Δικαστικοί υπάλληλοι: Είδος (υπαλλήλου) εν ανεπαρκεία
Μια χαώδης κατάσταση στα ελληνικά δικαστήρια περιγράφεται από όλες τις αρμόδιες πηγές, την ώρα που η πολιτεία αδυνατεί ή εθελοτυφλεί μπροστά στο βουνό των προβλημάτων. Η μια πλευρά της αιτίας για την «βραδυπορούσα» ελληνική δικαιοσύνη (4,5 χρόνια για να εκδοθεί μια απόφαση εμπορικής διαφοράς) είναι προφανώς ο μειωμένος αριθμός αλλά και η ανεπάρκεια δικαστικών και […]
Μια χαώδης κατάσταση στα ελληνικά δικαστήρια περιγράφεται από όλες τις αρμόδιες πηγές, την ώρα που η πολιτεία αδυνατεί ή εθελοτυφλεί μπροστά στο βουνό των προβλημάτων.
Η μια πλευρά της αιτίας για την «βραδυπορούσα» ελληνική δικαιοσύνη (4,5 χρόνια για να εκδοθεί μια απόφαση εμπορικής διαφοράς) είναι προφανώς ο μειωμένος αριθμός αλλά και η ανεπάρκεια δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Πρόσφατα, όπως έγραψε το dikastiko.gr υπήρξε εισαγγελέας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που άφησε στο «συρτάρι» 1.044 δικογραφίες!
Όταν μάλιστα πάνω από 3.500 υποθέσεις, 100 δηλαδή κατά μέσο όρο τον μήνα, αρμοδιότητας του Μονομελούς Πρωτοδικείου, παραγράφονται κάθε μήνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Αιτία; Κυρίως η έλλειψη προσωπικού, σε μία εισαγγελία που θεωρείται (και είναι) η πιο επιβαρυμένη της Ελλάδας.
Όταν «βουλιάζει» το Εφετείο Αθηνών, το μεγαλύτερο της χώρας εξαιτίας της ανεπάρκειας προσωπικού και του όγκου των υποθέσεων -εκδικάζονται περί τα 135-140 κακουργήματα τον μήνα. Εισαγγελέας κατά το παρελθόν είχε φτάσει να συμμετέχει ταυτόχρονα σε 12 δίκες κακουργημάτων το μήνα!
Οι δικαστικοί υπάλληλοι
Η άλλη όψη του προβλήματος είναι προφανώς η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων, η οποία αποκαλύπτεται και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Προτάσεις για ένα Σύγχρονο Δικαστικό Σύστημα» (εκδ. «διαΝΕΟσις»), που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες. Σε αυτό, η ανώτατη δικαστής και πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου που είναι εκ των συγγραφέων του βιβλίου, μαζί με έξι ακόμα εν ενεργεία δικαστικούς -τον Μιχάλη Πικραμένο, τον Ιωάννη Συμεωνίδη, τον Βασίλη Ανδρουλάκη, τη Θεοκτή Νικολαΐδου, τον Λάμπρο Τσόγκα και τον Πέτρο Αλικάκο- εξειδικεύει αυτά τα προβλήματα.
Ένα από αυτά , όπως καταγράφεται στο dianeosis.org, είναι η έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης ένα μεγάλο μέρος των εργασιών στα δικαστήρια δεν γίνεται από τους δικαστές, αλλά από καλά καταρτισμένους δικαστικούς υπαλλήλους. Αυτό, βεβαίως, διευκολύνει το έργο των δικαστών, επιταχύνοντας τις διαδικασίες και μειώνοντας τον φόρτο εργασίας τους. Είναι μια σημαντική παράμετρος, άγνωστη στα ελληνικά δικαστήρια σήμερα.
Στατιστικά
Αν και το δικαστικό μας σύστημα χρειάζεται δικαστικούς υπαλλήλους υψηλής κατάρτισης σε τομείς όπως η στατιστική και η επιστήμη υπολογιστών, ωστόσο τα κριτήρια προσλήψεων και η διαχείριση αυτού του κρίσιμου δυναμικού γίνεται με τρόπο που εξυπηρετεί άλλες ανάγκες. Για παράδειγμα, η τελευταία κατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων έγινε το 2004 (θα έπρεπε να γίνεται κάθε δύο χρόνια). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση αναλογία είναι 3,5 υπάλληλοι προς 1 δικαστή. Στα διοικητικά δικαστήρια της Ελλάδας, ο νόμος προβλέπει μια αναλογία 1 υπάλληλο προς 1 δικαστή. Στην πράξη, όμως, σε αυτά τα δικαστήρια αντιστοιχεί ένας υπάλληλος για κάθε 3 δικαστές!
Πρόσφατα, πάνω από 2.500 θέσεις σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες πληρώθηκαν από επιτυχόντες διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 1998. Καθώς δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπεται ότι μπορεί να ορίζει ειδικά προσόντα και τίτλους σπουδών (π.χ. πτυχίο Νομικής) για συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότητες, σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο σε 1.024 οργανικές θέσεις στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια να υπηρετούν μόλις 56 απόφοιτοι Νομικής σχολής.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και οι δικαστικοί υπάλληλοι να γίνουν ενεργό μέρος της αντιμετώπισης των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης, οι ερευνητές προτείνουν αφενός νέα τυπικά προσόντα για τις νέες προσλήψεις, και επιμόρφωση των σημερινών δικαστικών υπαλλήλων.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές θεωρούν ότι ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων είναι αναγκαίο να προβεί στην αναμόρφωση των κλάδων με την εισαγωγή νέων που προϋποθέτουν ειδικά τυπικά προσόντα, ώστε να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες των δικαστηρίων όλων των δικαιοδοτικών κλάδων και των εισαγγελιών. “Αυτό το καταρτισμένο προσωπικό δεν θα ασχολείται μόνο με τρέχοντα γραμματειακά καθήκοντα», τονίζουν, «αλλά θα συνδράμει το έργο των δικαστών και θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr