Γ. Φλωρίδης για επίθεση στο σπίτι Κλάπα: “Υπήρξε αναίτια και επιπόλαιη κριτική προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου”

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πως όταν η κριτική εκφεύγει από τα όρια τότε δημιουργείται αρνητικό κλίμα.

NEWSROOM
Γ. Φλωρίδης για επίθεση στο σπίτι Κλάπα: “Υπήρξε αναίτια και επιπόλαιη κριτική προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου”

Για καταδικαστέα ενέργεια έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης σχετικά με την επίθεση με βόμβες μολότοφ στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου, τονίζοντας πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Ωστόσο, ο υπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ άφησε αιχμές και για την κριτική που έχει ασκηθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις παρεμβάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για πειθαρχικό έλεγχο σχετικά με τη απόφαση αποφυλάκισης του Απ. Λύτρα.

«Είναι όμως αλήθεια ότι κατά τις προηγούμενες μέρες υπήρξε κατά την άποψή μου μία αναίτια και επιπόλαιη κριτική προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου για μία ενέργεια ή με αφορμή μία ενέργεια η οποία βρίσκεται εντός του συνταγματικού πλαισίου και ορίζεται επίσης από το νόμο περί Οργανισμού των Δικαστηρίων» σημείωσε.

«Μία επίθεση η οποία θα έλεγα γίνεται με τον πολύ εύκολο τρόπο που κάποιοι διατυπώνουν αυτού του είδους τις επικρίσεις ότι η παρέμβαση, η κατά το Σύνταγμα και το νόμο ορθή παρέμβαση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου προκειμένου να γίνει μία πειθαρχική έρευνα και προσέξτε έρευνα όχι δίωξη συνιστά κατάλυση του κράτους δικαίου και κάποιοι είπαν ότι θα προσφύγουν και διεθνή fora».

Γ. Φλωρίδης: Η Δημοκρατία μας δεν ανέχεται ανεξέλεγκτες εξουσίες

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης «κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής. Η Δημοκρατία μας θεμελιώνει και προστατεύει τις ανεξάρτητες εξουσίες. Δεν ανέχεται ανεξέλεγκτες εξουσίες. Διότι όταν μία εξουσία καταστεί ανεξέλεγκτη, αυτή γίνεται επικίνδυνη για το δημοκρατικό πολίτευμα».

Ο ίδιος σημείωσε πως «το Σύνταγμα μας ορίζει με έναν τρόπο πολύ πιο έντονο από όλα τα Συντάγματα της Ευρώπης τις εγγυήσεις για την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτό δεν πρέπει να οδηγεί στην αντίληψη ότι αυτές οι πολύ ισχυρές εγγυήσεις οδηγούν στο ανεξέλεγκτο της λειτουργίας κάποιων δικαστικών λειτουργών. Το Σύνταγμα λέει ότι ο μόνος θεσμός, ο μόνος φορέας που μπορεί να ασκήσει έλεγχο επί των δικαστών είναι η ηγεσία της Δικαιοσύνης και κανένας άλλος, δηλαδή η κυβέρνηση, η Βουλή ή άλλος φορέας».

Η «καραμέλα» του κράτους δικαίου

Όπως τόνισε ο κ. Φλωρίδης «όταν έρχεται η ηγεσία να ασκήσει αυτήν την προσδιορισμένη από το Σύνταγμα εξουσία που έχει και δέχεται μία πολεμική κριτική ότι ασκώντας μία συνταγματική δυνατότητα καταλύει το κράτος δικαίου, που τόσο εύκολα σε αυτόν τον τόπο έχουν μάθει την καραμέλα της κατάλυσης του κράτους δικαίου, τότε είναι προφανές ότι η κριτική εκφεύγει από τα επιβαλλόμενα όρια».

Για να προσθέσει: «Βεβαίως, μπορούν να ασκούν κριτική, αλλά δεν μπορεί η κριτική να λαμβάνει διαστάσεις και μάλιστα εναντίον κορυφαίου θεσμού που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του σε πολύ δύσκολες συνθήκες και πάντα στα πλαίσια του Συντάγματος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr