Διάψευση δημοσιεύματος για την συλλογή στατιστικών στοιχείων για τη διαφθορά από το υπουργείο Δικαιοσύνης
Διαψεύδει το υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσίευμα στην ιστοσελίδα cnn.gr (της 30ης/5/2019) σχετικά με τη συλλογή στατιστικών στοιχείων για σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς, οικονομικού εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει κανονικά και τα στατιστικά στοιχεία συλλέγονται ανά τακτά διαστήματα. Συγκεκριμένα το […]
Διαψεύδει το υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσίευμα στην ιστοσελίδα cnn.gr (της 30ης/5/2019) σχετικά με τη συλλογή στατιστικών στοιχείων για σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς, οικονομικού εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει κανονικά και τα στατιστικά στοιχεία συλλέγονται ανά τακτά διαστήματα.
Συγκεκριμένα το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει ότι «τον Ιούνιο 2018 η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς οριστικοποίησε το νέο, επικαιροποιημένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 2018-2021. Μία από τις δράσεις του νέου Στρατηγικού Σχεδίου προέβλεπε τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης της δικαστικής εξέλιξης σημαντικών οικονομικών εγκλημάτων, ιδίως υποθέσεων διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έως το Σεπτέμβριο 2018. Στόχος της δράσης ήταν η καθιέρωση ενός αξιόπιστου τρόπου καταγραφής και παρακολούθησης της διαδικασίας δίωξης και επιβολής κυρώσεων σε αυτά τα εγκλήματα.
Η ανωτέρω δράση έχει ήδη υλοποιηθεί επιτυχώς και εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος (Σεπτέμβριος 2018), κατόπιν της με αρ. πρωτ. 963/26-7-2018 πρότασης του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και των σχετικών εγκυκλίων που ακολούθως εξέδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, οι οποίες εστάλησαν σε όλες τις Εισαγγελίες της επικράτειας για την καθιέρωση της απαιτούμενης διαδικασίας συλλογής και αποστολής των στατιστικών αυτών δεδομένων. Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ανήρτησε τα σχετικά, στατιστικά και ανωνυμοποιημένα στοιχεία στην ιστοσελίδα της (http://www.gsac.gov.gr/attachments/article/230/01_05_2018_to_31_08_2018.pdf), σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων και της ποινικής δικονομίας και, επιπλέον, έχει δημοσιεύσει την επιτυχή και εμπρόθεσμη υλοποίηση της δράσης, για την καθιέρωση του μηχανισμού παρακολούθησης σημαντικών οικονομικών εγκλημάτων, στην έκθεση υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για το β΄ εξάμηνο 2018. (http://www.gsac.gov.gr/index.php/el/ethniko-sxedio/ethniko-stratigiko-sxedio-kata-tis-diafthoras-2018-2021/ekthesi-ylopoiisis-tou-ethnikoy-stratigikoy-sxediou-drasis-kata-tis-diafthoras-v-eksamino-2018). Έκτοτε, η συλλογή και δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων πραγματοποιείται τακτικά, στα χρονικά διαστήματα που έχουν ορισθεί.
Συνεπώς, δεν ευσταθούν τα αναφερόμενα στο άνω δημοσίευμα ότι «δεν έχει οριστικοποιηθεί η εν λόγω διαδικασία» ή ότι «παραμένει άγνωστο πώς έχει εξελιχθεί» και βεβαίως δεν υφίσταται οποιαδήποτε εκκρεμότητα είτε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ., είτε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και, προφανώς, δεν ευσταθούν τα αναφερόμενα στο εν λόγω δημοσίευμα ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη των θεσμών στην Ελλάδα το Μάιο 2019 τέθηκε σχετικό ζήτημα».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr