«Βόμβα» Παπαγγελόπουλου: Εκλογή προέδρων Ανωτάτων Δικαστηρίων από συναδέλφους τους

Σε μια τολμηρή πρόταση η οποία μπορεί να γίνει πράξη ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης για τον τρόπο επιλογής των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας καθώς και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προχωρεί ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος. Όπως αναφέρει , η εξέλιξη της ανεξαρτησίας των δικαστών, θα μπορούσε να εμπεδωθεί με […]

NEWSROOM
«Βόμβα» Παπαγγελόπουλου: Εκλογή προέδρων Ανωτάτων Δικαστηρίων από συναδέλφους τους

Σε μια τολμηρή πρόταση η οποία μπορεί να γίνει πράξη ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης για τον τρόπο επιλογής των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας καθώς και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προχωρεί ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Όπως αναφέρει , η εξέλιξη της ανεξαρτησίας των δικαστών, θα μπορούσε να εμπεδωθεί με την εκλογή των ηγεσιών από τη βάση, δηλαδή με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των συναδέλφων τους όλων των βαθμίδων. Ως εναλλακτική προτείνει  το Υπουργικό Συμβούλιο να επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης μεταξύ τριών που θα έχουν προεπιλεγεί με μυστική ψηφοφορία των συναδέλφων τους όλων των βαθμών.

Πάγιο πρόβλημα

Η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος ήταν επι 40 χρόνια εισαγγελέας και έχει υπάρξει δυο φορές εκλεγμένος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών (με άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» που παρατίθεται αυτούσιο στη στήλη «Άρθρο της ημέρας») δίνει απάντηση σε ένα κεντρικό ζήτημα της δικαστικής πραγματικότητας της χώρας.

Η επιλογή τους από την πολιτική εξουσία ναρκοθετεί – εξ αρχής- την “αίσθηση” ανεξαρτησίας τους

Οι ανώτεροι δικαστές, κυρίως δε οι πρόεδροι και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όντες επιλεγμένοι από το εκάστοτε υπουργικό συμβούλιο , ανεξάρτητα του βίου τους, της υπηρεσιακής και προσωπικής τους εντιμότητας , αναντίρρητα ταυτίζονται στα μάτια όλων με τις επιθυμίες για πολιτικής εξουσίας που τους επέλεξε.

Η επιλογή από μόνη της ουσιαστικά ναρκοθετεί την (σε πολλές περιπτώσεις πραγματική) ανεξαρτησία τους και τουλάχιστον «πριονίζει» την εικόνα τους προς τα έξω.

Η πρόταση προφανώς και είναι απάντηση στις καθημερινές συζητήσεις και ανησυχίες εντός των δικαστηρίων, αλλά προφανώς επίσης είναι πολύ δύσκολο, για λόγους που αντιλαμβανόμαστε όλοι, να γίνει δεκτή από την εκάστοτε πολιτική εξουσία.

Αξιώματα

Ο υπουργός εκφράζει επίσης τη βούληση να μην επιτρέπεται σε κανέναν δικαστή να τοποθετηθεί πρόεδρος ή μέλος Ανεξάρτητης Αρχής αν δεν παρέλθει τουλάχιστον διετία από την αποχώρησή του λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης από το δικαστικό σώμα. Και κανένας δικαστής να μην συμμετέχει σε ψηφοδέλτιο επικρατείας πολιτικού κόμματος, αν δεν έχει παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα ενός έως δύο ετών από την αποχώρησή του από το Σώμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr