Τα δεκαώροφα στην Ακρόπολη στον «πολεοδομικό προκρούστη» του ΣτΕ
Η σκιά της Ακρόπολης δεν σηκώνει τα δεκαώροφα κτίρια. Οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής του Μακρυγιάννη και γενικώς πέριξ της Ακρόπολης, στρέφονται πλέον στον «πολεοδομικό προκρούστη» του Συμβουλίου Επικρατείας κατά της ανέγερσης δεκαώροφων κτιρίων στη σκιά του Ιερού Βράχου.
Οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν «εσφαλμένη και παράνομη» την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά. Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν αίτηση για «πάγωμα των εργασιών». Παράλληλα στρέφονται κατά του ισχύοντος πολεοδομικού πλαισίου για την περιοχή του Μακρυγιάννη.
Η ανέγερση των δύο κτιρίων (που δεν έχει ολοκληρωθεί) στις οδούς Φαλήρου 5 και Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Τα κτίρια βρίσκονται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών (ΦΕΚ 96/Δ/10.2.2004), στο άμεσο δομημένο περιβάλλον της Ακρόπολης. Παράλληλα, την επανεξέταση της άδειας των δύο δεκαώροφων κτηρίων που «απειλούν» την θέα της Ακρόπολης ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα εξετάσει αναστολή χορήγησης οικοδομικών εργασιών και αδειών στην περιοχή, έως ότου επανεξεταστεί το πολεοδομικό πλαίσιο προστασίας της.
Η προσφυγή
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» η προσφυγή στρέφεται και κατά του ισχύοντος πλαισίου στου Μακρυγιάννη: Του γενικού πολεοδομικού σχεδίου του 1988 με το οποίο ορίστηκε η χρήση «πολεοδομικού κέντρου» και του διατάγματος του 1978 με το οποίο καθορίστηκε συντελεστής δόμησης 3,6. Ειδικά για το τελευταίο, η προσφυγή επισημαίνει ότι ο συντελεστής αυτός είναι 4,5 φορές υψηλότερος από αυτούς «που παγίως καθορίζονται στα μεταγενέστερα του εν λόγω καθεστώτος νομοθετήματα».
Οι ρυθμίσεις αυτές, εκτιμούν οι κάτοικοι, «συνεπάγονται σημαντική επιβάρυνση του ήδη βεβαρημένου οικιστικού ιστού», παραγνωρίζοντας τη φυσιογνωμία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής κοντά στην Ακρόπολη. Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν και αίτηση για το «πάγωμα» των εργασιών στο κτίριο της οδού Μισαραλιώτου, μέχρι να κριθεί η κύρια προσφυγή.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι σε αίτηση θεραπείας που υπέβαλαν στα μέσα του μήνα δύο από τους κατοίκους στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης των Αθηνών έλαβαν αρνητική απάντηση. Σύμφωνα με την απάντηση, «η προς ανέγερση οικοδομή, με ύψος 28,70 μ. (+3 μέτρα απόληξη κλιμακοστασίου και πέργκολα) δεν εξαντλεί το επιτρεπόμενο στην περιοχή ύψος και εντάσσεται σε ένα ήδη πυκνά δομημένο περιβάλλον».
Επισημαίνεται δε, ότι δεν μπορεί να παρέμβει για το ύψος του κτιρίου: «Έλεγχος υψών ασκείται μόνον σε τμήμα αυτής της περιοχής, που περιλαμβάνει το τρίγωνο Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Μακρυγιάννη – Ροβέρτου Γκάλι και Ερεχθείου, δυνάμει του Π.Δ. 1975», αναφέρεται. Εν τω μεταξύ, οι υπογραφές (στην ψηφιακή πλατφόρμα Avaaz) κατά της ανέγερσης δεκαώροφων κτιρίων στην περιοχή ξεπέρασαν χθες τις 13.000, από 4.000 τη Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έγινε γνωστή στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, όταν κάτοικοι της περιοχής αντιλήφθηκαν ότι ένα υπό κατασκευήν κτίριο στην οδό Φαλήρου ξεπερνούσε πλέον κατά πολύ τα ύψη των υπολοίπων κτιρίων στου Μακρυγιάννη. Η ανέγερση τόσο υψηλών κτιρίων είναι ένας συνδυασμός όρων δόμησης με τη χρήση προνομιακών διατάξεων του ΝΟΚ του 2012 (που φέρει τη σφραγίδα του τότε αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη).
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr