Δίκη για τη Μάνδρα – “Πιστεύαμε στη Δικαιοσύνη αλλά μας απογοήτευσαν” – ΒΙΝΤΕΟ

"Μας απογοήτευσαν, το ρίξανε στο Θεό. Αφού ο Θεός μας τιμώρησε με αυτόν τον τρόπο, να τιμωρήσει και αυτούς που το λένε και δεν ντρέπονται"

NEWSROOM
Δίκη για τη Μάνδρα – “Πιστεύαμε στη Δικαιοσύνη αλλά μας απογοήτευσαν” – ΒΙΝΤΕΟ

Την απόφαση στη δίκη γιατη Μάνδρα σχολιάζουν συγγενείς θυμάτων αλλά και κάτοικοι της περιοχής που βίωσαν τις φονικές πλημμύρες.

Στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» μίλησε η κυρία Χαρούλα που έχασε τον γιο της σε ηλικία 36 ετών από τις καταστροφικές πλημμύρες. Ήταν στο δρόμο και πήγαινε στη δουλειά του όταν το νερό τον εγκλώβισε. Όπως λέει, περίμενε δικαίωση για τη ζωή του γιου της.

«Το σπίτι μου έκλεισε. Ήταν μια μαύρη μέρα. Πιστεύαμε στη Δικαιοσύνη, ελπίζαμε, αλλά δυστυχώς δεν είναι να ελπίζεις σε αυτούς. Μας απογοήτευσαν, το ρίξανε στο Θεό. Αφού ο Θεός μας τιμώρησε με αυτόν τον τρόπο, να τιμωρήσει και αυτούς που το λένε και δεν ντρέπονται».

Ακόμη ένας κάτοικος διερωτάται «δηλαδή, δεν υπάρχει ευθύνη από κανέναν; Δεν υπάρχει ευθύνη για τα Τέμπη, το Μάτι;».

«Δεν είναι δυνατόν να δικάζονται μόνο για την πρόκληση της πλημμύρας και όχι για τα αποτελέσματα της πλημμύρας», τονίζει τρίτος κάτοικος.

Δίκη για τη Μάνδρα: Οι ποινές στους ενόχους

Ποινές φυλάκισης από 14 έως 18 μήνες με τριετή αναστολή επέβαλλε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στους τρεις κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για τις πλημμύρες στη Μάνδρα το 2017. Το δικαστήριο καταδίκασε την πρώην δήμαρχο Μανδρας Ιωάννα Κριεκούκη σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών, ενώ επέβαλλε ποινές 18 μηνών στον πρώην προϊστάμενο της ΥΔΟΜ και στην υπάλληλο της περιφέρειας που ήταν υπεύθυνη για στην αστυνόμευση.

Όπως έγραψε και το dikastiko.gr, οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας. Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε πως η πρώην δήμαρχος Μάνδρας, μια υπάλληλος της Περιφέρειας και ο πρώην προϊστάμενος της Πολεοδομίας Ελευσίνας πρέπει να καταδικαστούν για το αδίκημα της πρόκληση πλημμύρας.

Αποφασίστηκε η απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως.

«Για να γνωρίζουν τα θύματα γιατί οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι γιατί καταδικάστηκαν» είπε κατά την έναρξη της συνεδρίασης η πρόεδρος του δικαστηρίου σχολιάζοντας ότι η μετεωρολογική υπηρεσία και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλαν να ενημερώσουν νωρίτερα τους πολίτες για την νεροποντή που αναμενόταν.

Σε ό,τι αφορά την τότε δήμαρχο Μάνδρας, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για πρόκληση πλημμύρας για συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις της. Κυρίαρχο θέμα στην κρίση των δικαστών αποτέλεσε το αμαξοστάσιο του Δήμου, το οποίο ήταν μία αυθαίρετη κατασκευή στην κοίτη του ρέματος Σούρες.

Το δικαστήριο δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό της κατηγορουμένης ότι «κληρονόμησε» το αμαξοστάσιο. «Είχε υποχρέωση να άρει την παράνομη κατάσταση που είχαν δημιουργήσει προηγούμενοι δήμαρχοι», τόνισε η πρόεδρος. Για το ίδιο ζήτημα κρίθηκε ένοχος για πρόκληση πλημμύρας και ο τότε προϊστάμενος της Πολεοδομίας. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η δήμαρχος και ο υπάλληλος «στάθμισαν τον κίνδυνο, πλην όμως δεν προέβησαν σε ενέργειες αποτροπής της πλημμύρας».

Άλλο ένα ζήτημα για το οποίο το δικαστήριο προχώρησε σε ενοχή κατηγορουμένου, στελέχους της Επιτροπής Αστυνόμευσης Ρεμάτων της Περιφέρειας, ήταν η κατάσταση των ρεμάτων Αγίας Αικατερίνης και Σουρών. «Η κοίτη αμφοτέρων ήταν μόνιμα επιβαρυμένη με ογκώδη αντικείμενα, λάστιχα, έπιπλα, σιδηροκατασκευές κ.ά», ανέγνωσε η πρόεδρος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ