Ο καθηγητής Νομικής του ΔΠΘ, η «σατανίστρια» υπουργός και η παραίτησή του – Όσα ισχυρίζεται ο πανεπιστημιακός

 Αντικαταστάθηκε ο πανεπιστημιακός που παραιτήθηκε on air καταγγέλλοντας την υπουργό Παιδείας. Τι λέει και τι απαντάνε οι φοιτητές

NEWSROOM
Ο καθηγητής Νομικής του ΔΠΘ, η «σατανίστρια» υπουργός και η παραίτησή του – Όσα ισχυρίζεται ο πανεπιστημιακός
Tην παραίτησή του από το πόστο του Αναπληρωτή Καθηγητή του Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ υπέβαλε ο Κωνσταντίνος Βαθιώτης.
Όπως ανακοίνωσε ο Τομέας Ποινικού Δικαίου του πανεπιστημίου, η εξέταση του μαθήματος “Εγκλήματα κατά της Ζωής και της Υγείας” το οποίο δίδασκε μέχρι πρότινος ο καθηγητής, θα διεξαχθεί από άλλο καθηγητή του Τμήματος, ο οποίος ήταν συνδιδάσκων του μαθήματος.
Ωστόσο, η Νομική Σχολή Δ.Π.Θ. δεν έχει αρμοδιότητα να δεχθεί ή όχι την παραίτηση του Κων. Βαθιώτη, αφού για το ζήτημα αρμόδια να αποφασίσει είναι η Πρυτανεία του πανεπιστημίου, εντός είκοσι ημερών.
Από το πανεπιστήμιο υπάρχει η δυνατότητα για τη λήψη μόνο η λήψη πειθαρχικών μέτρων, σε περίπτωση που όντως αποδειχθεί πως “δίδασκε” τις αντιεπιστημονικές του απόψεις στους φοιτητές της Νομικής, όπως καταγγέλλεται.
Η περίπτωση του καθηγητή έχει προκαλέσει σάλο στο νομικό κόσμο (και όχι μόνο), μετά την παραίτησή του “στον αέρα” του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού “Focus” στις 3 Φεβρουαρίου.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, παραιτήθηκε μετά από ανώνυμο γράμμα φοιτητή προς τον “Συνήγορο του Φοιτητή”, που κατήγγειλε πως στο μάθημά του, ο καθηγητής προπαγάνδιζε θέσεις κατά των μέτρων περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού.
Πρόσθεσε μάλιστα πως, ενώ οι απόψεις του ήταν γνωστές και κανένας συνάδελφός του καθηγητής δεν του είχε κάνει οποιαδήποτε παρατήρηση ή συζήτηση για το θέμα!

Αναλυτικά αποσπάσματα των όσων είχε αναφέρει ο καθηγητής Κ. Βαθιώτης στην ραδιοφωνική του παρέμβαση – παραίτηση.

“Γνωρίζετε ότι μέχρι σήμερα ήμουν καθηγητής του Ποινικού Δικαίου και όπως όλοι οι συνάδελφοί μου ως γνωστόν είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα ψηφιακό κελί και κάνουμε μάθημα εξ’ αποστάσεως. Προσπάθησα να δώσω στα παιδιά τον καλύτερό μου εαυτό, έκανα και έξτρα μαθήματα. (…)
Ήταν τόσο μεγάλη η συγκινησιακή μου φόρτιση στο τελευταίο μάθημα στα τέλη Ιανουαρίου, που δεν άντεξα και ξέσπασα σε δάκρυα μπροστά στην οθόνη του ψηφιακού κελιού μου, γιατί αναπόλησα την αντίστοιχη τελευταία μέρα της περσινής χρονιάς που μπορούσαμε ως κανονικοί άνθρωποι να αποχαιρετιστούμε στο αμφιθέατρο.
Ήρθε σήμερα η ώρα του τελευταίου μαθήματός μου, που δεν θα διεξαχθεί ούτε στο αμφιθέατρο, ούτε μπροστά στην αισχρή τηλεοθόνη. Στο ψηφιακό κελί, που έχτισε η κ. Κεραμέως, ακολουθώντας τις παγκόσμιες σατανικές οδηγίες. Το τελευταίο μάθημα θα διεξαχθεί ενώπιον των αυτιών των ακροατών σας. Το μάθημα αυτό είναι η προαναγγελία της παραιτήσεώς μου από τη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ.

Τι συνέβη; Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Το προαναγγέλλω σε εσάς γιατί θεωρώ ότι κάθε λεπτό που χάνεται είναι υπερπολύτιμο και πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε.

Χθες το βράδυ ενημερώθηκα από συνάδελφό μου, που έχει την ιδιότητα του Συνηγόρου του Φοιτητή, περί της σε βάρος μου ανώνυμης καταγγελίας που έγινε στις 28/1, (…) με θέμα “Ανάρμοστη Συμπεριφορά του Καθηγητή Νομικής για τυχόν πειθαρχικό παράπτωμα”. Ένα κατάπτυστο κείμενο, που δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει συνταχθεί από τον καταγγέλλοντα, που υπογράφει ως “ανένταχτος φοιτητής νομικής”, δεν υπάρχει ούτε όνομα ούτε υπογραφή, αλλά από κάποιο εγκάθετο εξωπανεπιστημιακό πρόσωπο που αμφισβητεί το δικαίωμά μου να ελέγχω τις γνώσεις που προσπάθησα να μεταδώσω στους φοιτητές μου, διδάσκοντας το μάθημα “Εγκλήματα κατά της Ζωής και της Υγείας”. (…)
Ταυτόχρονα, μου προσάπτεται η κατηγορία ότι διασπείρω ψευδείς πληροφορίες, ότι παραπλανώ και προπαγανδίζω σχετικά με την τωρινή κατάσταση που βιώνουμε και την πανδημία του κορονοϊού.
Τον συντάκτη της κατάπτυστης καταγγελίας ενόχλησαν οι απαντήσεις που είχα επιλέξει ως ορθές, από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που είχα ετοιμάσει για τους φοιτητές, εν όψει των εξετάσεων. Τον ενόχλησαν οι απαντήσεις μου, θεωρώντας ότι ως φοιτητής έχει υπέρτερες γνώσεις εμού ως διδάσκοντα. (…)
Με πρωτοφανές θράσος, ο εν λόγω ανένταχτος φοιτητής, χαρακτήρισε τις απαντήσεις μου αμφίβολες, ισχυριζόμενος ασαφώς και αδοκίμως ότι δεν υπάγονταν σε κανόνες δικαίου, αλλά διέπονταν από άκρατο υποκειμενισμό και μία τάση να προβληθούν συγκεκριμένες απόψεις, μέσα από τις ασκήσεις και την επεξήγηση της κάθε άσκησης.
Στη συνέχεια του κειμένου του, αναφέρει τα λόγια μου προς τους φοιτητές με θαυμαστή ακρίβεια, η οποία αποδεικνύει ότι κατά τη διάρκεια του τηλεμαθήματος προέβαινε σε ηχογράφηση ή  βιντεοσκόπηση του μαθήματος. (…)
Πρόκειται για θέσεις που έχω πει δημοσίως σε εκπομπές και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι όταν ο πρωθυπουργός ανήγγειλε το δεύτερο lockdown, βγήκα και κραύγασα δημοσίως, γράφοντας τη φράση “Δεν σπούδασα νομικά και δεν αφιέρωσα τη ζωή μου στο Ποινικό Δίκαιο, για να με εξευτελίζει ο κ. Μητσοτάκης επιβάλλοντας μου να κυκλοφορώ με SMS”.
Το κείμενο αυτό έκανε το γύρο του κόσμου, έφτασε μέχρι και στη Φινλανδία. Δημοσιογράφος μου έγραψε ότι το έπαιξε στην εκπομπή του. Είχα παραθέσει είκοσι λόγους για τους οποίους θεωρώ ότι έχουμε παγκόσμια και ελληνική δικτατορία.
Έχω, δε, και το επαναλαμβάνω, δεκάδες φορές, έχω χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό της χώρας δικτάτορα και τύραννο, εξηγώντας για ποιο λόγο έχει καταλυθεί το Σύνταγμα και γιατί τα συγκεκριμένα υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προδήλως αντισυνταγματικά και ανθρωποκτόνα.
Επομένως στα μαθήματά μου δεν έκανα τίποτα άλλο από το επαναλαμβάνω εν τάχει και εν περιλήψει τον πυρήνα των θέσεών μου, με αφορμή το μάθημα που αφορούσε, στον πυρήνα του, το φαινόμενο του κορονοιου, γιατί διδάσκω τα “Εγκλήματα κατά της Ζωής και της Υγείας”.
Τι να κάνω δηλαδή; Τι θα δίδασκα; Θα σφύριζα αδιάφορα; Φανταστείτε να έχει γίνει σεισμός και ο αρμόδιος καθηγητής του Πολυτεχνείου να μιλά για άσχετα και όχι για το σεισμό”.

Πάντως, μπορεί οι απόψεις του Βαθιώτη να έχουν προβληματίσει τον πανεπιστημιακό κόσμο, ωστόσο τυγχάνει και υποστήριξης στο σώμα των φοιτητών. Μετά την καταγγελία στον συνήγορο του φοιτητή, έχουν ακολουθήσει άλλες αναφορές από φοιτητές, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον καθηγητή!

“Η νομική και κοινωνική τοποθέτηση των διδασκόντων είναι η πεμπτουσία των συζητήσεων εντός του χώρου της Νομικής επιστήμης και το πεδίο διαλόγου και συνεισφοράς με τη θέση και αντίθεση σε καθημερινά προβλήματα που μας απασχολούν.
Συνεπώς, όχι μόνο δεν απαγορεύεται η διάδοση ιδεών σε πανεπιστημιακό επίπεδο, ρηξικέλευθων ή μη, αλλά είναι το ύψιστο αγαθό που απολαμβάνουμε ως φοιτητές Νομικής και επιδιώκουμε να το μεταλαμπαδεύουμε ως νομικοί στους συμπολίτες μας.
Ο Καθηγητής κ. Βαθιώτης αποτελεί φωτεινό παράδειγμα δασκάλου στα νομικά και πρότυπο για τους Καθηγητές της γενιάς μας. Με την επίμαχη αναφορά, τις τυχόν πειθαρχικές ευθύνες και την επακόλουθη αποχώρηση από τα καθήκοντά του, στερούμαστε -εξαιτίας συκοφαντικών δηλώσεων- τη γνώση, την οποία ως εγγεγραμμένοι φοιτητές της Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. δικαιούμαστε να λάβουμε.
Αιτούμαστε για τους λόγους αυτούς την εξαφάνιση της πρώτης κακόβουλης καταγγελίας, την έκφραση συγγνώμης προς το πρόσωπο του κ. Βαθιώτη από όσους εκκίνησαν οιονεί πειθαρχικές διαδικασίες -καθότι πρωτίστως θίγει την ακαδημαϊκή ελευθερία και τους κοινωνούς της- και την επαναφορά του συντόμως στα καθήκοντά του ως διδάσκοντός μας” αναφέρεται σε κείμενο συλλογής υπογραφών που διακινείται στο σώμα των φοιτητών.

Ποιος είναι ο Κων/νος Βαθιώτης

Ο αναπληρωτής Καθηγητής του Ποινικού Δικαίου έχει ανέλθει τα “σκαλιά” της ακαδημαϊκής ιεραρχίας στη Νομική Κομοτηνής, μετά από μία καριέρα γεμάτη σπουδές γύρω από το Ποινικό Δίκαιο.
Αποφοίτησε από τη Νομική Αθήνας το 1991 και έκανε μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο της Βόννης. Το 1999 προσελήφθη ως διδάκτωρ στη Νομική Αθήνας και το 2003 “μετακόμισε” στην Κομοτηνή, αφού διορίστηκε Ειδικός Επιστήμων στον Τομέα Ποινικού Δικαίου. Έγινε λέκτορας το 2004, Επίκουρος Καθηγητής το 2011 και μονιμοποιήθηκε το 2015.
Έχει συγγράψει πολλά νομικά βιβλία και μονογραφίες, έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά άρθρα σε νομικά περιοδικά (για ένα από τα οποία βραβεύτηκε από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης), έχει κάνει μεταφράσεις νομικών κειμένων από τα γερμανικά στα ελληνικά, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει μέλος της Επιτροπής για την συγγραφή του νέου Ποινικού Κώδικα.
Με λίγα λόγια, είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους επιστήμονες στον τομέα του, ενώ απόφοιτοι της Νομικής Κομοτηνής αναφέρουν πως δεν είχαν εντοπίσει στο παρελθόν αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία του, για την οποία πολλοί μιλούν με τα καλύτερα λόγια.
Ωστόσο, από την αρχή της πανδημίας έχει εκφράσει πολλές φορές αντίστοιχες απόψεις, τις οποίες αναρτά και στα κοινωνικά δίκτυα.
Το εάν έχει μετατρέψει τις θεωρίες αυτές σε αντικείμενο διδασκαλίας Ποινικού Δικαίου, όπως καταγγέλλεται, ενδεχομένως να διερευνηθεί από το πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr