Πρώτο κυβερνητικό νομοσχέδιο: Ποια άρθρα του Ποινικού Κώδικα αναστέλλονται

Δυο περιπτώσεις άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας  που είναι τεχνικά αδύνατη η εφαρμογή τους θα αναστείλει η κυβέρνηση άμεσα. Πρόκειται για την ποινή της κοινωφελούς εργασίας και την ποινική διαπραγμάτευση, η αναστολή των οποίων για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα θα περάσει μέσα από το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη […]

NEWSROOM

Δυο περιπτώσεις άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας  που είναι τεχνικά αδύνατη η εφαρμογή τους θα αναστείλει η κυβέρνηση άμεσα. Πρόκειται για την ποινή της κοινωφελούς εργασίας και την ποινική διαπραγμάτευση, η αναστολή των οποίων για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα θα περάσει μέσα από το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Α) Κοινωφελής εργασία

Η κοινωφελής εργασία εισάγεται ως κύριος τρόπος έκτισης στο νέο ΠΚ ο οποίος αναγνωρίζει στην εισηγητική έκθεση πως πέραν των άλλων είναι άδικο όλες οι πλημμεληματικές ποινές να μετατρέπονται σε χρηματικές καθώς ουσιαστικά είναι μεροληπτικό για όσους έχουν οικονομική δυνατότητα. Γι’ αυτό και  ουσιαστικά όλες οι ποινές κάτω από 3 χρόνια αναστέλλονται εκτός κι αν ο δικαστής κρίνει διαφορετικά.

Οι ποινές όμως άνω των 3 ετών (από 3-5 αφορούν πλημμελήματα) δεν μετατρέπονται σε χρηματικές και δεν αναστέλλονται όταν είναι τελεσίδικες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ακόμα και για πλημμελήματα με ποινή από 3-5 χρόνια οι καταδικασθέντες θα φυλακίζονται , τουλάχιστον για το 1/10 της ποινής και μετά θα έχουν δικαίωμα να αιτηθούν να μετατραπεί σε κοινωφελή εργασία. Η παροχή κοινωφελούς εργασίας καθίσταται ως κύρια ποινή. Δηλαδή μπορεί να επιβάλλεται αυτοτελώς από το δικαστήριο. Η ποινή της κοινωφελούς εργασίας θα εκτελείται σε δημόσιες υπηρεσίες, και ΟΤΑ.

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα είναι εν προκειμένω,  πως λόγω της ταχύτητας με την οποία ψηφίστηκε ο νέος Κώδικας, δεν υπάρχουν οι υποδομές στους ΟΤΑ για να μπορεί κάποιος να εργαστεί εκεί και να εκτίσει την ποινή του.

Έτσι αυτή τη διάταξη , θα αναστείλει αμέσως το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για αναστολή  «λόγω τεχνικών προβλημάτων» δεδομένου πως «δεν υπάρχουν οι υποδομές για να λειτουργήσει».

Η αναστολή, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δεν αφορά κατάργηση του μέτρου, το οποίο μπορεί να αποβεί τελικά θετικό, αλλά προσπάθεια να καταστεί εφαρμόσιμο καθώς νομοθετήθηκε χωρίς να υπάρχει υποδομή.

Η ποινική διαπραγμάτευση

«Άλλο ένα ζήτημα αφορά στην Ποινική Διαπραγμάτευση, που μας βρίσκει ανέτοιμους γιατί δεν υπάρχει ούτε η γνώση, ούτε η δυνατότητα από πλευράς δικαστικού σώματος, ώστε να ολοκληρωθούν τέτοιου είδους διαδικασίας. Εκτιμώ ότι χρειάζεται λίγος χρόνος» σημείωσε ο υπουργός. Πρόκειται για το άρθρο του303 του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, βάση του οποίου κατά τα αμερικάνικα πρότυπα ο κατηγορούμενος μπορεί να δηλώσει ένοχος και να διαπραγματευθεί την ποινή του με τον εισαγγελέα.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως στο πρώτο κυβερνητικό νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη για την αναστολή εφαρμογής τους μέχρι να υπάρξει κατάλληλη υποδομή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ