Επιτυχόντες διαγωνισμού Δικαστικών  Γραμματέων: «Τα έννομα συμφέροντά μας θίγονται από την καθυστέρηση διορισμού μας»

Επιστολή με την οποία αναπτύσσουν τις θέσεις και δίνουν τις δικές τους απαντήσεις σχετικά με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των 404 δικαστικών γραμματέων, δίνουν οι επιτυχόντες που περιλαμβάνονται στον οριστικό πίνακα. Λίγες μέρες μετά την προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου για το προσωρινό “πάγωμα” του διαγωνισμού καθώς και τις αιτήσεις ακύρωσης των […]

NEWSROOM
Επιτυχόντες διαγωνισμού Δικαστικών  Γραμματέων: «Τα έννομα συμφέροντά μας θίγονται από την καθυστέρηση διορισμού μας»

Επιστολή με την οποία αναπτύσσουν τις θέσεις και δίνουν τις δικές τους απαντήσεις σχετικά με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των 404 δικαστικών γραμματέων, δίνουν οι επιτυχόντες που περιλαμβάνονται στον οριστικό πίνακα.

Λίγες μέρες μετά την προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου για το προσωρινό “πάγωμα” του διαγωνισμού καθώς και τις αιτήσεις ακύρωσης των 50 που είχαν περιληφθεί στον αρχικό πίνακα και εν συνεχεία αποκλείστηκαν, οι επιτυχόντες περιγράφουν τις δικές τους θέσεις λέγοντας πως «θεωρούμε ότι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στη διαδικασία διορισμού μας έχει άμεσες και δραματικές συνέπειες στις ζωές μας και απαιτούμε να τοποθετηθούμε άμεσα στις θέσεις διορισμού μας για να εργαστούμε….

Διεκδικήσαμε και καταλάβαμε αυτές τις θέσεις αξιοκρατικά, κατέχοντας αποδεδειγμένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που μας κατέταξαν στις πρώτες θέσεις των πινάκων. Καλό θα είναι λοιπόν να σταθμιστούν ορθά τα έννομα συμφέροντα που διακυβεύονται. Από τη μια μεριά, τα συμφέροντα 50 υποψηφίων που θίγονται και νόμιμα προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, από την άλλη τα συμφέροντα 404 διοριστέων με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στη διαδικασία διορισμού  τους, όταν αδιαμφισβήτητα και κατά γενική ομολογία τα δικαστήρια υποφέρουν από την υποστελέχωση και τις ελλείψεις προσωπικού».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με ενδιαφέρον και ειλικρινή απορία διαβάζουμε τα δημοσιεύματα που αναπαράγονται στον Τύπο προς άγραν εντυπώσεων και με σκοπό τη διαμόρφωση ενός γενικότερου κλίματος, σχετικά με τον διαγωνισμό για την πλήρωση 404 θέσεων ΠΕ Γραμματέων δικαστηρίων του Α.Σ.Ε.Π.

Κρίνουμε την πρακτική αυτή απαράδεκτη, διότι η υπόθεση έχει ήδη αχθεί στο δικαστήριο και θα κριθεί αρμοδίως.

Ακολουθούν ορισμένες επισημάνσεις και στοιχεία που εκ παραδρομής (;) δεν αναφέρθηκαν ή αποσιωπήθηκαν, σε σχέση τις προκηρύξεις εν γένει, αλλά και την λόγω Προκήρυξη.

1) Από τις ετήσιες εκθέσεις του ΑΣΕΠ των ετών 2008-2017, προκύπτει ότι ο αριθμός των ενστάσεων που έγιναν δεκτές και συνακόλουθα οδήγησαν σε αλλαγή της μοριοδότησης των υποψηφίων στους διαγωνισμούς είναι ο ακόλουθος:

Κατά την πλήρωση θέσεων τακτικού προσωπικού μεταξύ των ετών 2008-2017 έγιναν δεκτές ενστάσεις σε ποσοστό 10,3% κατά μέσο όρο, ενώ το ποσοστό των ενστάσεων που έγινε δεκτό σε προκηρύξεις εποχικού προσωπικού (μεταξύ των οποίων και εκπαιδευτικών – το αναφέρουμε καθώς πολλοί εκπαιδευτικοί παίρνουν μέρος στην Προκήρυξη για τους Γραμματείς Δικαστηρίων) αγγίζει το 25,11%.

Αντίστοιχα στην Προκήρυξη 1Κ/2017 η αλλαγή στους πίνακες αφορούσε στο 34,4% (139 υποψήφιοι από τους 404 έμειναν εκτός στα οριστικά αποτελέσματα) και όχι στο 40%, όπως εσφαλμένα αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

Κατά συνέπεια το ποσοστό των διοριστέων που βρίσκονται και στους δυο πίνακες φτάνει το 65,6% .

Μετά τις αναγκαίες αυτές διορθώσεις, είναι παράτολμο να αποφανθεί κανείς με ευκολία πως «κάτι σάπιο συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας». Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως η 1Κ/2017 αποτελεί μια προκήρυξη με πρωτοφανή συμμετοχή για τα ελληνικά δεδομένα (κατατέθηκαν 31.221 αιτήσεις – αριθμός ρεκόρ από κάθε άποψη) και η αναζήτηση αναλογιών με άλλες προκηρύξεις και με παράθεση εσφαλμένων ποσοστών είναι τουλάχιστον άστοχη.

2) Πράγματι, το εύρος των αποδεκτών τίτλων σπουδών που συμμετείχαν στην επίμαχη Προκήρυξη είναι τεράστιο. Παρά το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν προκύπτει από πουθενά ότι οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών, οι οποίοι προέρχονται από τα ίδια Τμήματα που απένειμαν τους βασικούς τίτλους, πρέπει να θεωρούνται συναφείς και να μοριοδοτούνται με τον μέγιστο αριθμό μορίων. Η αποδοχή πτυχίου σύγχρονων Βιρμανικών Σπουδών ή Κορεατικών Σπουδών (sic) δεν μπορεί να συνεπάγεται πως το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό στο ίδιο αντικείμενο θα μοριοδοτηθεί αντίστοιχα με 200 και 400 μόρια, διότι δεν απορρέει από πουθενά η συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης, όπως αυτό περιγράφεται στην Προκήρυξη (σελ. 142).

3) Το ΑΣΕΠ έχει το δικαίωμα να διαφοροποιείται μεταξύ προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων τηρώντας κάποιες διαδικασίες και εντός των ορίων του νόμου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα προσωρινά αποτελέσματα εκδόθηκαν σύμφωνα με τις ερμηνευτικές κατευθύνσεις της Κεντρικής Επιτροπής του διαγωνισμού, που δεν είναι όμως δεσμευτικές. Τα οριστικά αποτελέσματα εκδόθηκαν μετά από ομόφωνη απόφαση των τριών αρμόδιων τμημάτων, μετά τον αυτεπάγγελτο και τον κατ’ ένσταση έλεγχο, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.

Οποιαδήποτε αναφορά σε μη νόμιμη ή αναξιοκρατική διαδικασία, είναι αυθαίρετη και παραπλανητική.

4) Σε κάθε περίπτωση η κρίση σχετικά με τη συνάφεια διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων αποτελεί κρίση τεχνικού χαρακτήρα και δεν υπόκειται σε ακυρωτικό έλεγχο. Κατά συνέπεια η περιπτωσιολογία με την αναφορά τίτλων διδακτορικών σπουδών που επιχειρείται δημιουργεί απλά εντυπώσεις και δεν εισφέρει τίποτα στη διαδικασία, καθώς επιλεκτικά προκρίνει ή υποβαθμίζει την αξία των τίτλων και τους κόπους των συμμετεχόντων.

Κάποιες γενικότερες παρατηρήσεις για το τέλος.

Από την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς προσπάθειας κατασυκοφάντησης, τόσο του ΑΣΕΠ, όσο και των διοριστέων της επίμαχης Προκήρυξης. Διαβάζουμε άρθρα στα ΜΜΕ για «προσλήψεις – μπάχαλο», «παρωδία», «πρωτοφανές μαγείρεμα», «αναξιοκρατικές διαδικασίες», «άτομα που πέτυχαν στο διαγωνισμό, διορίστηκαν και μετά απολύθηκαν», ακολούθως για «διαγωνισμό που πάγωσε» κ.ο.κ. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:

Καταρχάς ότι η πρόταση σύναψης σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου, που έγινε σε όλους τους προσωρινά διοριστέους αναφέρει ρητά πως η σύμβαση λήγει αυτοδικαίως, εάν ο εργαζόμενος δεν περιλαμβάνεται στα οριστικά αποτελέσματα. Δεν τίθεται λοιπόν κανένα θέμα παράνομης απόλυσης και όσα αντίθετα υποστηρίζονται λέγονται προς σχηματισμό εντυπώσεων και μόνο. Επιπλέον, πλην των όσων ανέλαβαν καθήκοντα ως ΙΔΟΧ βάσει των προσωρινών αποτελεσμάτων,υπήρξαν πολλοί επίσης περιλαμβανομένοι στον προσωρινό πίνακα στους οποίους προτάθηκε να αναλάβουν προσωρινά καθήκοντα ως ΙΔΟΧ. Δεν το αποδέχθηκαν, έχοντας επίγνωση του ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ χαρακτήρα της σύμβασης ορισμένου χρόνου μέχρι την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, τα οποία προφανώς και νομίμως θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα προσωρινά.

Οι προσληφθέντες και εργαζόμενοι ως ΙΔΟΧ είχαν απόλυτη επίγνωση του προσωρινού χαρακτήρα της εργασίας τους και τον αποδέχθηκαν, οφείλουν συνεπώς να αποδεχθούν και τις κατά Νόμο συνέπειες της έκδοσης του οριστικού πίνακα. Αυτό τουλάχιστον επιτάσσει η λογική, αντί της απόπειρας να εκβιάσουν καταστάσεις.

Σημειώνουμε ότι η πρόσληψη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε συνέχεια της έκδοσης προσωρινών αποτελεσμάτων, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ από τη θέσπισή της ενεργοποιήθηκε τώρα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με σκοπό να καλυφθούν επειγόντως οι άκρως πιεστικές ανάγκες για ΑΜΕΣΗ στελέχωση των Δικαστηρίων της χώρας.

Προφανές επακόλουθο της νεοπαγούς αυτής κατάστασης είναι η απόπειρα εκμετάλλευσης από ορισμένους του πραγματικού αυτού γεγονότος, αποδίδοντάς του έννομες συνέπειες που στην πραγματικότητα δεν υφίστανται, δεδομένου ότι ο Νόμος προβλέπει ρητώς την οκτάμηνη ισχύ των συγκεκριμένων συμβάσεων.

Δεύτερον, η προσωρινή διαταγή που έγινε δεκτή αφορά 3 συνυποψηφίους μας που μπορούν να παραμείνουν στις θέσεις τους, ως ΙΔΟΧ, μέχρι να συμπληρωθεί το 8μηνο από την πρόσληψή τους. Η διαδικασία αυτή, σύντομη, τυπική και χωρίς αντίλογο στα δικαστήρια,δεν παγώνει φυσικά τον διαγωνισμό.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά την αίτηση αναστολής 50 συνυποψηφίων μας που ζητούν να μην προχωρήσει η διαδικασία διορισμού μας, διότι προσβάλλονται τα έννομα συμφέροντά τους, αλλά… και το δικό μας έννομο συμφέρον (!!!), σημειώνουμε τα εξής: Θεωρούμε ότι τα έννομα συμφέροντά μας θίγονται από την καθυστέρηση διορισμού μας, ενώ έχει ήδη περάσει ενάμισης χρόνος από την έκδοση της Προκήρυξης. Και οι 404 διοριστέοι είμαστε άτομα με ιδιαίτερα υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, δηλαδή διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, γνώση πολλών ξένων γλωσσών, δεύτερους τίτλους σπουδών. Διεκδικήσαμε και καταλάβαμε αυτές τις θέσεις αξιοκρατικά, κατέχοντας αποδεδειγμένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που μας κατέταξαν στις πρώτες θέσεις των πινάκων. Καλό θα είναι λοιπόν να σταθμιστούν ορθά τα έννομα συμφέροντα που διακυβεύονται. Από τη μια μεριά, τα συμφέροντα 50 υποψηφίων που θίγονται και νόμιμα προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, από την άλλη τα συμφέροντα 404 διοριστέων με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στη διαδικασία διορισμού  τους, όταν αδιαμφισβήτητα και κατά γενική ομολογία τα δικαστήρια υποφέρουν από την υποστελέχωση και τις ελλείψεις προσωπικού.

Θεωρούμε ότι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στη διαδικασία διορισμού μας έχει άμεσες και δραματικές συνέπειες στις ζωές μας και απαιτούμε να τοποθετηθούμε άμεσα στις θέσεις διορισμού μας για να εργαστούμε.

Τέταρτον, ότι η προσπάθεια κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ΑΣΕΠ πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, με την αναπαραγωγή ανακριβών κειμένων, που δεν παρουσιάζουν όλες τις πτυχές του ζητήματος, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε να το αντιλαμβάνονται οι υπέρμαχοι της αξιοκρατίας στη χώρα μας. Καλούμε, λοιπόν, άπαντα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από οποιεσδήποτε δηλώσεις (ιδίως στα ΜΜΕ) έχουν σκοπό να δυναμιτίσουν το κλίμα και να προκαλέσουν ανούσιες αντιπαραθέσεις.

Με τιμή, Οι Οριστικώς Διοριστέοι της Προκήρυξης 1Κ/2017»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr