Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Πάνω από 600.000€ ετησίως (!) κοστίζει η μεταφορά των λυμάτων από τις φυλακές Μαλανδρίνου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πάνω από 600.000€ ετησίως (!) κοστίζει η μεταφορά των λυμάτων από τις φυλακές Μαλανδρίνου

Χρειάστηκε να τροποποιηθούν δύο άρθρα που περιλαμβάνονται στον πρόσφατο νόμο 4596 ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου στο ΦΕΚ για να μπορούν να πληρώνονται τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καθημερινά τα βοθρολύματα των φυλακών Μαλανδρίνου.

Και η είδηση δεν είναι μόνο αυτή η αλλαγή. Αλλά ότι (το έτος 2019) σε μία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζεται μία  πρακτική που αφενός παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα,  αφετέρου κοστίζει πανάκριβα. Πάνω από 600.000 ευρώ ετησίως πληρώνει το Ελληνικό Κράτος για την αποκομιδή και τη μεταφορά των λυμάτων του συγκεκριμένου Σωφρονιστικού Καταστήματος.

Οι αλλαγές

Η εν λόγω διαδικασία αποτελεί   έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» του Υπουργείου Δικαιοσύνης διαχρονικά, καθώς για τη φυλακή που κόστισε ένα «σκασμό» λεφτά η κατασκευή της (4,1 δις δρχ) και βρίσκεται στη μέση του «πουθενά» (250 χλμ από την Αθήνα), με ότι προβλήματα δημιουργεί αυτό (σε υπαλλήλους , επισκεπτήρια κρατουμένων κλπ), ουδείς προέβλεψε όταν φτιαχνόταν τι θα γίνει με τα λύματα.

Σε μία μάλιστα περιοχή η οποία συνορεύει με τη λίμνη του Μόρνου από όπου υδροδοτείται η μισή Ελλάδα. Άρα δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης εξ αιτίας του κινδύνου μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, οπότε καθημερινά απαιτείται συλλογή και μεταφορά.

Προκειμένου λοιπόν να πληρώνονται τα βυτιοφόρα και να μην δημιουργούνται προβλήματα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην τροποποίηση των έως τώρα προβλέψεων ώστε να μπορούν να μεταφέρονται  πιστώσεις από  το «Ταμείο  Χρηματοδότησης  Δικαστικών  Κτιρίων « (ΤΧΔΚ) στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (τη διάδοχο της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ») και η τελευταία  με τη σειρά της να πληρώνει τους  ιδιοκτήτες των βυτιοφόρων.

Η πιο «σύγχρονη» φυλακή…

Οι φυλακές του Μαλανδρίνο, που κάποια στιγμή μετατράπηκαν και σε «τύπου Γ» , για επικίνδυνους δηλαδή κρατούμενους , καθεστώς που άλλαξε η τωρινή κυβέρνηση, πρωτολειτούργησαν στις αρχές του 2000. Τότε διαφημίστηκαν ως οι πλέον σύγχρονες φυλακές της χώρας.

Η διαχείριση  θα γινόταν μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή ο οποίος, μεταξύ άλλων, μπορούσε να ελέγξει  περισσότερες από 710 θωρακισμένες πόρτες, 170 κάμερες, τα αντίστοιχα μόνιτορ, την περιμετρική ζώνη ασφαλείας και μια σειρά από άλλα συστήματα, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να ειδοποιούν  αυτομάτως για οποιοδήποτε πρόβλημα, ενώ τοποθετήθηκαν ανιχνευτές μετάλλων και ναρκωτικών.

Ουδείς όμως προέβλεψε το πρόβλημα των λυμάτων το οποίο «σέρνεται» έως σήμερα. Λύσεις έχουν προταθεί κατά καιρούς, ωστόσο κοστίζουν. Και πλέον λεφτά δεν υπάρχουν για να υλοποιηθούν….

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ