Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αναδιάταξη του δικαστικού σκηνικού – Οι αλλαγές και τα πρόσωπα!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αναδιάταξη του δικαστικού σκηνικού – Οι αλλαγές και τα πρόσωπα!

Η Συμφωνία των Πρεσπών  προκάλεσε  αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Οι τριγμοί  στο Ποτάμι, στο ΚΙΝΑΛ στους ΑΝΕΛ οδηγούν πολλούς στην εκτίμηση πως  μετά τις εκλογές είτε αυτές γίνουν τον Οκτώβριο είτε νωρίτερα,  η βουλή που θα προκύψει θα διαφέρει αρκετά από τη σημερινή.

Όπως διαφαίνεται με τα έως τώρα δεδομένα ο δικομματισμός που είχε υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, θα ενισχυθεί. Πιθανότατα όχι στα επίπεδα του παρελθόντος αλλά η τάση δείχνει   πως στην επόμενη αναμέτρηση οι κάλπες μπορεί να  αναδείξουν  μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτά όσον αφορά στην  πολιτική.

Λήξη ή συνταξιοδότηση

Στους επόμενους μήνες όμως  αναμένεται αναδιάταξη και του δικαστικού σκηνικού καθώς αρκετοί δικαστικοί λειτουργοί που κατέχουν νευραλγικές θέσεις είτε λήγει η θητεία τους είτε αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης.

Στους τελευταίους ανήκουν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου καθώς και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασίλης Πέππας που ολοκληρώνουν τη θητεία τους με τη λήξη του δικαστικού έτους, δηλαδή στις 30 Ιουνίου. Το ενδιαφέρον βέβαια των περισσοτέρων εστιάζεται στην Εισαγγελία λόγω της δυνατότητας που έχει να παρεμβαίνει.

Ο Άρειος Πάγος

Έτσι,  ήδη έχουν αρχίσει στα δικαστικά και νομικά πηγαδάκια να «παίζουν» διάφορα ονόματα αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή τη φορά ίσως ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός να μην προέρχεται από τους κόλπους των εισαγγελέων αλλά από την «καθήμενη» δικαιοσύνη. Μια τέτοια επιλογή βέβαια, όπως  και στο παρελθόν, αναμένεται να προκαλέσει τις «γκρίνιες» του εισαγγελικού κλάδου.

Ωστόσο  εκείνοι που την υποστηρίζουν επιμένουν ότι οι δικαστές είναι πιο «νηφάλιοι» και σαφώς  χαμηλότερων  τόνων από τους κατά παράδοση πιο «ατίθασους» και «παρορμητικούς» εισαγγελείς. Και επειδή τα τελευταία χρόνια όλα τα «βαριά» θέματα περνούν από τη δικαιοσύνη θεωρούν πως ο ανώτατος εισαγγελικός «άρχοντας» που εν πολλοίς με τις ενέργειές του μπορεί να επηρεάσει και την πολιτική ζωή είναι πιο ασφαλές να επιλεγεί  από τους «καθήμενους».

Για την ιστορία,  ο τελευταίος εισαγγελέας  του Αρείου Πάγου που προερχόταν από τους δικαστές ήταν ο Ιωάννης Τέντες ο οποίος  αποχώρησε λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του, στις αρχές Ιουνίου του 2013, προκειμένου να αναλάβει τη θέση του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Εισαγγελία Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος

Μέσα στους επόμενους 4 μήνες όμως λήγει η θητεία και της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη αλλά και της Οικονομικής Εισαγγελέως Μαριάννας Ψαρουδάκη. Δύο εισαγγελίες που χειρίζονται αυτή την περίοδο πολλές και «καυτές» υποθέσεις: Novartis,δάνεια κομμάτων, δάνεια ΜΜΕ, τραπεζικά δάνεια κ.ά.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα παραμείνουν στις θέσεις τους  για μία ακόμη διετία, εφόσον βεβαίως το επιθυμούν και οι ίδιες, ή θα επιλέξει άλλα πρόσωπα. Εκείνοι που τάσσονται υπέρ της παραμονής του προβάλλουν ως βασικό λόγο το ότι έχουν στα χέρια τους κι έχουν ήδη επεξεργαστεί σε μεγάλο βαθμό πολύ σοβαρές υποθέσεις.  Αρκετές από αυτές εκτιμούν ότι δεν θα έχουν περαιωθεί  μέχρι τη λήξη της θητείας τους οπότε θα χαθεί χρόνος αν αναλάβει κάποιος άλλος που θα χρειαστεί ενδεχομένως και μήνες  για να τις μελετήσει και να τις επανεκκινήσει.

Όπως ακούγεται πάντως , αν και  οι ίδιες δεν  έχουν εκφράσει ακόμη  τις προθέσεις τους,  το πιο πιθανό  είναι να υπάρξει αλλαγή προσώπων λόγω μη επιθυμίας και   των δύο εισαγγελικών λειτουργούν  να παραμείνουν στις θέσεις τους. Γεγονός ή «ευσεβείς πόθοι», όπως λένε κάποιοι; Θα δείξει….

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ