Καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη: Η (δύσκολη) αλήθεια σε αριθμούς
Η παράθεση αριθμών για την τραγική κατάσταση των ρυθμών απονομής στη Δικαιοσύνη της πατρίδας μας, είναι απολύτως ενδεικτική. Οι αριθμοί παρουσιάζουν μια δύσκολη αλήθεια την οποία διαχρονικά εντοπίζουν και καυτηριάζουν οι αρμόδιοι φορείς. Οι ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καθυστερήσεις, γεγονός που κλονίζει και την εμπιστοσύνη του κόσμου Τελικά […]
Η παράθεση αριθμών για την τραγική κατάσταση των ρυθμών απονομής στη Δικαιοσύνη της πατρίδας μας, είναι απολύτως ενδεικτική. Οι αριθμοί παρουσιάζουν μια δύσκολη αλήθεια την οποία διαχρονικά εντοπίζουν και καυτηριάζουν οι αρμόδιοι φορείς.
Οι ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η καθυστερήσεις, γεγονός που κλονίζει και την εμπιστοσύνη του κόσμου
Τελικά βέβαια το πρωταρχικό πρόβλημα δεν είναι οι ευρωκαταδίκες, ούτε η απώλεια επενδυτικών κεφαλαίων εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης. Το βασικό πρόβλημα είναι – όπως επισήμανε άλλωστε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασ. Πέππας- είναι ότι αυτή η καθυστέρηση είναι από τους βασικούς παράγοντες για να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς τη ∆ικαιοσύνη.
Η μεγάλη διάρκεια δικών και οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και ιδίως ασφαλιστικών µέτρων, που σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται και στην υπερφόρτωση των δικαστηρίων.
Οι αριθμοί και οι μεγάλες δίκες
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Εφετείο Αθηνών βρίσκονται σε εξέλιξη 39 σηµαντικές ποινικές δίκες µακράς διάρκειας, µε πολυάριθµους κατηγορουµένους, εποµένως δε και πολυάριθµους υπερασπιστές, από τις οποίες 5 διεξάγονται στον Κορυδαλλό, 1 εναλλάξ στον Κορυδαλλό και στο Εφετείο Αθηνών, 1 σε αίθουσα του Αναθεωρητικού ∆ικαστηρίου που διασκευάστηκε κατάλληλα, αλλά δεν αρκεί για να στεγάσει πολυάνθρωπες δίκες και οι υπόλοιπες στις αίθουσες του Εφετείου, που δεν επαρκούν. Τέτοιες δίκες είναι αυτές για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Proton Bank, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου,Energa κλπ.
Όπως λέει μάλιστα ξεκάθαρα ο κ. Πέππας, «τίθεται, λοιπόν, ζήτηµα εξασφάλισης υποδοµών που να ανταποκρίνονται στον όγκο εργασίας που συνεχώς συσσωρεύεται στα δικαστήριά µας».
Νόμος Κατσέλη
Μπορεί ο νόμος Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας να επεκτάθηκε 2 μήνες αλλά η κατάσταση στα Ειρηνοδικεία είναι ήδη προβληματική αφού υπάρχουν περιπτώσεις που η εκδίκαση υποθέσεων ορίζεται για 10 χρόνια(!!) μετά. Χαρακτηριστικό (και προβληματικό επισης) είναι ότι το ποσοστό των αναβολών αυτών των υποθέσεων είναι στο 50%!
Το πρόβληµα λοιπόν που παρουσιάζεται στα Ειρηνοδικεία, αφορά κυρίως τον προσδιορισµό δικασίµων στις υποθέσεις του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη).
Σε 63 από τα 155 συνολικά Ειρηνοδικεία της χώρας (στα οποία 63 περιλαµβάνονται τα µεγαλύτερα) ο προσδιορισµός γίνεται, σε ποσοστό 50% από αυτά, από 6 έως 12 µήνες, σε ποσοστό 30% έως 2 χρόνια, σε ποσοστό 10% σε 3 χρόνια και σε ποσοστό 10% από 4 έως 10 χρόνια. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθµός των αναβολών στις εν λόγω υποθέσεις εκτινάσσεται σε ποσοστό 50% των υποθέσεων που εισάγονται προς συζήτηση.
Οι δικαστές θεωρούν ότι η πρόσληψη νέων ειρηνοδικών που προβλέπεται να γίνει τον ερχόµενο Ιανουάριο θα βοηθήσει την κατάσταση.
«Για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων θα πρέπει ο καθένας µας να οργανώσει καλλίτερα τον τρόπο εργασίας του, αλλά και να κάνει αυτό το κάτι παραπάνω που έκαναν πάντοτε και χρειάζεται κάθε φορά να κάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί για να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις του λειτουργήµατός τους», ανέφερε ο κ. Πέππας.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr