Αλέξης Τσίπρας: Βραβεύτηκε ο Μάθιου Νίμιτς για τον ρόλο του στις “Πρέσπες” στη διάσκεψη για την Ειρήνη
Στη διάσκεψη παραβρέθηκε και παρακολούθησε τη βράβευση του Μάθιου Νίμιτς από τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
Στην πρώτη “Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη” που πραγματοποιείται στο Ωδείο Αθηνών από το Ινστιτούτο Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ, βραβεύτηκε με το πρώτο Βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για το ονοματολογικό (1994-2019).
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε μια ειδική τελετή στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ακριβώς 6 χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας απένειμαν το βραβείο στον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του έκανε έκκληση «σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίησή της και, αν υπάρχουν σημεία στη συμφωνία που χρειάζονται εργασία, τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση».
Είχε προηγηθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ινστιτούτο Τσίπρα – Ίδρυμα Ζάεφ: Δείτε την εκδήλωση:
Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε μεγάλη τιμή του το γεγονός ότι έλαβε αυτό το βραβείο και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ και τους πρώην ΥΠΕΞ των δύο χωρών «που κατέστησαν δυνατή αυτή τη συμφωνία». Ευχαρίστησε και τους Γενικούς Γραμματείς του ΟΗΕ που τον στήριξαν (Κόφι Αναν, Μπαν Κι Μουν, Αντόνιο Γκουτέρες) στην 20ετή προσπάθειά του και κυρίως τους λαούς των δύο χωρών, όπως είπε. «Η μεγαλύτερη συνεισφορά η δική μου ήταν ότι παρέμεινα εκεί για 20 χρόνια και εργάστηκα πάνω στο πρόβλημα, και θα πω ότι για έναν διαμεσολαβητή τα πρώτα 18 χρόνια άκουγα τα δύο μέρη, ίσως τα τελευταία δύο χρόνια να συνεισέφερα κάτι» είπε αρχικά και συνέχισε: «Ο κύριος ρόλος που έπαιξα ήταν να ακούω τα δύο μέρη, να προσπαθώ να διατηρήσω την εμπιστοσύνη τους, να κατανοώ τις ανησυχίες τους και να βοηθώ να εξερευνούν λύσεις».
Σημαντική η Συμφωνία των Πρεσπών και πέρα από την περιοχή
Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική για τις δύο χώρες και την περιοχή, την όλη περιοχή και πέρα από την περιοχή». Επισήμανε ότι είναι ένας συμβιβασμός και σχολίασε πως «οι συμβιβασμοί είναι δύσκολο να επιτευχθούν και από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους και απ’ τις δύο πλευρές να πουν “αν ήμουν εγώ εκεί, θα είχα κάνει καλύτερη δουλειά, θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα, ο συμβιβασμός είναι υπέρ της άλλης πλευράς και τα λοιπά”, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Τόνισε ότι «όλες οι συμφωνίες που είναι σημαντικές τείνουν να είναι συμβιβασμοί», φέρνοντας ως παράδειγμα το αμερικανικό Σύνταγμα, τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι συμβιβασμοί «και επειδή είναι συμβιβασμοί είναι ατελείς και οι άνθρωποι μπορούν πάντα να βρουν κάποια σημεία αρνητικά, αλλά σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτές τις συμφωνίες». «Αυτές οι συμφωνίες είναι το πλαίσιο του πολιτισμού μας. Αν δεν τις ακολουθήσουμε, αν δεν την σεβόμαστε, τότε αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Κάνω έκκληση, λοιπόν, σήμερα προς όλους, όλες οι πλευρές, να μην υπονομεύουν αυτές τις συμφωνίες και ιδιαιτέρως τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ζούμε σε μία πολύ επικίνδυνη περιοχή, ζούμε στον πραγματικό κόσμο και στον πραγματικό κόσμο έχουμε συμφωνίες, που βρίσκονται εκεί, ώστε αυτοί που είναι στην εξουσία να τις ακολουθούν», ανέφερε σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση της διοργάνωσης.
Σχολίασε ότι «δεν ζούμε στο Metaverse», όπου είναι ωραία, αλλά στο τέλος πρέπει να βγάλεις τα γυαλιά (σ.σ. της εικονικής πραγματικότητας) και να επιστρέψεις στον πραγματικό κόσμο, ο όποιος έχει πραγματικούς κινδύνους». «Κάνω έκκληση σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίησή της και, αν υπάρχουν σημεία στη Συμφωνία που χρειάζονται εργασία, τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.
Στη διάσκεψη παραβρέθηκε και παρακολούθησε τη βράβευση του Μάθιου Νίμιτς από τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο ΣτΕ και πάλι οι συζητήσεις για τη μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας και το πολεοδομικό σχέδιο στο Μάτι Άρειος Πάγος για υπόθεση Λύτρα: “Να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δικαστικές κρίσεις” – Οι λόγοι της μη προφυλάκισής του Λαμία: Προφυλακιστέος κρίθηκε 29χρονος για δύο εμπρησμούς στο Δομοκό Χανιά: Την Τετάρτη η απολογία των δραστών για τους πυροβολισμούς σε μίνι μάρκετ “Στη σωστή κατεύθυνση η παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Λύτρα”, λέει η Μιλένα ΑποστολάκηΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr