Ψηφίστηκαν οι Κώδικες – Τι προβλεπόταν για τον βιασμό και τι άλλαξε μετά τις αντιδράσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης
Τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας , μετά από 70 χρόνια ισχύος των προηγούμενων, ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού. Από την διαδικασία απείχαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Χ.Α. καθώς κατήγγειλαν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εισάγει το κρίσιμο θέμα των Κωδίκων εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Ο βιασμός
Στην απάλειψη της διάκρισης «ειδών» βιασμού, που κατά τη Διεθνή Αμνηστία και τις γυναικείες οργανώσεις, εισήγαγε η νέα διάταξη δίωξης του βιασμού, προχώρησε τελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε.
«Δεν υπάρχει βιασμός λάιτ», είπε εύστοχα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στην παράγραφο 5 του άρθρου 336 του νέου ΠΚ, η οποία ανέφερε τα εξής: «Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».
Για να γίνει κατανοητή η διάκριση, θα πρέπει να επισημανθεί η πράξη του βιασμού, οταν εμπεριέχει άσκηση σωματικής βίας διώκεται γενικά ως κακούργημα με απειλούμενη ποινή κάθειρξης και αυτό περιγράφεται στην παράγραφο άρθρο 1 νέου άρθρου 336: “1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη. 2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις».
Διάκριση
Για πρώτη φορά όμως αποφασίστηκε από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή να εισαχθεί και μια ακόμα περίπτωση βιασμού, χωρίς άσκηση σωματικής βίας, η οποία γίνεται χωρίς τη συναίνεση του θύματος, όταν δηλαδή αυτό εξαναγκάζεται με άλλους τρόπου (π.χ με ροζ βίντεο, με απειλές κλπ) να έρθει σε συνουσία χωρίς τη θέλησή του. Τέτοια πρόβλεψη δεν υπήρχε στον προηγούμενο ποινικό κώδικα, καθώς η διάταξη ήταν πολύ γενική. Η επιλογή της επιτροπής ήταν αυτή η πράξη βιασμού, που ασκείται χωρίς την άσκηση σωματικής βίας να τιμωρείται ως πλημμέλημα με πλαίσιο ποινής από 3-5 χρόνια. Αυτό όμως προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε πως πλημμεληματοποιείται μια μορφή βιασμού.
Έτσι, μετά τον σάλο που προκλήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε πίσω και έφερε νομοτεχνική βελτίωση. Το επίμαχο άρθρο παράγραφος 5 του άρθρου 336 αντικαθίσταται με την φράση ότι «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς την συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη».
Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου είχε δηλώσει:
«Δεν ισχύει ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Διατηρείται κακούργημα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι στην παράγραφο 5 προβλέφθηκε ποινή φυλάκισης 3 έως 5 έτη φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη. Επειδή όμως δεν μπορεί αυτό το Υπουργείο και αυτή η κυβέρνηση που έχουν νομοθετήσει τόσα πολλά για τα δικαιώματα να εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται βιαστές, σε συνεννόηση με τα μέλη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, θα κάνουμε μία νομοτεχνική βελτίωση και θα διαγραφεί η παράγραφος 5 προκειμένου να υπάρξει σωστή εξισορρόπηση».
Δείτε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις όπως κατατέθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr