Καλογήρου για καταγγελίες σωφρονιστικών υπαλλήλων: Να διατυπώνονται με συγκεκριμένο τρόπο και όχι για δημιουργία εντυπώσεων

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν γίνονται τέτοιες καταγγελίες, να μην περπατούν στη γκρίζα ζώνη, αλλά να διατυπώνονται με συγκεκριμένο τρόπο και όχι με όρους επικοινωνιακής συζήτησης για δημιουργία εντυπώσεων», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, όταν ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεωδόρου, έθεσε το θέμα των καταγγελιών εκπροσώπων σωφρονιστικών υπαλλήλων, λέγοντας πως τα σωφρονιστικά καταστήματα της […]

NEWSROOM
Καλογήρου για καταγγελίες σωφρονιστικών υπαλλήλων: Να διατυπώνονται με συγκεκριμένο τρόπο και όχι για δημιουργία εντυπώσεων

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν γίνονται τέτοιες καταγγελίες, να μην περπατούν στη γκρίζα ζώνη, αλλά να διατυπώνονται με συγκεκριμένο τρόπο και όχι με όρους επικοινωνιακής συζήτησης για δημιουργία εντυπώσεων», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, όταν ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεωδόρου, έθεσε το θέμα των καταγγελιών εκπροσώπων σωφρονιστικών υπαλλήλων, λέγοντας πως τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας είναι σε αποσύνθεση.

«Θεωρώ ότι τα θέματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν είναι πρέπον να μπω σε καμία αντιπαράθεση λόγω σχολίων σε τηλεοπτικές εκπομπές. Ο συντονισμός και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προβλήματα στις φυλακές είναι θεσμικός τρόπος, δεν έχει να κάνει ούτε με τοποθετήσεις συγκεκριμένων προσώπων ούτε είναι καλό να στοχοποιούνται συγεκριμένα πρόσωπα, τα οποία δουλεύουν στα ζητήματα αυτά, έχουν εμπειρία, εξειδίκευση και καταβάλλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που απασχολούν την φυλακή» ανέφερε ο κ. Καλογήρου και προσέθεσε: «Τα θέματα αυτά δεν πρέπει να αρχίζουν και να τελειώνουν στα ΜΜΕ».

«Αν υπάρχουν πέντε αυτοκτονίες μέσα σε πέντε μήνες είναι πολλές και δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε όλες σε προσωπικά χαρακτηριστικά των θυμάτων», σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου, τονίζοντας ότι είναι δουλειά του συντονιστή και του υπουργείου να διερευνήσει αυτές τις υποθέσεις.

«Από το υπουργείο υπάρχουν οδηγίες προς διευθυντές, δεν μένει τίποτα χωρίς παρακολούθηση του τι συμβαίνει στη φυλακή», επανήλθε ο κ. Καλογήρου για να συμπληρώσει: «Καλέσαμε να καταγγελθούν με συγκεκριμένο τρόπο τα φαινόμενα αυτά. Υπάρχουν διαδικασίες που αυτά μπορούν να γίνουν με σαφήνεια και ασφάλεια. Αυτά πρέπει να καταγγέλλονται στη Δικαιοσύνη κι έχουν γνώση οι φύλακες». Εξάλλου, επισήμανε ότι δεν του επιτρέπεται και δεν είναι σωστό να τοποθετηθεί για περιστατικά τα οποία οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Τέλος, ο κ. Καλογήρου προανήγγειλε μέτρα και δράσεις για τους εργαζόμενους στις φυλακές, για τα οποία, όπως είπε, θα ενημερώσει εκτενώς την Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο της τέταρτης ανάγνωσης στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή του νομοσχεδίου: «Ι) Κύρωση του Πρωτοκόλλου υπ’ αριθμόν 16 στη Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, ΙΙ) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2016/343 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016, ΙΙΙ) Τροποποίηση του ν. 3251/2004 σε συμμόρφωση με την απόφαση – πλαίσιο 2002/584/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2002 κατά το μέρος που τροποποιήθηκε με την απόφαση – πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2009, ΙV) Εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, V) Διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις, VI) Διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ