Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Μητσοτάκης: “Στα 500 από 300 ευρώ το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων” – Τσίπρας: “Κατώτερος των περιστάσεων όποιος σε τέτοια κατάσταση πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας” – ΦΩΤΟ

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή για το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μητσοτάκης: “Στα 500 από 300 ευρώ το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων” – Τσίπρας: “Κατώτερος των περιστάσεων όποιος σε τέτοια κατάσταση πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας” – ΦΩΤΟ

Στη Βουλή διεξάγεται η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία του κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ενημέρωσε το Σώμα για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού.

ΔΕΙΤΕ THN ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Μητσοτάκης: Στα 500 από 300 ευρώ το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων – Έχουμε την ασφάλεια για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων 

«Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα. Για την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στη Βουλή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Σήμερα σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε, δείχνοντας και συγκεκριμένα διαγράμματα, σε στοιχεία. «Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες, ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται», είπε και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21ή θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορονοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών με λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών. Φαίνεται πως ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονίας χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Η θετική πορεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό

Ωστόσο, όπως τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, «αυτή η θετική πορεία δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα, δηλαδή: «διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «είναι σαν να οδηγείε σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο, και όταν χρειαστεί στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα, έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

Με 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ σήμερα, έχουμε την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος ειδικά, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε πως θέλει να θυμίσει, ότι: «παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Επίσης να θυμίσω πως κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150 χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων». Επίσης, τόνισε ότι ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος».

Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, λέγοντας πως «να θυμίσουμε πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test» και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια επισημαίνοντας πως «επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική θέλω να πω στην αντιπολίτευση να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών».

«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην επιτροπή των ειδικών, που εισηγείται στην κυβέρνηση τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός έκανε μια ειδική αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα: «Μπορεί να σχολιάσατε πως κάποτε απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα. Ωστόσο, ποτέ δεν ειπώθηκε ότι τον αγνόησα, είτε αυτόν, είτε την επιτροπή. Η τελική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων πάντα λαμβάνεται υπ όψιν απο την κυβέρνηση. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, όπως σε άλλες χώρες. Και δεν πρόκειται να γίνει», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε: «κάναμε ακριβώς το ίδιο με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ρωτάω την αντιπολίτευση: Έπρεπε να αγοράσουμε μόνοι μας εμβόλια; τι θα είχε συμβεί εάν η ΕΕ δεν έκανε αυτήν την επιλογή; Οι μικρότερες χώρες σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα εάν διαπραγματεύονταν ξεχωριστά με τις φαρμακευτικές εταιρείες; Το μοντέλο που εφαρμόζεται, παρά τις καθυστερήσεις, είναι ένα έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης. Στο μέλλον θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαστούμε», συμπλήρωσε.

Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα

«Επιλέξαμε μία πρωτοπόρα διαδικασία σε ό,τι αφορά στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό» επισήμανε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως: «γίνεται ψηφιακά και με απόλυτη διαφάνεια. το Κράτος πηγαίνει στον πολίτη. Πολύ σύντομα θα ανοίξουμε την πλατφόρμα και για τους πολίτες άνω των 80 ετών».

«Κάθε ημέρα η διαδικασία του εμβολιασμού υπόκειται στη βάσανο της διαφάνειας και της λογοδοσίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του. «Μέχρι σήμερα έχουμε κλείσει 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού. η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής είμαι απολύτως ικανοποιημένος από την δρομολόγηση του σύνθετου εγχειρήματος. Ελληνική καινοτομία και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πρότεινα στην ΕΕ να πάρει και κοινοτικό χαρακτήρα. Είμαστε στην πρώτη γραμμή των χωρών, που θέλουν οι μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών να γίνονται πιο απρόσκοπτα»..

Και στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

Ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός

«Είναι δεδομένο πως στην διαδικασία εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και δυσκολίες» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Το ζήτημα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται» συμπλήρωσε. «Έως τώρα στην χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού. είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

«Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία και στην πατρίδα μας 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα έχουν το καθένα από αυτά την δυνατότητα να εμβολιάζει 20.000 πολίτες ημερησίως», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έως τον Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περί τα 2 εκατομμύρια πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός».

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «να πορευθούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι». Όπως εξήγησε «είναι αδύνατον να πετύχουμε εάν ο καθένας δεν κάνει αυτό που του αναλογεί. Για αυτό μιλώ για ατομική υπευθυνότητα. Επιμένουμε λοιπόν ότι η έννοια της ατομικής υπευθυνότητας είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από πότε καθώς μπαίνουμε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης. Η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες».

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας, από Δευτέρα. Αυξάνεται το πρόστιμο στα 500 ευρώ. Κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% και τον Φεβρουάριο

«Κάθε μηνάς Lockdown στοιχίζει στην ελληνική Οικονομία πάνω από 3 δισ. Ευρώ» είπε, συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός και τόνισε «εξ ου και η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφ όσον το εισηγηθούν οι ειδικοί».

Εξειδικεύοντας στη συνέχεια την αναφορά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «το click away δούλεψε για ορισμένους κλάδους, όχι τόσο στην ένδυση και την υπόδηση. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας, από Δευτέρα. Το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα της οικονομίας προκαλεί λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων».Και αυτό «όσο δεν προσθέτει πίεση στο ΕΣΥ, μπορούμε να το αντέξουμε».

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγελλε και νέα οικονομική στήριξη σε όσους πλήττονται από την πανδημία λέγοντας πως «η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για το μήνα Φεβρουάριο» αλλά και πως «επεκτείνονται για δυο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει».

Τσίπρας: Κατώτερος των περιστάσεων όποιος σε τέτοια κατάσταση πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας

Στην κυβέρνηση επέρριψε όλες τις ευθύνες “για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας την για “ιδεοληψίες”, “αλαζονεία της εξουσίας” και “άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας”.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια “εξαιρετικά δύσκολη” κατάσταση, που απαιτεί από όλους, “μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης”.

“Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής”, είπε, τονίζοντας ότι “η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο που συνομολογούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ότι “έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας”. “Δεν το λέμε για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας”, υπογράμμισε.

Καταγράφουμε τη βαθύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη

Συνεχίζοντας ο τέως πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στον τομέα της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «φτάσαμε στο τέλος του 2020 να καταγράφουμε τη βαθύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη» και προειδοποιώντας ότι «τα προσωρινά λουκέτα του lockdown γίνονται πλέον μόνιμα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις». «Καταστηματάρχες σε όλη τη χώρα σάς ακούν τη μια μέρα να ανακοινώνετε πιθανό άνοιγμα της αγοράς και την άλλη λουκέτο στα πάντα», είπε και προσέθεσε πως «οι ίδιες παλινωδίες αφορούν και την πορεία του εμβολιασμού του πληθυσμού».

Παλινωδίες και στην πορεία του εμβολιασμού

Σχετικά με τα εμβόλια, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε: «Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους που αν δεν παρεμβαίναμε θα συνεχιζόταν μέχρι σήμερα». Συγχρόνως, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη» των πολιτών προς τον πρωθυπουργό «προσωπικά» και στην κυβέρνησή του, παραπέμποντας σε συγκεκριμένα παραδείγματα της «πρωτοφανούς», όπως είπε, «επιτελικής ανικανότητας», από τα «λάθη» στο άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, μέχρι την παρέμβαση εισαγγελέα για τη μη επιβολή καραντίνας στη Θεσσαλονίκη, πριν από τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου.

«Δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός»

«Όταν κύριε Μητσοτάκη η μια σας δήλωση αντιστρατεύεται την άλλη. Όταν ο ένας υπουργός αντιστρατεύεται τον άλλον. Όταν το ψέμα επιστρατεύεται για να καλύψει την ανικανότητα, τότε πως θέλετε ο πολίτης να σας εμπιστευθεί;», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και αντιπαρέβαλε στα στοιχεία του πρωθυπουργού για την «επιτυχημένη διαχείρηση του δεύτερου κύματος», δημοσιεύματα των Financial Times και του Bloomberg ότι τη στιγμή της κορύφωσης του δεύτερου κύματος η Ελλάδα ξεπέρασε το μέσο όρο της ΕΕ και των ΗΠΑ σε θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και ότι κατατάσσεται στην 50η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες με βάση την ανθεκτικότητα της στην πανδημία, αντίστοιχα.

«Ό, τι κι αν λέει η συντεταγμένη προπαγάνδα, κύριε Μητσοτάκη, φοβάμαι ότι δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός», τόνισε και τον κατηγόρησε για «αδιαφορία» απέναντι «σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες», που «συνδέεται με επίσης συγκεκριμένες αξίες, ιδέες, στρατηγικές», σε αντίθεση με «το αμέριστο ενδιαφέρον» του για «κάποιες κοινωνικές ελίτ».

«Η παράταξή σας κι εσείς προσωπικά, κύριε πρωθυπουργέ, έχετε απολύσει, συκοφαντήσει, απειλήσει, υποβαθμίσει συστηματικά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη δημόσια υγεία και τους ανθρώπους της. Αυτή είναι η αλήθεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επαναλαμβάνοντας την αιχμή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ ότι για την δεξιά παράταξη «το ΕΣΥ ήταν, είναι και θα είναι βαρίδι», καθώς το “πιστεύω” τους είναι «η ιδιωτική υγεία, η ιδιωτική ασφάλιση, η κερδοσκοπία επί της ζωής και της υγείας».

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο «σκάνδαλο με το διπλό σύστημα καταγραφής» κρουσμάτων, στο οποίο, όπως σημείωσε, αντί ο πρωθυπουργός να απαντήσει, “το ξόρκισε” και το οποίο κατέληξε στην απόλυση της δημοσιογράφου που το αποκάλυψε. «Όποιον αρνείται τον μύθο σας, καταγράφοντας απλά την πραγματικότητα τον στέλνετε στο πυρ το εξώτερον. Έχετε δυσανεξία στη κριτική, δυσανεξία και στην αλήθεια», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε και στο πιο πρόσφατο μπέρδεμα με τα στοιχεία της Κοζάνης, κάνοντας λόγο για “άρνηση” του πρωθυπουργού να ακούσει την κριτική των ειδικών, να «δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων» και να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να μην έρθει «ενώπιος ενωπίω με τις αντιφάσεις» του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού ότι προτίμησε την αντιπαράθεση στη Βουλή αντί για την ανταλλαγή απόψεων και τον κατηγόρησε ότι «αγνοεί τους πάντες, αποφασίζει και διατάζει, όχι μόνο πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά και με κλειστά αυτιά». «Δεν ακούτε κανέναν και δεν θέλετε να δείτε τα αποτελέσματα της ανικανότητας, της ανεμελιάς, των ιδεοληψίων σας», είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος σε συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει «ακριβώς το ίδιο που μας οδήγησε στην τραγωδία των τελευταίων μηνών».

«Μακάρι τη μισή ενέργεια που ξοδέψατε για να μας πείτε ότι μόνο με το εμβόλιο θα τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια, να τη δίνατε στην οργάνωση ενός σοβαρού και αξιόπιστου σχεδίου για τον εμβολιασμό του πληθυσμού», συνέχισε ο τέως πρωθυπουργός περνώντας στο ζήτημα της διαδικασίας του εμβολιασμού και σχολιάζοντας τους στόχους των εμβολιασμών που έχει θέσει η κυβέρνηση, τους οποίους χαρακτήρισε “εκτός πραγματικότητας” εάν συνεχιστεί η διαδικασία ως έχει. «Βγείτε να δώσετε μια ξεκάθαρη εικόνα και μια δέσμευση στον ελληνικό λαό. Και κινηθείτε επιτέλους με σοβαρότητα», υπογράμμισε και προειδοποίησε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου κ. Μητσοτάκη, όταν δεκάδες συμπολίτες μας καθημερινά χάνουν άδικα τη ζωή τους».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις πατέντες, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε πως την ίδια πρόταση την έχει διατυπώσει σε άρθρο του ο πρωθυπουργός και αντέκρουσε την αιχμή του Κ. Μητσοτάκη στην πρωτολογία του ότι “πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο”.

«Η ΕΕ έχει στηρίξει με μεγάλα ποσά τις έρευνες που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν αυτά τα εμβόλια από ιδιωτικές εταιρείες, άρα έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού φανερώνει την «εμμονή» του «ενάντια σε κάθε δημόσιο αγαθό», κάτι που αποτελεί «τροχοπέδη για τη συλλογική προσπάθεια των κοινωνιών μας να βάλουν ένα τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας».

Αναφερόμενος δε στο ζήτημα των επιπλέον παραγγελιών εμβολίων από τη Γερμανία και τη θέση που πήρε η κυβέρνηση, έκανε λόγο και πάλι για “αντιφάσεις”.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνόψισε ότι η “τραγωδία” στην οποία έχουμε οδηγηθεί οφείλεται κατά ένα μέρος «στις ιδεολογικές εμμονές» της κυβέρνησης και κατά ένα μέρος «στην ανικανότητα του επιτελικού κράτους», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ζητώντας από την κυβέρνηση να «αλλάξει στρατηγική».

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή

Γεννηματά: Όχι άλλα λάθη – Κοστίζουν ανθρώπινες ζωές – Χρειάζεται σχέδιο για την επόμενη μέρα της πανδημίας

Τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις συνέπειές της που αποτελούν, όπως ανέφερε, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον εμβολιασμό και την επόμενη μέρα, διατύπωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Παράλληλα άσκησε αυστηρή κριτική «σε λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης» υποστηρίζοντας ότι «είναι αναποτελεσματικές και κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές».

Η κ. Γεννηματά τόνισε πως χρειάζεται διαφάνεια στο θέμα της προτεραιότητας των εμβολιασμών κι όχι άλλα λάθη σε βάρος της υγείας των πολιτών. «Όχι άλλα λάθη. Με την πανδημία, η ιστορία δεν πάτησε φρένο. ‘Αλλαξε ταχύτητα. Τίποτε δεν θα μείνει ίδιο. Βρισκόμαστε στον κυκλώνα μιας σαρωτικής αλλαγής που αφορά σε όλο τον πλανήτη, σε κάθε χώρα, κάθε κοινωνία, κάθε κόμμα, κάθε συλλογικότητα, κάθε πολίτη», επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε πως το εμβόλιο από μόνο του δεν αρκεί. «Γι’ αυτό και χρειάζεται σχέδιο και δράσεις σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί και δεν αντέχει να μείνει για πολύ ακόμη η κοινωνία μας κλειδωμένη μέσα στα σπίτια της. Κάθε καθυστέρηση ή ολιγωρία κοστίζει σ΄όλα τα επίπεδα», σημείωσε η κ. Γεννηματά και τόνισε: «Γι’ αυτό και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να εγγυηθούμε με τον αγώνα μας, το αίτημα κάθε πολίτη να βγει όρθιος από αυτήν τη δοκιμασία. Χωρίς άλλες απώλειες. Και να πάρει πίσω τη ζωή του με ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος τιμής, το συμβόλαιο του Κινήματος μας με την κοινωνία. Να την ξανακάνουμε ισχυρή, να την σηκώσουμε ψηλότερα. Όχι να την πληγώσουμε, να την φοβίσουμε ή να την διαιρέσουμε. Όχι να την κρατήσουμε όμηρο, αλλά να την απελευθερώσουμε. Να της αποδώσουμε επιτέλους τις θυσίες της με δικαιοσύνη. Αυτή είναι η αποστολή της προοδευτικής διακυβέρνησης, αυτό είναι το αίτημα που σιγοβράζει μέσα στο μυαλό και τις καρδιές των πολιτών που αρχίζουν να αναζητούν τη νέα αλλαγή. Είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής καταλόγισε προχειρότητα, ανακολουθία και έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση μετά το πρώτο απαγορευτικό. Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Φώφη Γεννηματά τον κάλεσε να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη και να αποδεχθεί τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής. «Δυστυχώς η κυβέρνηση θυμόταν τις επεξεργασμένες προτάσεις μας όταν φτάναμε στο μη περαιτέρω, συνήθως με καθυστέρηση και ανεπάρκειες στην εφαρμογή τους. Κύριε Μητσοτάκη αυτοκριτική και αναγνώριση λαθών σημαίνει γενναιότητα και αυτό περιμένει ο λαός από σήμερα, γιατί αυτό δείχνει σύνεση και απόφαση για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Εσείς δεν έχετε το θάρρος να αναγνωρίζεται αυτά που βλέπει ο ελληνικός λαός, με δυσκολία είχατε πει πριν από ένα μήνα, ψελλίσατε δικαιολογίες σε τριτολογία σας αλλά σας διαψεύδουν οι ίδιοι οι υπουργοί σας. Είναι πρόσφατες οι δηλώσεις για το πως φτάσανε οι εξελίξεις στην Θεσσαλονίκη», παρατήρησε.

Επανέλαβε τις προτάσεις που ήδη έχει ήδη καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής για το Ασφαλές άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας καθώς «δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε με οριζόντια μέτρα που πνίγουν την οικονομία και την κοινωνία, και εντείνουν τα αδιέξοδα. Ως τώρα βλέπουμε και πάλι ράβε-ξήλωνε, αόριστες υποσχέσεις, αναβολές, πιέσεις και τον κίνδυνο ενός lock down-ακορντεόν που θα είναι καταστροφικό». Η κ. Γεννηματά επέμεινε στη στήριξη του ΕΣΥ, στη μέριμνα για την αποκατάσταση όσων ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει επιπλοκές στην υγεία τους και σε ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα με αξιόπιστο ολοκληρωμένο μητρώο κρουσμάτων φέρνοντας τα παραδείγματα της Κοζάνης και της Αργολίδας κι όσον αφορά στο εμβολιασμό υπογράμμισε: «Εμείς λέμε «ναι» στον εμβολιασμό. Ναι και στο πιστοποιητικό που απαιτείται μετά την διεξαγωγή του και μάλιστα και στην Αγγλική γλώσσα για να διευκολύνονται οι μετακινήσεις. Απαιτείται διαφάνεια στη «σειρά» εμβολιασμού». Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για μεγάλο λάθος να γίνονται οι εμβολιασμοί μόνο στα νοσοκομεία χωρίς να αξιοποιείται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να ταλαιπωρούνται τόσο η λειτουργία των νοσοκομείων όσο και οι υπερήλικες που δευσκολέυονται να μετακινηθούν.

«Έπρεπε να έχουν προετοιμάσει τα εμβολιαστικά κέντρα για τα οποία μιλούσαν, έπρεπε να έχουν προσλάβει προσωπικό έτσι ώστε να μπορέσει ο εμβολιασμός να είναι αποτελεσματικός, γρήγορος, να προστατέψει την υγεία των πολιτών, χωρίς να τους ταλαιπωρεί. Αυτό δεν το είδαμε μέχρι σήμερα», παρατήρησε η κ. Γεννηματά.

Κουτσούμπας: Για την προστασία της υγείας χρειάζεται αγώνας διαρκείας

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή σήμερα επί της διαχείρισης της πανδημίας, τόνισε ότι ο μαζικός εμβολιασμός «απέχει πολύ από το να είναι μαζικός και δεν μπορεί να κουκουλώσει τις παλινωδίες και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης».

Αναφέρθηκε στο «μόνιμο», όπως σημείωσε, κυβερνητικό επιχείρημα ότι «η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» το οποίο είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική εκ μέρους του ΚΚΕ ότι αρνείται να προχωρήσει στην θωράκιση του δημοσίου συστήματος Υγείας και στη λήψη αναγκαίων μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς, ΜΜΕ, σχολεία και σχολές.

Όπως είπε, στη συνέχεια, η κυβέρνηση μπορεί να τα λέει αυτά σε εκείνους «που ούτε στα λόγια αμφισβητούν αυτό το σύστημα που πάνω από τα κέρδη βάζει πάλι τα κέρδη, εξωραΐζει την ΕΕ και τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της».

«Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ δεν στριμώχνονται στα στενά όρια και στις λεγόμενες «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας. Έρχονται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη των κερδών των λίγων, έχουν στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες των πολλών» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Σε όλες τις χώρες οι λαοί βιώνουν τα αποτελέσματα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του τομέα υγείας, που στη χώρα μας όλοι σας, χωρίς εξαιρέσεις ακολουθήσατε», ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαχειρίζονται την πανδημία με πυξίδα όχι τις ανάγκες των λαών τους, αλλά κυρίως τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων τους και το ίδιο ισχύει και με την κυβέρνηση σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς», τόνισε.

Είπε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις ελλείψεις, ούτε το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συνολικές ανάγκες της υγείας του λαού.

Πρόσθεσε ότι όταν η κυβέρνηση «στριμώχνεται ρίχνει αλλού την ευθύνη» όπως «στοχοποιώντας τους γιατρούς για να δικαιολογήσει τον αριθμό των ασθενών με κορονοϊό που καταλήγουν εκτός ΜΕΘ».

Είπε, παραθέτοντας συγκεκριμένα γεγονότα, ότι δεν είναι κριτήριο της κυβέρνησης η προστασία των εργαζομένων, ούτε οι ανάγκες των μαθητών, των φοιτητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

«Τα κριτήριά σας για τη διαχείριση της πανδημίας δεν είναι επιστημονικά. Είναι πολιτικά, οικονομικά, επιχειρηματικά», υπογράμμισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία ετοιμάζεται να προχωρήσει «στις “ανατροπές του αιώνα” σε ό,τι αφορά τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Μιλώντας για τους αυτοαπασχολούμενους κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί «καθαρά, ως προς τι θα γίνει με τα χρέη των επαγγελματιών», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έσπευσε εν μέσω πανδημίας να νομοθετήσει νέο Πτωχευτικό Κώδικα «προετοιμάζοντας μαζικά κατασχέσεις και πλειστηριασμούς».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα την λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης «ιδιαίτερα για εκείνες τις κατηγορίες που έχουν πραγματικά ανάγκη, όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ» καθώς και «να νομοθετηθεί εδώ και τώρα γενναία διαγραφή χρεών, τόκων, προσαυξήσεων αλλά και του 30% του χρέους σε εφορία και τράπεζες».

Το ΚΚΕ θα καταθέσει αυτές τις μέρες αντίστοιχη πρόταση νόμου πρόσθεσε.

Ως προς το θέμα του εμβολιασμού είπε ότι και στο ζήτημα αυτό κριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι οι ανάγκες του λαού «γι’ αυτό και το πρόγραμμα προχωρά με αργούς ρυθμούς, με ανεπαρκή εμβολιαστικά κέντρα και περιορισμένο αριθμό εμβολίων, γιατί αυτό επιβάλλουν οι συμβάσεις της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες».

«Οι αποφάσεις που παίρνονται από τις κυβερνήσεις και στο πλαίσιο της ΕΕ, παίρνονται με κριτήρια πολιτικά και επιχειρηματικά και όχι με κριτήρια επιστημονικά, για την προστασία της δημόσιας υγείας» σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Έθεσε στη συνέχεια τα ερωτήματα γιατί δεν λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα για προμήθεια όλων των διαθέσιμων εμβολίων που είναι αποτελεσματικά και ασφαλή και γιατί τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεσμεύονται ότι δεν θα έχουν το δικό τους σχέδιο για προμήθεια εμβολίων;

Ερώτησε, επίσης, γιατί η Κομισιόν αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα -όπως είχε ζητήσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ- τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τις διάφορες εταιρείες.

Σχολιάζοντας την απάντηση της Κομισιόν ότι «πρέπει να διαφυλαχτεί η «εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων» με τις εταιρείες», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το συμπέρασμα που εξάγεται είναι πως «πάνω από όλα, η προστασία του ανταγωνισμού, των απορρήτων, των συμφερόντων των εταιριών, γεγονός που υπονομεύει και την ίδια τη διαδικασία του αναγκαίου εμβολιασμού».

Όπως εξήγησε η άρνηση δημοσιοποίησης των συμβάσεων, σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, «τροφοδοτεί όλες τις αντιεπιστημονικές και ανορθολογικές αντιλήψεις γύρω από τα εμβόλια» αλλά και «αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις για τα εμβόλια και τα φάρμακα, που -ανεξαρτήτως προθέσεων, ακόμα και της άγνοιας- δεν είναι απαλλαγμένες από την αντιπαράθεση μεταξύ των διαφόρων φαρμακοβιομηχανιών και των “δορυφόρων τους”, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους».

Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση «για ποιό λόγο δεν επιδιώκει να προμηθευτεί αυτοτελώς όλα τα εμβόλια που έχουν πιστοποιηθεί ως ασφαλή και αποτελεσματικά -ανεξάρτητα της χώρας παραγωγής τους- προκειμένου να επιτευχθεί ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού».

«Όπως επίσης, πρέπει να πάρουν θέση κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο και χρόνια τώρα κοροϊδεύουν το λαό ότι δήθεν έξω από την ΕΕ, η χώρα και ο λαός μας θα είναι τάχα απομονωμένος» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «απομονωμένοι είμαστε μέσα στην ίδια την ΕΕ γιατί ο ελληνικός λαός, οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης και όλου του κόσμου συνολικά, αποξενώνονται, πάνω απ’ όλα, απ’ τα ίδια τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας».

«Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ξανά την ανάγκη όλα τα εμβόλια, που πιστοποιούνται ως ασφαλή και αποτελεσματικά, να αξιοποιηθούν για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Το φάρμακο, το εμβόλιο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό πραγματικό ιδιοκτήτη όλων όσων παράγει, απαλλαγμένο από το καπιταλιστικό κέρδος και το κυνήγι των επικίνδυνων ανταγωνισμών» τόνισε.

Σημείωσε ότι «δεν αρκούν μόνο τα εμβόλια για να υποκαταστήσουν τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας» και υπογράμμισε την αναγκαιότητα Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η έλλειψη της οποίας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, «έγινε ακόμα πιο ορατή τους μήνες της πανδημίας».

«Ωστόσο, η κυβέρνησή φρόντισε, στον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία το 2021 να περικόψει από την ήδη υποχρηματοδοτούμενη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) επιπλέον 96 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2020» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι ένα καλά οργανωμένο και στελεχωμένο σύστημα ΠΦΥ θα μπορούσε να καλύπτει τους νοσούντες από άλλες ασθένειες, καθώς το σύστημα Υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου, ενώ «μέχρι στιγμής τα εμβολιαστικά κέντρα στελεχώνονται με μπαλώματα, δηλαδή με ανακύκλωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και μετακινήσεις από τα αποδεκατισμένα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία».

«Στη δική μας πρόταση η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κατέχει ξεχωριστή θέση, γιατί εμείς ιεραρχούμε τις ανάγκες του λαού μας και στον τομέα της υγείας» τόνισε.

«Κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, αυτός ο ιός θα γιατρευτεί, αυτό που δεν γιατρεύεται είναι το σάπιο σύστημα το οποίο υπηρετείτε. Γι’ αυτό χρειάζεται λέμε εμείς αγώνας διαρκείας για την προστασία της υγείας» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ