Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Θύμα απάτης 72χρονη στην Πάτρα – Πώς της πήραν 40.000 ευρώ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο επιτήδειος παρουσιάστηκε σαν γιατρός και ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται 40.000 για να γιατρέψει την κόρη της ηλικιωμένης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θύμα απάτης 72χρονη στην Πάτρα – Πώς της πήραν 40.000 ευρώ – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Μια καλοστημένη απάτη σε 72χρονη κατάφεραν να στήσουν επιτήδειοι μέσω τηλεφώνου σε ηλικιωμένη γυναίκα στην Πάτρα, αποσπώντας από το θύμα το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ.

Ο επιτήδειος παρουσιάστηκε σαν γιατρός από την άλλη γραμμή του τηλεφώνου και με το πρόσχημα ότι η κόρη της 72χρονης δεν είναι καλά στην υγεία της, ζήτησε 40.000 ευρώ για να τη γιατρέψει.

Απάτη σε 72χρονη: Το χρονικό της υπόθεσης

«Τραυματίστηκε η κόρη σου και χρειάζομαι χρήματα για να την κάνω καλά. Είμαι γιατρός και επειδή δεν μπορώ να φύγω από το πλευρό της, βάλε τα χρήματα σε μια σακούλα και θα έρθει ένας συνεργάτης μου να την πάρει…», είπε κάνοντας την ηλικιωμένη γυναίκα να ταραχτεί.

Η 72χρονη έβαλε τα χρήματα σε μια σακούλα και τα τοποθέτησε στο σημείο που της υπέδειξαν οι απατεώνες. Όταν αντιλήφθηκε ότι ήταν ένα ακόμα θύμα απάτης, τα λεφτά είχαν κάνει «φτερά» και η ίδια κατήγγειλε την απάτη στην αστυνομία.

Σε εξέλιξη είναι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Τηλεφωνικές απάτες και τι πρέπει να κάνετε

Οι τηλεφωνικές κλήσεις μπορούν να ξεκινήσουν είτε ως απροειδοποίητες κλήσεις είτε μέσω αγγελίας είτε μέσω συνδέσμου που ενεργοποιεί ένα αναδυόμενο παράθυρο στον υπολογιστή σας. Αυτά τα αναδυόμενα παράθυρα σάς παροτρύνουν να καλέσετε τον αριθμό τεχνικής υποστήριξης που διαφημίζεται. Τα αναδυόμενα παράθυρα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και δεν είναι τόσο εύκολο να τα ξεφορτωθείτε.

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω μια τηλεφωνική απάτη;

Αυτοί οι τύποι κλήσεων ακολουθούν κατά κανόνα ένα συγκεκριμένο μοτίβο: Οι απατεώνες συνήθως ισχυρίζονται ότι ο υπολογιστής σας έχει πρόβλημα, ας πούμε έναν ιό – ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει – και, στη συνέχεια, σας εξαπατούν ώστε να πληρώσετε για μια υπηρεσία που δεν υπάρχει. Σας πιάνουν απροετοίμαστους και παίζουν με τα συναισθήματά σας. Το βασικό σενάριο είναι το εξής:

  • Οι απατεώνες μέσω τηλεφώνου ισχυρίζονται ότι προέρχονται από γνωστή εταιρεία, όπως η Microsoft, η τράπεζα σας ή ακόμα και ο χειριστής του δικτύου σας. Καθώς χρησιμοποιούν ένα αξιόπιστο όνομα, αυτό σας κάνει να νοιώθετε περισσότερο άνετα. Φαίνονται επίσης γνώστες και χρησιμοποιούν τεχνικούς όρους, που τους κάνουν να φαίνονται νόμιμοι και πιστευτοί.
  • Καθώς ο κίνδυνος φαίνεται πραγματικός και ανησυχείτε για πιθανούς ιούς υπολογιστών, δίνετε στους απατεώνες πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Σας πείθουν να τους αφήσετε να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή που τους δίνει πρόσβαση στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας εργαλεία απομακρυσμένης πρόσβασης.
  • Μόλις οι απατεώνες αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας, προσποιούνται ότι διορθώνουν τον ιό και μπορεί επίσης να ζητήσουν τα προσωπικά σας διαπιστευτήρια. Όταν οι απατεώνες έχουν “διορθώσει” το πρόβλημα, σας ζητούν να συνδεθείτε στην ηλεκτρονική σας τράπεζα ή σας ζητούν να συμπληρώσετε μια φόρμα με τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Οι απατεώνες σας χρεώνουν για την πλαστή υπηρεσία και η χρέωση καταλήγει να είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι νομίζατε. Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να γνωρίζετε πόσο πραγματικά σας χρεώνουν.

Τι να κάνετε αν νομίζετε ότι έχετε εξαπατηθεί

Εάν νομίζετε ότι σας εξαπατούν και αναγνωρίζετε το σενάριο που περιγράψαμε παραπάνω, κάντε τα εξής:

  • Ενεργήστε χωρίς καθυστέρηση.
  • Επικοινωνήστε αμέσως με την εταιρεία πιστωτικών καρτών ή την τράπεζά σας, αναφέρετε την απάτη και ακυρώστε τυχόν τραπεζικές ή πιστωτικές κάρτες. Εάν ενεργήσετε αμέσως, μπορεί ακόμη και να σταματήσουν τη συναλλαγή και να αντιστρέψουν τις χρεώσεις.
  • Αναφέρετε την απάτη στην αρμόδια αρχή.
  • Αλλάξτε όλους τους κωδικούς πρόσβασής σας σε κάθε ιστότοπο ή υπηρεσία που πιστεύετε ότι μπορεί να έχουν επηρεαστεί.
  • Απεγκαταστήστε οποιοδήποτε άγνωστο λογισμικό τρίτου μέρους.
  • Εκτελέστε μια πλήρη σάρωση στον υπολογιστή σας: Ανοίξτε το προϊόν ασφαλείας σας και, στη συνέχεια, επιλέξτε Ιοί & απειλές > Πλήρης σάρωση υπολογιστή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ