοποιών (μέσω ΣτΕ) κατά της κυβέρνησης για το άνοιγμα του επαγγέλματος
Μέτωπο κατά της κυβέρνησης στο Συμβούλιο Επικρατείας ανοίγουν οι φαρμακοποιοί σε μια – ύστατη- προσπάθεια να μπλοκάρουν το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, δηλαδή τη δυνατότητα από φυσικά πρόσωπα μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία. Πρόκειται για το προεδρικό διάταγμα “Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου” με το οποίο απελευθερωνόταν το άνοιγμα των φαρμακείων. Με αυτό δίδεται […]
Μέτωπο κατά της κυβέρνησης στο Συμβούλιο Επικρατείας ανοίγουν οι φαρμακοποιοί σε μια – ύστατη- προσπάθεια να μπλοκάρουν το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, δηλαδή τη
δυνατότητα από φυσικά πρόσωπα μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία. Πρόκειται για το προεδρικό διάταγμα “Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου” με το οποίο απελευθερωνόταν το άνοιγμα των φαρμακείων. Με αυτό δίδεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας λειτουργίας – πλην των φαρμακοποιών- σε φυσικά πρόσωπα.
Το προεδρικό διάταγμα για το άνοιγμα του επαγγέλματος κρίθηκε νόμιμο από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε να ανοίξει μέτωπο με την κυβέρνηση άσκησε αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο προσπαθεί να μπλοκάρει. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το Φεβρουάριο το ΣτΕ ενέκρινε το Προεδρικό Διάταγμα ως συνταγματικό και νόμιμο, εξέλιξη που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των φαρμακοποιών. Μάλιστα δε δίστασαν να πουν πως όσοι – μη φαρμακοποιοί -επενδύσουν στην ίδρυση φαρμακείων θα χάσουν τα χρήματά τους.
Τι αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα
Όπως αναφέρεται ειδικότερα στο Προεδρικό Διάταγμα με ημερομηνία 11 Ιουλίου 2018, οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται σε φυσικά πρόσωπα, δηλαδή σε φαρμακοποιούς και σε ιδιώτες μη φαρμακοποιούς, αλλά και σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας είναι η αίτηση να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του αιτούντα, στην οποία θα δηλώνει τα πλήρη στοιχεία του φαρμακοποιού που διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού και θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου.
Τα φαρμακεία, για τα οποία χορηγείται άδεια ίδρυσης σε ιδιώτη μη φαρμακοποιό, τα λειτουργεί υποχρεωτικά Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην εταιρική σύνθεση μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 33% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας και ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου.
Σημειώνεται πως ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μία άδεια κατ’ ανώτατο όριο κατ’ έτος μέχρι το 2020, οπότε και ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι δέκα (άδειες σε πανελλαδική κλίμακα. Πιο συγκεκριμένα, για φέτος επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις οκτώ αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το 2019 μέχρι εννέα και για το 2020 μέχρι δέκα αδειών.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr