Τέλος το «αγροτικό» για τους βαρυποινίτες
Αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με τη δυνατότητα βαρυποινιτών κρατουμένων , ακόμα και ισοβιτών ή πολυισοβιτών όπως π.χ ο Δημήτρης Κουφοντίνας να κρατούνται σε αγροτικές φυλακές, δηλαδή σε καθεστώς σαφώς πιο χαλαρής διαβίωσης, ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση. Η αλλαγή θα προβλέπει πως θα είναι δυνατή η μεταγωγή βαρυποινιτών και κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί για «βαριά» εγκλήματα σε αγροτικές φυλακές. Είναι πιθανό δε , όπως έγραψε η Καθημερινή, οι αλλαγές να ολοκληρωθούν άμεσα, με τροπολογίες που θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή.
Αποδράσεις
Από το 2015 έως σήμερα 16 κρατούμενοι π.χ των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας απέδρασαν και άλλοι 63 δεν επέστρεψαν από την τακτική άδεια. Ο νόμος, δυνάμει του οποίου κρατούμενοι με πολυετείς καθείρξεις μετάγονται σε αγροτικές φυλακές, ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και έχει τίτλο «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις». Το άρθρο 41 αφορά την ενίσχυση των αγροτικών φυλακών και προβλέπει ότι όσοι έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης άνω των δέκα ετών, έχουν εκτίσει το ένα πέμπτo της ποινής τους και τους έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μια τακτική άδεια, δύνανται να μεταχθούν στα αγροτικά καταστήματα κράτησης. Το ίδιο και οι ισοβίτες που έχουν εκτίσει οκτώ έτη και τους έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία άδεια, τους όρους της οποίας έχουν τηρήσει.
Στην τελευταία κατηγορία εμπίπτει, μεταξύ άλλων, ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», Δημήτρης Κουφοντίνας. Ο 61 ετών πολυϊσοβίτης μετήχθη τον Αύγουστο του 2018 στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.
Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα όταν μέσα σε ένα 48ωρο και συγκεκριμένα το διήμερο 15 έως 16 Αυγούστου, ένας λογοτιμήτης Αλβανικής καταγωγής απέδρασε και ένας ακόμη κρατούμενος ομοεθνής του δεν επέστρεψε ποτέ από την άδεια που είχε λάβει από τις φυλακές Κασσάνδρας.
Ο πρώτος εξέτιε ποινή δεκαετούς κάθειρξης και παραβίασε εξαήμερη τακτική άδεια. Είχε συλληφθεί στις αρχές του 2017 για ένοπλη ληστεία και ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2018, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης δέκα ετών.
Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα απέδρασε ένας ακόμη βαρυποινίτης, υπήκοος Αλβανίας, που κρατείτο σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης στις φυλακές Κασσάνδρας. Είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και το 2018 μετήχθη από το σωφρονιστικό κατάστημα Λάρισας στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, χρησιμοποιώντας και αυτός το «παράθυρο» στον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr