ΣτΕ προς φορολογικές αρχές: Για να τους πιάσεις πρέπει να το αποδείξεις
Το «κόλπο» της παράτασης της παραγραφής πέραν της πενταετίας με την επίκληση νέων στοιχείων αύξησης της περιουσίας του φορολογούμενου που δεν δικαιολογούνται, καταργεί επί της ουσίας το Συμβούλιο Επικρατείας με νέα απόφασή του. Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των δικαστικών αποφάσεων που ακυρώνουν τους φοροελέγχους για υποθέσεις πέραν την 5ετίας. Η […]
Το «κόλπο» της παράτασης της παραγραφής πέραν της πενταετίας με την επίκληση νέων στοιχείων αύξησης της περιουσίας του φορολογούμενου που δεν δικαιολογούνται, καταργεί επί της ουσίας το Συμβούλιο Επικρατείας με νέα απόφασή του. Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των δικαστικών αποφάσεων που ακυρώνουν τους φοροελέγχους για υποθέσεις πέραν την 5ετίας.
Η νέα απόφαση (1895 /2018) που απoκάλυψε το capital.gr παγώνει επί της ουσίας τους ελέγχους για την αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και την σύγκλειση μεταξύ καταθέσεων και δηλώσεων.
Το δικαστήριο ασχολήθηκε με έλεγχο που έγινε επειδή τραπεζικοί λογαριασμοί ζευγαριού που βρέθηκαν στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, εντοπίσθηκαν καταθέσεις ποσών που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Η φορολογική αρχή προχώρησε στην επιβολή τσουχτερών πρόσθετων φόρων και προστίμων που προσέγγισαν το 100% των ποσών που έκριναν οι ελεγκτές ότι απέκρυψαν.
Τι απαντούν οι δικαστές
Απαντούν πως “η φορολογική αρχή πρέπει, ιδίως, να διαπιστώσει, κατά τρόπο αρκούντως τεκμηριωμένο ότι ο επιτηδευματίας εισέπραξε το επίμαχο ποσό ως αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών, στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας… Η φορολογική αρχή δεν ανταποκρίνεται στο εν λόγω βάρος της σε περίπτωση, που δεν προβαίνει στην κατά τα ανωτέρω (τεκμηριωμένη) κρίση, αλλά απλώς θεωρεί ότι πρόκειται για περιουσιακή προσαύξηση άγνωστης προέλευσης (επομένως, δυνάμενη να προέρχεται και από πηγή ή αιτία μη αναγόμενη στην άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος) και, συνακόλουθα, για εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων”. Εν ολίγοις ακόμα κι αν εντοπίζουν ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωμένα εισοδήματα, θα πρέπει να πραγματοποιούν έρευνα για κάθε μια συναλλαγή που εντοπίζουν προκειμένου, στο μέτρο του εφικτού, να στοιχειοθετήσουν ότι πρόκειται για εισόδημα από άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας του ελεγχόμενου.
Στην περίπτωση που δεν στοιχειοθετούν ότι τα κατατεθειμένα ποσά προέρχονται από συγκεκριμένη πηγή, όπως είναι η άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ελεγχόμενου, τότε δεν στοιχειοθετείται και η απόκρυψη φορολογητέας ύλης από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr