Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

ΣτΕ: Οι αποφάσεις του κρίνουν τον «λογαριασμό» δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Οι αποφάσεις του κρίνουν τον «λογαριασμό» δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό

Ρόλο… υπουργού Οικονομικών και μάλιστα ενδεχομένως πιο καθοριστικό παίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς, όπως έχει καταγράψει κατ΄επανάληψη το dikastiko.gr, οι αποφάσεις του θα διαμορφώσουν την οικονομική πολιτική του Κράτους αλλά και τελικά την τσέπη χιλιάδων συνταξιούχων.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019, είναι ουσιαστικά η 12η ώρα κατά την οποία η Δικαιοσύνη, μετά από καθυστερήσεις ετών, θα κληθεί να πάρει απόφαση για τα οφειλόμενα εκ μέρους της διοίκησης σε συνταξιούχους και ένστολους. Πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για οφειλόμενα τα οποία κέρδισαν με δικαστικές αποφάσεις του ίδιου του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το δικαστήριο λοιπόν έδωσε προθεσμία επί της ουσίας για δύο ζητήματα:

  1. Για Δώρα (και επιδόματα) όλων των συνταξιούχων, η κατάργηση των οποίων έχει κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Ουσιαστικά δηλαδή το δικαστήριο θα αποφανθεί για την μη εφαρμογή σειράς αποφάσεών της, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), οι περικοπές των συντάξεων κυρίων και επικουρικών του ιδιωτικού τομέα που έγιναν το 2012. Τρία χρόνια μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας, η Κυβέρνηση δεν προσαρμόστηκε σε αυτές, με αποτέλεσμα τα Σωματεία συνταξιούχων να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά της μη εφαρμογής τους.
  2. Όπως αποκαλύπτεται όμως η ημερομηνία αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία με δεδομένο πως με το υπ’ αριθ. 19/2018 πρακτικό συνεδρίασης του Τριμελούς Συμβουλίου του ΣΤΕ, έχει δοθεί νέα προθεσμία προς το Υπουργείο Οικονομικών, για να συμμορφωθεί πλήρως προς την υπ’ αριθ. 1125/2016 απόφαση της Ολομέλειας του που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των στρατιωτικών και όλων των άλλων κλάδων του ένστολου προσωπικού. Όλα αυτά ενώ εκκρεμούν αποφασεις για τον αποκαλούμενο νόμο Κατρούγκαλου που μπορεί να εκτοξεύσουν κι άλλο τα οφειλόμενα.

Τι σημαίνει

Το ζήτημα όμως της αναγνώρισης των αναδρομικών από τα δικαστήρια για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους (αν επιμηκυνθεί σε βνάθςο χρόνου ) μπορεί να φτάσει το κόστος σε επιπεδα που δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με σταδιακή εξόφληση.

Ειδικότερα:

  • Για τις συντάξεις, το κόστος ενδέχεται να εκτιναχθεί ακόμη και στα 24 δισ. ευρώ ενώ, σύμφωνα με πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, κυμαίνεται μεταξύ 9 και 12 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, το κόστος εκτιμάται σε 4,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση λοιπόν που κριθεί τελεσίδικα ότι θα πρέπει να επιστραφούν ποσά συντάξεων από το 2012 έως και το τέλος του 2018 το κόστος αγγίζει τα 24 δισ. ευρώ. Εάν κριθεί ότι οι επιστροφές αφορούν το διάστημα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έως και το τέλος του 2018, φθάνουν τα 9 με 12 δισ. ευρώ. Τέλος, εάν η περίοδος επιστροφών αφορά το διάστημα από την απόφαση του ΣτΕ έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τότε το κόστος εκτιμάται κάτι λιγότερο από 4,5 δισ. ευρώ.
  • Για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος είναι 640 – 800 εκατ. ευρώ. Ετσι, αν αναγνωριστούν αναδρομικά από το 2015, η δημοσιονομική επιβάρυνση φτάνει τα 1,9 – 2,4 δισ. ευρώ, ενώ αν αναγνωριστούν από το 2012 θα είναι 3,8 – 4,8 δισ. ευρώ. Ακόμη υψηλότερη εκτίμηση είχε κάνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ανεβάζοντας το ετήσιο κόστος για την αποκατάσταση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων στο 1,6 δισ. ευρώ και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αντέξει ο προϋπολογισμός.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ