Απόφαση ΣτΕ για ασφαλιστικό φορέα: Χορηγούσε επί 20 χρόνια παροχές – Κατόπιν… εορτής αξίωσε την επιστροφή τους ως αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων
“Ο ασφαλιστικός φορέας έχει το βάρος της αποδείξεως της υπάρξεως των πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν τις προϋποθέσεις της αξιώσεως” έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο.
Συνταξιούχος κλήθηκε μετά από 20 χρόνια να επιστρέψει ποσά που είχε λάβει ως παροχές από τον ασφαλιστικό του φορέα, ο οποίος… ανακάλυψε πως του είχαν δοθεί ως «αχρεωστήτως ή παρανόμως» καταβληθείσες.
Η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) βάσει προδικαστικού ερωτήματος του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης. «Η καθυστέρηση του ασφαλιστικού φορέα να επιδιώξει την αναζήτηση των αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθεισών παροχών δεν συνεπάγεται ότι η πράξη αναζητήσεως/επιστροφής είναι παράνομη ούτε συνιστά νόμιμο λόγο αποκλεισμού της αναζητήσεως των παροχών αυτών, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Επίσης, η αρχή της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης που απορρέει από την αρχή της ασφάλειας του δικαίου και εφαρμόζεται συνδυαστικώς με αυτήν αφορά κάθε πρόσωπο που μπορεί να έχει βάσιμες προσδοκίες επειδή έλαβε ακριβείς, ανεπιφύλακτες και συγκλίνουσες διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια όργανα του ασφαλιστικού φορέα ότι δεν θα αναζητηθούν οι αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθείσες παροχές» αναφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο.
Απόφαση ΣτΕ για ασφαλιστικό φορέα: Έχει το βάρος της αποδείξεως
Ωστόσο, το ΣτΕ σύμφωνα με την απόφασή του κρίνει πως «ο ασφαλιστικός φορέας έχει το βάρος της αποδείξεως της υπάρξεως των πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν τις προϋποθέσεις της αξιώσεως της αναζητήσεως των αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθεισών παροχών, δηλαδή πρέπει να αποδείξει το θετικό γεγονός της καταβολής των κοινωνικοασφαλιστικών παροχών και το αχρεώστητο ή παράνομο αυτής και γενικότερα την ανυπαρξία της νόμιμης αιτίας».
Παράλληλα, επισημαίνει πως «ενώ ο ασφαλισμένος/συνταξιούχος για να απαλλαγεί από την υποχρέωση επιστροφής των παροχών που του καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ή παρανόμως πρέπει αυτός να επικαλεσθεί και να αποδείξει σωρευτικώς α) την ύπαρξη των πραγματικών περιστατικών που θεμελιώνουν την καλή πίστη του και β) τις σοβαρές δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις καθώς και την έκταση των επιπτώσεων αυτών στην αξιοπρεπή διαβίωσή του σε περίπτωση επιστροφής των παροχών. Τέλος, ο ασφαλιστικός φορέας μπορεί να αντιτάξει κακοπιστία του λήπτη, οπότε βαρύνεται με την απόδειξη των πραγματικών περιστατικών από τα οποία αυτή προκύπτει.
Επομένως, καταλήγει «ο λήπτης της παροχής δεν μπορεί να επικαλεσθεί ότι η χορήγηση της παροχής δημιούργησε σε αυτόν δικαιολογημένη εμπιστοσύνη ότι η παροχή αυτή δεν θα αναζητηθεί. Ομοίως, ο λήπτης της παροχής δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι είχε δικαιολογημένη εμπιστοσύνη ότι η χορήγηση της παροχής ήταν νόμιμη και, συνεπώς, δεν δημιουργεί δικαιολογημένη εμπιστοσύνη και δεν μπορεί να αποκλείσει την αναζήτηση των αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθεισών παροχών η αδράνεια του ασφαλιστικού φορέα για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: Τροχαίο με σοβαρό τραυματισμό μοτοσικλετιστή σε τούνελ Θάνατος 40χρονου στη Ρόδο από χωματουργικό μηχάνημα- Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης Συγχαρητήρια Κ. Μητσοτάκη για την ορκωμοσία Τραμπ Συνελήφθη 19χρονος μοτοσικλετιστής για επικίνδυνη οδήγηση – Σχηματίστηκε δικογραφία Δίκη για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη: “Δεν έπεσε αλλά τον απώθησαν” κατέθεσε αυτόπτης μάρτυραςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr