Μ. Καλογήρου: Τον Μάιο στη Βουλή οι νέοι ποινικοί κώδικες
«Οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές έλαβαν υπόψιν τους τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν κατά την δημόσια διαβούλευση ειδικά για τα θέματα του βιασμού και της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και θα υπάρξουν προτάσεις που θα απαντήσουν στον όποιο προβληματισμό, πρόθεσή μας είναι εντός Μαΐου να βρισκόμαστε στη Βουλή με τους ποινικούς κώδικες», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μιλώντας […]
«Οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές έλαβαν υπόψιν τους τις παρατηρήσεις που κατατέθηκαν κατά την δημόσια διαβούλευση ειδικά για τα θέματα του βιασμού και της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και θα υπάρξουν προτάσεις που θα απαντήσουν στον όποιο προβληματισμό, πρόθεσή μας είναι εντός Μαΐου να βρισκόμαστε στη Βουλή με τους ποινικούς κώδικες», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.
Για την υπόθεση της Novartis, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κάποτε ζητούσαν «γενικό σιωπητήριο» για δικαστικές ενέργειες και αποφάσεις τώρα απειλούν και μιλούν για σκευωρίες (την ώρα που φάκελοι τίθενται στο αρχείο) και φιάσκο (ενώ καλούνται εμπλεκόμενοι να καταθέσουν), αλλά δεν ακούμε απαντήσεις ως προς την ουσία, για το πώς κοστολογούσαν το φάρμακο, αν κάποια προτεραιοποιήθηκαν.
Η διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis «ξεκίνησε από την Δικαιοσύνη, από έρευνα των εισαγγελέων στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας για ένα διεθνές σκάνδαλο που αφορά το φάρμακο», θύμισε ο κ. Καλογήρου απαντώντας στα περί «σκευωρίας» που αναφέρονται από την αντιπολίτευση και τον αντιπολιτευόμενο Τύπο.
«Στη συνέχεια, η δικογραφία από την Δικαιοσύνη έφτασε στη Βουλή, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε αυτό που έπρεπε, ουσιαστικά, πολιτικά, κοινοβουλευτικά και νομικά: επέστρεψε την δικογραφία γρήγορα στη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι για αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί δεν είναι αρμόδια, ή αλλιώς ότι δεν είναι αρμόδια για αδικήματα που δεν έχουν παραγραφεί», όπως διευκρίνισε. Έτσι, «επέστρεψε την δικογραφία στη Δικαιοσύνη χωρίς να μπει σε θέματα ουσίας, χωρίς να διακρίνει τα δέκα –τότε- πολιτικά πρόσωπα για τα οποία η Δικαιοσύνη απέστειλε την δικογραφία στην Βουλή». Η Δικαιοσύνη συνέχισε με «εισαγγελικές έρευνες και ενέργειες, το πόρισμα της Επιθεωρήτριας και άλλα πολλά … εκείνη είναι η μόνη αρμόδια, τα συνεκτιμά και τα ελέγχει», ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Σχολιάζοντας τον χρόνο που χρειάζεται αυτή η διαδικασία, ο κ. Καλογήρου σημείωσε ότι «ο δικαστικός χρόνος είναι ένας σχετικός χρόνος. Είναι αδιάφορος για τον πολιτικό χρόνο, οι ίδιοι ξέρουν ποιες ενέργειες είναι σε εξέλιξη και πόσος χρόνος απαιτείται, ενδεχομένως είναι μακρύς αλλά αφορά ενέργειες που έχουν τεχνικές δυσκολίες που ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε», ωστόσο για «υποθέσεις με πολιτικές απολήξεις … πρέπει το πολιτικό σύστημα να μην εμφανίζεται ότι τίθεται σε “ομηρία”… πρέπει κατά το δυνατόν οι διαδικασίες να τρέχουν γρήγορα».
Χαρακτήρισε εξάλλου «πρωτοφανείς» τις απειλές κατά δικαστικών λειτουργών από εμπλεκόμενους όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης. «Σε μία περίοδο που η ΝΔ δεν έχει χάσει ευκαιρία να εμφανιστεί ως ο αυτόκλητος υπερασπιστής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης … και την ώρα που διέτασσε “γενικό σιωπητήριο” ότι οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση ή συζήτηση για δικαστική υπόθεση ή απόφαση αποτελούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ξαφνικά το τελευταίο διάστημα τόσο στην υπόθεση της δανειοδότησης των κομμάτων όσο και στην υπόθεση της Novartis βλέπουμε ότι οι τοποθετήσεις είναι εξαιρετικά επιθετικές και προσβλητικές προς δικαστικούς λειτουργούς. Γι’ αυτό άλλωστε τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων… όσο και η Ένωση Εισαγγελέων διαμαρτυρήθηκαν με πολύ έντονο τρόπο».
«Αυτήν την στιγμή έχουμε κλήσεις υπόπτων, προκειμένου να δοθούν ανωμοτί εξηγήσεις. Οι επόμενες δικονομικές ενέργειες από πλευράς εισαγγελέων θα διευκρινίσουν ποια είναι η στάση της Δικαιοσύνης» σε θέματα όπως η αποσβεστική προθεσμία του νόμου περί ευθύνης υπουργών για αδικήματα όπως η δωροδοκία, σημείωσε ο κ. Καλογήρου, αλλά «ο κόσμος μπορεί να εξάγει χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα … με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, δικογραφίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ενοχή πολιτικών προσώπων για απιστία, έχουν τελειώσει με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουν. Θα είχαμε έναν κατάλογο ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για τον τρόπο με τον οποίο άσκησαν διοίκηση, που διαχειρίστηκαν δημόσια περιουσία, που οδήγησαν μία χώρα σε πτώχευση».
«Για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα χρήματος) και η Δικαιοσύνη κατέληξε ότι δεν έχουμε θέμα αποσβεστικής προθεσμίας, γιατί δεν τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού… θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη» εάν δεν θα εξαφανιστούν οι ευθύνες και για τις συγκεκριμένες υποθέσεις.
Σημείωσε επίσης πως τον «προβληματίζει ότι τον τελευταίο καιρό συζητάμε νομικές θεωρίες για την αποσβεστική προθεσμία, ακούμε για σκευωρίες, φιάσκο και σκευωρία μαζί… σκευωρία την στιγμή που έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες των εισαγγελέων και καλούνται ύποπτοι… χαρακτηρίζουν ως φιάσκο δικαστικές ενέργειες… και ως σκευωρία το ότι για τέσσερα πολιτικά πρόσωπα τέθηκε η υπόθεση στο αρχείο. Δεν βγάζει νόημα… είναι αντικρουόμενα».
«Αυτό που δεν ακούμε είναι απαντήσεις ως προς την ουσία. Έχουμε καταλάβει τι έχει συμβεί με το φάρμακο; Υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις που μπορεί να μας δώσει η τότε πολιτική ηγεσία ως προς τον τρόπο που κοστολογούσε το φάρμακο; Πώς λειτουργούσαν οι Επιτροπές Φαρμάκων; Διαβάζουμε για τέσσερα συγκεκριμένα φάρμακα, για εξαιρετικά σοβαρές ασθένειες, αντικαρκινικά, για σκλήρυνση κατά πλάκας, κτλ. Τι έχει συμβεί με την κοστολόγησή τους; Προτεραιοποιήθηκαν κάποια φάρμακα; Κοστολογήθηκαν νωρίτερα (ή με fast track διαδικασία) σε σχέση με άλλα; Δεν ακούω συγκεκριμένες πολιτικές απαντήσεις», τόνισε ο κ. Καλογήρου.
Αναφερόμενος εξάλλου στις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ειδικά σε θέματα που αφορούν την εγκληματική οργάνωση (που αφορά και την σε εξέλιξη εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής) αλλά και τον βιασμό, ο κ. Καλογήρου σημείωσε ότι τα τελευταία 14 χρόνια είχαν υπάρξει αποσπασματικές αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, ενός πλαισίου ηλικίας 70 ετών. «Οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές των ποινικών κωδίκων δουλεύουν εδώ και δύο δεκαετίες προκειμένου να καταλήξουν σε νέους κώδικες και δεν χάνω ευκαιρία να ευχαριστώ δημόσια ανθρώπους που από το 2015 σε αντιπροσωπευτικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές (δικαστικοί λειτουργοί, ακαδημαϊκοί, δικηγόροι) εργάζονται προκειμένου να ολοκληρωθούν τα σχέδια αυτά. Έκρινα ότι έπρεπε να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, με όσα προβλήματα και συζήτηση μπορούσαν να προκαλέσουν … το είχε ανάγκη και η ίδια η νομοπαρασκευαστική, να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση, να την ακούσουν, να δουν προβλήματα που χρήζουν αλλαγών και τροποποιήσεων».
Σε αυτές τις συζητήσεις, τα συμμετέχοντα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών έλαβαν υπόψιν τους τις παρατηρήσεις και τους προβληματισμούς των δικηγορικών συλλόγων από την πρώτη στιγμή, όπως τόνισε ο κ. Καλογήρου. Τώρα, η νομοπαρασκευαστική «έχει καθίσει ξανά στο τραπέζι και συζητάει όσα έχουν προκύψει από την δημόσια διαβούλευση. Εκτιμώ ότι και στα δύο ζητήματα θα υπάρξουν προτάσεις που θα απαντήσουν στον όποιο προβληματισμό δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα» και για την εγκληματική οργάνωση και για τον βιασμό. Σε κάθε περίπτωση, «πρόθεσή μας είναι εντός Μαΐου να βρισκόμαστε στη Βουλή με τους Κώδικες», ξεκαθάρισε ο κ. Καλογήρου.
Τέλος, για την κατάσταση στις φυλακές και το σωφρονιστικό σύστημα, ο κ. Καλογήρου σημείωσε ότι δεδομένου ότι πρόκειται για χώρο που ευνοεί την ανάπτυξη της παραβατικότητας, «από το 2015 και μετά, σε αντίθεση με το παρελθόν, υπάρχει σαφής σχεδιασμός και στρατηγικό σχέδιο σωφρονιστικής πολιτικής στην χώρα. Οι συνθήκες κράτησης έχουν βελτιωθεί, δεν το λέμε εμείς, αλλά το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ και οι καταδίκες της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης έχουν μειωθεί. Ταυτόχρονα, δουλεύουμε καθημερινά για την ενδυνάμωση των δομών … γίνονται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια προσλήψεις στα σωφρονιστικά καταστήματα. Και την ώρα που γίνονται όλα αυτά, ξαφνικά ξεκίνησε η δημοσιοποίηση εικόνων και βίντεο».
«Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να εμφανίζονται αυτά τα φαινόμενα και κυρίως η απόδραση δύο κρατούμενων στις 31 Δεκεμβρίου, στη συνέχεια η δολοφονία σε χώρο φυλακής και μετά κάποιοι “ύποπτοι” θάνατοι, η άποψή μου ήταν ότι αυτά τα γεγονότα δεν ήταν τυχαία -και πράγματι δεν ήταν. Γι’ αυτό και ελέγχονται από την Δικαιοσύνη. Οι εικόνες που είδατε, αυτή της δολοφονίας, αφορά την δικογραφία που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε ειδικό εφέτη ανακριτή που αυτή την στιγμή ερευνά μία εγκληματική οργάνωση με δράση εντός και εκτός φυλακής… το βίντεο που είδατε είναι υλικό της δικογραφίας και εμφανίστηκε –με τον τρόπο που εμφανίστηκε και από τα ΜΜΕ που εμφανίστηκε- θέλοντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις, εξυπηρετώντας όσους διατυπώνουν πολιτικά ότι ήταν τεράστιο λάθος από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄. Εκεί καταλήγει όλη αυτή η συζήτηση», τόνισε ο κ. Καλογήρου.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr