Παναγιώτης Τσιμπούκης: Κάτι διαφαίνεται ότι θα αλλάξει στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Ο κ. Πικραμένος έδωσε ελπίδα -πλέον των μηνυμάτων που πέρασε- ότι κάτι μπορεί να γίνει ή, αν μη τι άλλο, ότι δεν προτίθεται να μείνει αδρανής.
Τα τελευταία χρόνια για το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν γραφεί εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις τόσο για τις ασύδοτες οίκοθεν αναβολές, όσο και για τις ατέρμονες καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ενώ τα Ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία ως προς τους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης, καταγράφουν 1.239 ημέρες καθυστέρησης (και λίγες καταγράφουν).
Τα αρνητικά αυτά δημοσιεύματα δεν άγγιζαν ούτε τους εκάστοτε υπουργούς Δικαιοσύνης, ούτε τους προέδρους του ΣτΕ, ούτε τους προέδρους των Τμημάτων και φυσικά ούτε να γίνεται λόγος για τους καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα νωχελικούς συμβούλους Επικρατείας.
Όμως, μέσα σε αυτή την πτωτική πορεία του ΣτΕ εμφανίσθηκε μια πυγολαμπίδα φωτός, που δεν είναι άλλη από το νέο -με τριετή θητεία- πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μιχάλη Πικραμένο.
Την περασμένη Κυριακή, στην τακτική γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Πικραμένος, έδωσε ελπίδα -πλέον των μηνυμάτων που πέρασε – ότι κάτι μπορεί να γίνει ή αν μη τι άλλο ότι δεν προτίθεται να μείνει αδρανής, όπως οι προκάτοχοι του, στα τεράστια θέματα των οίκοθεν αναβολών και των τεράστιων καθυστερήσεων.
Κατά το χαιρετισμό του ο κ. Πικραμένος έστειλε προς κάθε κατεύθυνση τα μήνυμά του, με λιτές μικρές προτάσεις. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣτΕ, εκτός κειμένου ανέφερε και ενδεικτικά παραδείγματα των όσων επικαλούνται οι συνάδελφοι του, σε μια προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις και αναβολές, όπως είναι οι ασθένειες συγγενικών και οικογενειακών τους προσώπων, θάνατοι γονέων, διαζύγια, κ.λπ.
Ο κ. Πικραμένος φωτογράφησε κάποιους από τους πεισματικά νωχελικούς δικαστές που αν και έχουν πανεπιστημιακές περγαμηνές, παρ’ όλα αυτά δίνουν 80, 75, 60 κ.λπ. αναβολές ανά υπόθεση και σε βάθος χρόνου 18 ετών, ενώ οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων προκαλούν έντονες διαμαρτυρίες δικηγόρων και διαδίκων και παράλληλα επιφέρουν τεράστια ζημιά στην οικονομία (π.χ. υποθέσεις για το Clawback δηλαδή την επιστροφή μεγάλων χρηματικών ποσών από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο -ΕΟΠΥΥ).
Ενδεικτικά, ο κ. Πικραμένος επισήμανε:« Έχει παρατηρηθεί ότι νομικοί με ακαδημαϊκά προσόντα κατά την είσοδο στο δικαστικό σώμα δεν μπόρεσαν να αντέξουν στον μαραθώνιο της διαρκούς και πολυεπίπεδης απασχόλησης, ενώ άλλοι που διέθεταν επαγγελματισμό έδειξαν αξιοθαύμαστη απόδοση και αντοχή. Επομένως, ένας από τους λόγους καθυστερήσεων της Δικαιοσύνης είναι η αδυναμία αριθμού δικαστικών λειτουργών να ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντα».
Όμως, ο κ. Πικραμένος έκανε ένα ακόμη βήμα, δείχνοντας ουσιαστικά την πόρτα εξόδου, στους κατ’ επάγγελμα καθυστερούντες συμβούλους Επικρατείας, λέγοντας:
«Είναι άλλωστε κοινός τόπος ότι τα προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα αφορούν όλους μας και καλούμαστε να τα διαχειριστούμε παράλληλα με την εργασία και τις άλλες υποχρεώσεις μας. Αν ένας δικαστικός λειτουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη της προσωπικής του ζωής και ως εκ τούτου δεν δύναται πλέον να εργαστεί, είναι προτιμότερο για τον ίδιο, την κοινωνία και το κράτος να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό».
Παράλληλα, ο κ. Πικραμένος, όχι μόνο εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρωτοβουλία των συναδέλφων του της Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης, να διεκδικήσουν δικαστικά την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού τους, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣτΕ, πρόεδρος του τόνισε την απόλυτη αναγκαιότητα να πάρουν πρώτα το επίδομα των Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα θερινής άδειας οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣτΕ επισήμανε:
«Οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν, δείχνοντας κοινωνική αλληλεγγύη, να προτάξουν έναντι των δικών τους μισθολογικών αιτημάτων την μισθολογική αναβάθμιση των δικαστικών υπαλλήλων, δείχνοντας έμπρακτα ότι το διακύβευμα είναι η επίκαιρη και ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης που διασφαλίζεται, εκτός των άλλων, με ένα σώμα εξειδικευμένων δικαστικών υπαλλήλων που στελεχώνει επαρκώς τα δικαστήρια».
Τέλος, ο κ. Πικραμένος διευκρίνισε ότι «οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη σχετίζονται και με άλλους λόγους όπως το ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν ασκούν μόνο δικαστικά καθήκοντα. Κατά το Σύνταγμα συμβάλλουν στο έργο τόσο της νομοθετικής όσο και της εκτελεστικής εξουσίας καθώς μετέχουν σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και αντίστοιχα σε συλλογικά όργανα της διοίκησης», ενώ την ίδια στιγμή, «επωμίζονται σε μεγάλο βαθμό και τα έργα εσωτερικής λειτουργίας των δικαστηρίων που υπηρετούν, μετέχοντας σε επιτροπές όπως για το πληροφοριακό σύστημα, την καθαριότητα του κτιρίου, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, τις διεθνείς σχέσεις, την επικοινωνία με τα Μ.Μ.Ε., κ.λπ.».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Superman Challenge: Αποσωληνώθηκε και βγαίνει από τη ΜΕΘ ο 13χρονος από τη Ρόδο Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί σε μια «ειρηνική και συντεταγμένη» μετάβαση στη Συρία Κως: Στον εισαγγελέα 6 άτομα για παράνομα τυχερά παιχνίδια Δύο συλλήψεις για το μακελειό στη Γλυφάδα – Αναζητούνται ακόμα δύο άτομα Β. Ζελένσκι: “Θα τηλεφωνήσω στον Μπάιντεν για να μιλήσουμε για ένταξη στο ΝΑΤΟ”Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr