Αποκάλυψη: Νέο νομοσχέδιο με τον εφαρμοστικό νόμο για την παραγραφή των αδικημάτων υπουργών – Περνά διάταξη με την οποία “κόβονται” οι εν ενεργεία δικαστές από φορείς του δημοσίου, πειθαρχικά κλπ
Η νέα διάταξη θα εναρμονίσει τον ΚΠΔ με τις νέες διατάξεις του Συντάγματος- Επιστρέφουν σε αμιγώς δικαστικά καθήκοντα και μόνο πάνω από 200 δικαστές

Τον εφαρμοστικό νόμο της εφαρμογής της συνταγματικής επιταγής , όπως ψηφίστηκε το 2019, για την αποσβεστική προθεσμία (παραγραφή) των αδικημάτων των υπουργών, παρουσιάζει σήμερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως είχε δεσμευθεί δημόσια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θεσμό της Δικαστικής Μέριμνας και της υποστηριζόμενης λήψης αποφάσεων που παρουσιάζουν σήμερα οι Γ.Φλωρίδης και Ι. Μπούγας, περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες καταργούνται οι προθεσμίες για την παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών και στο εξής θα ισχύουν εκείνες που προβλέπονται και για τους πολίτες. Οι διατάξεις αυτές έρχονται να προσαρμοστούν με τις επιταγές του συντάγματος, όπως ψηφίστηκε το 2019, και να απαντήσει και στις ενστάσεις συνταγματολόγων σύμφωνα με τις οποίες η μη ψήφιση του εκτελεστικού νόμου του συντάγματος θέτει θέμα παραγραφής των αδικημάτων π.χ στην υπόθεση των Τεμπών. Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε στο τραπέζι και ζήτημα μη κλεισίματος της Βουλής ως τον Οκτώβριο ώστε να μην επέλθει παραγραφή, ενώ μίλησε και για νόμο που δεν μπορεί (ως επιβαρυντικός) να έχει αναδρομική ισχύ.
Οι διατάξεις και η απάντηση
Η κυβέρνηση φέρνει τον εφαρμοστικό νόμο (ως εκ του περισσού, όπως περιέγραφε αρμόδια πηγή), παρότι θεωρεί, όπως λένε συνταγματολόγοι, ότι σε κάθε περίπτωση η συνταγματική πρόβλεψη οδηγεί σε αδράνεια και αχρηστία κάθε άλλη διάταξη του ΚΠΔ. Παράλληλα διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι η Βουλή θα μείνει κανονικά ανοιχτή, άρα κανένα θέμα παραγραφής δεν τίθεται.
Με τον εφαρμοστικό νόμο καταργούνται οι διατάξεις που προέβλεπαν ότι τα αδικήματα των υπουργών παραγράφονταν αν δεν είχε κινηθεί σε βάρος τους η ποινική δίωξη σε χρονικό διάστημα που αντιστοιχούσε σε δύο βουλευτικές συνόδους. Με τη νά διάταξη, όπως προβλέπει το σύνταγμα, η παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών θα είναι 5 με 8 χρόνια για τα πλημμελήματα και 15 ως 20 για τα κακουργήματα, ανάλογα με τα αδικήματα και τις ποινικές προβλέψεις που ισχύουν για όλους τους πολίτες.
“Κόβονται” οι εν ενεργεία δικαστές από φορείς του δημοσίου
Παράλληλα με άλλη διάταξη κόβονται οι παράλληλες διοικητικές αρμοδιότητες που ανατίθενται σε εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς και πάνω απο 200 από αυτούς επιστρέφουν άμεσα και αποκλειστικά στα δικαστικά τους καθήκοντα.
Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο αποσύρει από θέσεις της δημόσιας διοίκησης (π.χ πειθαρχικά όργανα, ΕΠΟ, επιτροπές, υπουργεία σε συμβουλευτικές θέσεις κλπ) τους εν ενεργεία δικαστές και τα αναθέτει σε συνταξιούχους, δικηγόρους ή πανεπιστημιακούς. Η διάταξη τυγχάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδοχής από τις ηγεσίες των δικαστηρίων που βλέπουν τους δικαστές να σηκώνουν όχι μόνο δικαστικά αλλά και διοικητικά βάρη, μειώνοντας προφανώς και την ταχύτητα με την οποία εκτελούνται συνολικά τα βασικά καθήκοντα του δικαστικού σώματος. Να σημειωθεί βέβαια πως κάποιες από τις θέσεις αυτές (π,χ επιτροπές ασύλου που απασχολούνται περίπου 90 διοικητικοί δικαστές) είναι αμοιβόμενες και μάλιστα με ποσά που μπορεί να φτάσουν και έως τις 2.000 ευρώ. Τα πρόσωπα αυτά δεν επιλέγονται από τη κυβέρνηση αλλά από τους επιμέρους φορείς στους οποίους μετέχουν.
Αφυπηρέτηση
Η θέσεις αυτές δεν έχουν σχέση με πανταχόθεν βαλλόμενη πρακτική να χρησιμοποιούνται ανώτατοι δικαστές αμέσως μετά την αφυπηρετησή τους για θέσεις επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών ή άλλες ακόμα και σε ευρύτερα κυβερνητικές θέσεις. Μάλιστα πρόσφατα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ.Φλωρίδης θέσπισε διάταξη για την δικαστική αστυνομία , σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής της εφόσον είναι δικαστικός λειτουργός, θα πρέπει να έχει αφυπηρετήσει τουλάχιστον πριν από 2 χρόνια. Όμως εν προκειμένω δεν υπάρχει επιλογή των προσώπων από την κυβέρνηση, αλλά η κάλυψη σοβαρών αναγκών της δημόσιας διοίκησης (με ευθύνη των φορέων) από εγνωσμένου κύρους δικαστές.
Παράλληλα καθήκοντα
Έτσι το πρόβλημα είναι οξύ τόσο στην Ποινική όσο και στην Διοικητική Δικαιοσύνη, αφού πέραν των 90 που απασχολούνται στις επιτροπές Ασύλου, οι αριθμοί είναι βεβαρημένοι και στο Συμβούλιο Επικρατείας όπου καλείται να στελεχώσει δεκάδες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα στατιστικά που πρόσφατα δημοσίευσε το ΣτΕ “οι δικαστές, πέρα από την άσκηση των βασικών δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων που προαναφέρθηκαν, επιβαρύνονται με έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσθέτων καθηκόντων, για την διεκπεραίωση των οποίων απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια και πολύς χρόνος. Σε αυτά απασχολείται το σύνολο των δικαστών του ΣτΕ, οι οποίοι, σε ποσοστό άνω του 90%, δεν λαμβάνουν καμία πρόσθετη αμοιβή και δεν έχουν καμία απαλλαγή από τα κύρια καθήκοντά τους”.
Ορισμένα από τα πρόσθετα καθήκοντα είναι κομβικής σημασίας για την αποτελεσματική άσκηση των λειτουργιών του Κράτους.
Αριθμοί
Από τους 160 δικαστές του ΣτΕ , οι 133 απασχολούνται παράλληλα σε πειθαρχικά συμβούλια , άλλοι 91 απασχολούνται σε επιτροπές όπως π.χ διαιτησίας ή επιτροπή διενέργειας διαγωνισμών ΤΑΧΔΙΚ κλπ.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και στην ποινική δικαιοσύνη αφού π.χ μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας, πάνω από 100 δικαστές έχουν παράλληλη απασχόληση και σε άλλους φορείς του δημοσίου. Επειδή λοιπόν το πρόβλημα είναι οξύ ήδη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα πειθαρχικά συμβούλια, ο Θοδ. Λιβάνιος ουσιαστικά αποσύρει τους δικαστές και θα απαρτίζονται “μόνο από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης”.
Έτσι η κυβερνητική ρύθμιση Φλωρίδη- Μπούγα εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οδηγεί στην τοποθέτηση στις (άλλες) υφιστάμενες θέσεις, συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών (αφυπηρετούν στα 67), καθηγητών πανεπιστημίου και δικηγόρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίτημα Σπίρτζη να ερευνηθεί για τη σύμβαση 717 – Ζητάει την ενεργοποίηση του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος Γ. Φλωρίδης για Τέμπη: «Δεν υπάρχει στοιχείο που να έχει κρυφτεί – Θέλω να εμπιστευτούμε τη Δικαιοσύνη» – ΒΙΝΤΕΟ Σοβαρά προβλήματα στα Χανιά από την κακοκαιρία: Χείμαρροι οι δρόμοι – Απεγκλωβισμοί οδηγών – ΒΙΝΤΕΟ Το Δημόσιο παραιτείται από ένδικα μέσα για αποζημιώσεις σε Μάτι και Μάνδρα – Στη Βουλή η ρύθμιση – Τι προβλέπειΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr