Φρένο σε επένδυση φωτοβολταϊκών κοντά σε περιοχή Natura στο Εθνικό Πάρκο της λίμνης Κερκίνης βάζει το ΣτΕ
Υφίστανται εύλογες αμφιβολίες ως προς τις συνέπειές τους στην ακεραιότητα των προστατευόμενων περιοχών, αναφέρει.

«Υπήρξαν τυπικές και ουσιαστικές πλημμέλειες στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κυρίως ως προς την αιτιολόγηση της απουσίας επιβλαβών συνεπειών στις περιοχές Natura» σημειώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ακυρώνοντας απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.
Ειδικότερα, η επένδυση αφορούσε τη δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που είχε χωροθετηθεί στο Μενοίκιον Όρος, ανατολικά του Εθνικού Πάρκου της λίμνης Κερκίνης, όπου πρόκειται για ένα έργο του οποίου ένα τμήμα του βρίσκεται εντός περιοχών Natura και το υπόλοιπο εκτός προστατευόμενης περιοχής.
Εθνικό Πάρκο λίμνης Κερκίνης: Η απόφαση
Όπως έκρινε με την απόφαση 556/2025 το Ανώτατο Δικαστήριο (πρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, εισηγητής Δημήτρης Πυργάκης) και αναφέρει το ot.gr η διεύθυνση αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν μπορεί να προχωρά στην έγκριση περιβαλλοντικών έργων ενός έργου που βρίσκεται σε Natura ή κοντά σε αυτή αγνοώντας αρνητική γνωμοδότηση του αρμόδιου φορέα διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής.
«Οι διατυπωθείσες με ορισμένο και συγκεκριμένο τρόπο αντιρρήσεις του Φορέα Διαχείρισης ουδόλως αντικρούονται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ. Η παράλειψη ειδικής αιτιολογήσεως εκ μέρους των οργάνων της Διοίκησης ως προς τα ζητήματα που έθεσε ο Φορέας Διαχείρισης δεν θεραπεύθηκε ούτε μεταγενεστέρως, στο στάδιο της τροποποίησης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)», σημειώνεται στην απόφαση.
Για τους λόγους αυτούς έκρινε πως η απόφαση «πρέπει να ακυρωθεί καθώς υπήρξαν τυπικές και ουσιαστικές πλημμέλειες στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κυρίως ως προς την αιτιολόγηση της απουσίας επιβλαβών συνεπειών στις περιοχές Natura».
Το ΣτΕ στην απόφασή του υπογράμμισε επίσης ότι, σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, οποιοδήποτε έργο ή δραστηριότητα ενδέχεται να επηρεάσει μια περιοχή Natura πρέπει να υποβάλλεται σε δέουσα εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία να βασίζεται στην επιστημονική γνώση. Η εκτίμηση αυτή οφείλει να λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές ενός έργου, ακόμη κι αν αυτό βρίσκεται εκτός της προστατευόμενης περιοχής καθώς ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους στόχους διατήρησής της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έως 15 Ιουνίου οι δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων ΥΠΠΟ: Μνημόνιο συνεργασίας με το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι στην Ίο Σεισμός 2,1 Ρίχτερ αισθητός στην Αθήνα – Στο Χαλάνδρι το επίκεντρο Θάνατος 47χρονης ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας: Την Τρίτη οι απολογίες των τεσσάρων κατηγορούμενωνΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr