Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας αποκτούν για πρώτη φορά οι αγροτικές φυλακές της χώρας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας αποκτούν για πρώτη φορά οι αγροτικές φυλακές της χώρας

Ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των τεσσάρων αγροτικών φυλακών της χώρας, μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Για πρώτη φορά, οι αγροτικές φυλακές αποκτούν έναν εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, ο οποίος, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, διασφαλίζει τα δικαιώματα των κρατουμένων και εξυπηρετεί την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία τους.

Με την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, εγκρίνεται ο εσωτερικός κανονισμός που θα διέπει τις τέσσερις αγροτικές φυλακές της χώρας (Αγιάς/Χανίων, Κασσάνδρας/Χαλκιδικής, Κασσαβέτειας/Μαγνησίας, Τίρυνθας/Αργολίδας) και το Αγροτικό Τμήμα Γυναικών Ελαιώνα/Θήβας, μετά την πρόταση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) αλλά και τη σχετική  επεξεργασία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ορίζονται ρόλοι, καθήκοντα και αρμοδιότητες στις τέσσερις αγροτικές φυλακές

Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των αγροτικών καταστημάτων κράτησης ορίζει ρόλους, καθήκοντα και συγκεκριμένες αρμοδιότητες, με έναν σύγχρονο, όπως τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, τρόπο. Έτσι, υλοποιείται ένας από τους στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου που έχει θέσει η κυβέρνηση για το σωφρονιστικό σύστημα 2018-2020, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ΑΚΚ και των εργαζομένων σε αυτά, ενώ υιοθετείται και σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Με τον Κανονισμό:

–       Καταγράφονται, εξορθολογίζονται και αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες των συμβουλίων και των λοιπών οργάνων και υπαλλήλων των ΑΚΚ.

–       Διαχωρίζονται οι κρατούμενοι σε «εσωτερικούς» και «εξωτερικούς» και ορίζονται τα κριτήρια διαχωρισμού, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους καθώς και η οργάνωση της εργασίας τους.

–       Θεσμοθετείται το επισκεπτήριο μεταξύ συγγενών κρατουμένων ανάμεσα σε όμορα καταστήματα κράτησης.

–       Αποσαφηνίζεται και ενισχύεται η εποπτεία των ΑΚΚ από την Κεντρική Διοίκηση.

–       Θεσμοθετείται το ηλεκτρονικό επισκεπτήριο μέσω skype.

–       Κατοχυρώνεται ο έλεγχος από Ανεξάρτητη Αρχή (Συνήγορος του Πολίτη).

–       Θεσπίζεται βιβλίο ακροάσεων για τα αιτήματα των κρατουμένων και τις ενέργειες διευθέτησής τους, σύμφωνα με σχετική σύσταση της CPT.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Εκσυγχρονίζονται οι αγροτικές φυλακές

Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα ζητήματα αυτά, αντιμετωπίζονταν έως τώρα από κάθε αγροτική φυλακή «είτε με απαρχαιωμένες πρακτικές, είτε με αποσπασματικό τρόπο και πολλές φορές διαφορετικό, γεγονός που εγκυμονούσε κινδύνους για την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, την ενιαία διοίκηση αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών».

Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως ο Κανονισμός αναμένεται «να συμβάλλει στην ανάπτυξη των Αγροτικών Φυλακών ενώ θα διευκολύνει και τη σχέση Υπαλλήλων – κρατουμένων, μέσα από ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων».

Ο Κανονισμός αποτελεί έναν από τους στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα 2018-2020 και με αυτόν ικανοποιείται, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ένα πάγιο αίτημα των ΑΚΚ και των εργαζομένων σε αυτά ενώ υιοθετείται και σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στόχος η προετοιμασία της επανένταξης των κρατουμένων

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, η ενίσχυση των αγροτικών φυλακών (ΑΚΚ) Αγιάς/Χανίων, Κασσάνδρας/Χαλκιδικής, Κασσαβέτειας/Μαγνησίας, Τίρυνθας/Αργολίδας και το Αγροτικό Τμήμα Γυναικών Ελαιώνα/Θήβας και η αναδιοργάνωσή τους «αποτελεί από το 2015 πυλώνα της αντεγκληματικής πολιτικής και στρατηγικό στόχο, για την προετοιμασία της επανένταξης των κρατουμένων, μέσα από την δημιουργική απασχόληση και την απόκτηση εργασιακών δεξιοτήτων. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ελήφθησαν πρωτοβουλίες όπως:

–          διεύρυνση των κατηγοριών κρατουμένων που μπορούν να μεταχθούν σε ΑΚΚ,

–          σύσταση γυναικείου τμήματος αγροτικών φυλακών,

–          συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και κεντρική παρακολούθηση για τη βελτιστοποίηση του παραγωγικού μοντέλου,

–          ανάδειξη των προϊόντων των ΑΚΚ στις Πανελλήνιες Εκθέσεις  Έργων Κρατουμένων & Προϊόντων Φυλακών,

–          αύξηση του ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής για εργασία σε ΑΚΚ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ