Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Πώς η εφαρμογή “Panic button” σώζει θύματα ενδοοικογενειακής βίας – ΒΙΝΤΕΟ
"Με το panic button 738 γυναίκες ζήτησαν να λάβουν την εφαρμογή και 120 το πάτησαν. Σε αυτές τις περιπτώσεις επενέβη η αστυνομία μέσα σε τρία λεπτά και τις έσωσε".
H 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, προκειμένου οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να δράσουν αποτελεσματικά για την εξάλειψή του φαινομένου. Η εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου, , μίλησε στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για την εφαρμογή, panic button, στα κινητά που σώζει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Στις 23 Μαρτίου, εγκαινιάστηκε πιλοτικά το «κουμπί πανικού» (panic button), στις περιοχές ευθύνης των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Στόχος είναι η άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας όταν οι γυναίκες σε κίνδυνο πατούν το κουμπί. Η εφαρμογή εγκαθίσταται στο smartphone της δικαιούχου και μέσω αυτής μπορεί να ενημερώσει με ασφαλή και άμεσο τρόπο την Αστυνομία όταν νιώθει ότι απειλείται η σωματική ακεραιότητά της ή η ζωή της.
Η εφαρμογή είναι από κατασκευής δύσκολα ανιχνεύσιμη και αναγνωρίσιμη από τον κακοποιητή, ώστε η γυναίκα που τη χρειάζεται να τη χρησιμοποιήσει την ώρα που κινδυνεύει, χωρίς να γίνει αντιληπτή,
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την εφαρμογή.
«Φέτος η ΕΛ.ΑΣ. και τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας βρίσκονται εκεί ώστε να υποδεχτούν αυτές τις γυναίκες για να μιλήσουν. Φέτος, δεχτήκαμε πάνω από 7.000 καταγγελίες από γυναίκες. Υπάρχουν και δομές από το υπουργείο Οικογένειας. Με το panic button 738 γυναίκες ζήτησαν να λάβουν την εφαρμογή και 120 το πάτησαν. Σε αυτές τις περιπτώσεις επενέβη η αστυνομία μέσα σε τρία λεπτά και τις έσωσε».
Panic button: Πώς χρησιμοποιείται
Το θύμα πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.
Τα βήματα για τη διαδικασία εγγραφής
Η εφαρμογή χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Ακολούθως, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:
- Αριθμητικό Κωδικό
- Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
- Ονοματεπώνυμο
- Αριθμό κινητού τηλεφώνου
- Διεύθυνση κατοικίας και όροφο
- Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας
- Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης
- Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη
- Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος
- Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/ της θύτη.
ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ: MEGA
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr