Μ. Καλογήρου για την επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ για τη ΔΕΠΑ: Θεσμική απρέπεια…

Ως «θεσμική απρέπεια» χαρακτήρισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου την Επίκαιρη Επερώτηση 37 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη ΔΕΠΑ, καθώς όπως είπε, θέτει ζητήματα ποινικού ενδιαφέροντος σε εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες. Κατά τη σημερινή συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης ο κ. Καλογήρου υπογράμμισε: «Τη στιγμή που φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία […]

NEWSROOM
Μ. Καλογήρου για την επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ για τη ΔΕΠΑ: Θεσμική απρέπεια…

Ως «θεσμική απρέπεια» χαρακτήρισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου την Επίκαιρη Επερώτηση 37 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τη ΔΕΠΑ, καθώς όπως είπε, θέτει ζητήματα ποινικού ενδιαφέροντος σε εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες.

Κατά τη σημερινή συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης ο κ. Καλογήρου υπογράμμισε: «Τη στιγμή που φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία διαψεύδεται, όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα και την πορεία της χώρας μετά την έξοδο από το μνημόνιο, επιχειρεί να δώσει την εντύπωση προς την κοινωνία, ότι όλοι είμαστε ίδιοι, ότι δεν υπάρχουν διαφορές. Και καλεί τον κόσμο να ξεχάσει πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή την οικονομική κρίση, τι σημαίνει διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ποια είναι τα μεγάλα σκάνδαλα τα οποία βασάνισαν αυτή τη χώρα, ποιοι χρόνοι χρειάστηκαν για να διερευνηθούν αυτά τα σκάνδαλα, για πόσον καιρό έμειναν σε συρτάρια χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης στην Επίκαιρη Επερώτησή της η ΝΔ έχει θέσει ως βάση ως δεδομένο το ζητούμενο, δηλαδή, αυτό που η Δικαιοσύνη ερευνά στην υπόθεση, αν στοιχειοθετείται  απιστία. «Φέρνετε στο Κοινοβούλιο μία ανοιχτή ποινική υπόθεση. Εσείς λέτε ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο και μάλιστα αποδεδειγμένο, τη στιγμή που διερευνάται από τη Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου.

Σε άλλο σημείο τη ομιλίας του ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως ο κ. Κιτσάκος, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, έχει αποκτήσει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, συνεπώς, τεκμαίρεται και αθώος ενώ χαρακτήρισε «παράδοξο» το γεγονός ότι κατά την ΝΔ, «ο κατηγορούμενος, που μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει είναι αναξιόπιστος ως προς το αν υφίσταται ή δεν υφίσταται ζημιά και αν στοιχειοθετείται ή δεν στοιχειοθετείται η απιστία, είναι όμως αξιόπιστος για όσα λέει για την Κυβέρνηση».

Όσον αφορά την αντικατάσταση του κ. Παντελή από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ο κ. Καλογήρου είπε:

«Πριν από την τοποθέτηση στις 2 Μαΐου του 2017 υπάρχει μια άλλη διοικητική πράξη, η οποία προηγείται, το ερώτημα του Υπουργού, καθώς λήγει η θητεία του κ. Παντελή. Έτσι, λοιπόν, ο τότε Υπουργός κ. Κοντονής έχει αποστείλει ερώτημα για την ανανέωση ή μη και τον ορισμό Προέδρου στην Αρχή ένα μήνα πριν. Έρχεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συνεδριάζει και λαμβάνει μία απόφαση. Ποιος διορίζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο; Η Κυβέρνηση; Κάνατε λόγο για την Πρόεδρο τότε του Αρείου Πάγου. Πόσα μέλη έχει αυτό το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο; Έντεκα. Ποια είναι τα μόνιμα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου; Τα μόνιμα μέλη είναι ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Οι υπόλοιποι κληρώνονται μια φορά τον χρόνο. Αυτό λοιπόν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε να αλλάξει, να ορίσει την κυρία Ζαΐρη και να αντικαταστήσει τον κ. Παντελή. Εγώ, ως όφειλα, έστειλα στην Αρχή την επίκαιρη επερώτησή σας. Η Αρχή μού απάντησε το αυτονόητο: «Απαντώντας στο παραπάνω σχετικό σας γνωρίζουμε ότι η αναφερόμενη στον τίτλο Ανεξάρτητη Αρχή εκτελεί σε κάθε περίπτωση τα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί, σύμφωνα με τον ν. 4557/2018. Η λειτουργία της Αρχής διέπεται από την αρχή της εμπιστευτικότητας, απόρρητο. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η παροχή στοιχείων, εκτός από τις εκθέσεις της Αρχής, οι οποίες διαβιβάζονται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση της σχετικής νομοθεσίας».

Για το πόσα αιτήματα χορήγησης προσωρινής διαταγής, προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή αερίου από τη ΔΕΠΑ στην ELFE υποβλήθηκαν και σε πόσο χρόνο εξετάστηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη ο Υπουργός σχολίασε ότι η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις αναφέροντας:

«Το πώς ορίζεται η δικάσιμος σε μία προσωρινή διαταγή, η απόσταση ανάμεσα στην κατάθεση του αιτήματος προσωρινής διαταγής, της συζήτησης και της έκδοσης απόφασης, είναι γνωστά. Γνωρίζουμε και στα επαρχιακά, αλλά ακόμη και στην Αθήνα, εντός της ίδιας εβδομάδας, πολλές φορές όταν ο Πρόεδρος, ο οποίος ορίζει τη δικάσιμο, εάν κρίνει ότι υπάρχει και εξαιρετικός λόγος συζητάει αυθημερόν, συζητάει την επόμενη μέρα, εκδίδει την απόφαση την επόμενη μέρα. Προς τι λοιπόν οι εντυπώσεις;» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας με την οποία απαγορεύτηκε η διακοπή παροχής φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ προς την Ελφε, υποχρεώνοντας την τελευταία να καταβάλει μέσω επιταγών ποσό που ξεπερνά τις 90.000 ευρώ την βδομάδα.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα του κ. Καραγκούνη σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μηνυτήριες αναφορές ο κ. Καλογήρου υπογράμμισε: «Πάντα ότι εμείς οι Υπουργοί ενημερωνόμαστε μόνο επί της διαδικαστικής πορείας. Στο όριο, λοιπόν, του δικού μου θεσμικού ρόλου μού ζητάτε να παρέμβω, για να επισπευστούν –είπατε- οι διαδικασίες αυτές. Να μου πείτε με ποιον τρόπο γίνεται αυτό και αν είναι να παρέμβω για να επισπευστούν. Το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι; Μήπως παρέμβω για να μην επισπεύδονται οι υποθέσεις και να λιμνάζουν για χρόνια δημιουργώντας πεποίθηση ανασφάλειας και ανυπαρξίας κράτους δικαίου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr