Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: H Δικαιοσύνη δεν είναι μόνο οι δικαστές και οι δικηγόροι – Προσέξτε τους δικαστικούς υπαλλήλους

Το υπόμνημα που κατέθεσαν στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και δημοσιοποιεί το dikastiko.gr , καταγράφει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την αναλογία δικαστικών λειτουργών- δικαστικών υπαλλήλων να είναι 1/1,3 όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1/3 αλλά και τη μη καταβολή του επιδόματος ειδικών συνθηκών των 185 ευρώ. Όσο για τις (δεδομένες) υπερωρίες τους καλύτερα ας μην αναφερθούμε...

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: H Δικαιοσύνη δεν είναι μόνο οι δικαστές και οι δικηγόροι – Προσέξτε τους δικαστικούς υπαλλήλους dikastiko.gr

Οι ώρες είναι ενδεικτικές: Στις πρόσφατες απολογίες των κατηγορουμένων σε υποθέσεις όπως η δολοφονία του φιλάθλου στη Ν.Φιλαδέλφεια και η εμπορία βρεφών στα Χανιά, οι δικαστικοί υπάλληλοι, γραμματείς κλπ, ξεκίνησαν να δουλεύουν πρωί και συνέχιζαν να δουλεύουν μέχρι τα ξημερώματα. Και την επόμενη μέρα, ξανά τα ίδια. Όλα αυτά στην περίοδο των θερινών δικαστικών διακοπών. Θα μου πείτε, καλά πως κάνεις έτσι, πληρώνονται υπερωρίες. Αμ δε!

Όπως λένε οι ίδιοι, αυτός ο αναπόσπαστος και κομβικός βραχίονας στην απονομή της Δικαιοσύνης, δουλεύει υπερωριακά αλλά αυτά που λαμβάνει είναι είτε τίποτα, είτε έχει τη μορφή …φιλοδωρήματος: Οι δικαστικοί υπάλληλοι “λόγω της «άνωθεν επιβολής», εργάζονται υπερωριακά, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ασφυκτικές και ανελαστικές προθεσμίες που ορίζονται από τον Νόμο και δυστυχώς αυτή η υπερωριακή τους απασχόληση, είτε δεν πληρώνεται καθόλου, είτε αντιμετωπίζεται ως φιλοδώρημα, αφού τα ετήσια κονδύλια υπερωριών του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα πενιχρά, την ίδια στιγμή που στην πλειονότητα των υπολοίπων υπουργείων και για πολύ μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων έχει θεσμοθετηθεί η μηνιαία καταβολή 20 υπερωριακών ωρών απασχόλησης. Ζητούμε λοιπόν το αυτονόητο, να αναγνωρισθεί έμπρακτα η υπερωριακή μας απασχόληση, με την πληρωμή 20 ωρών μηνιαίως σε κάθε Δικαστικό Υπάλληλο”.

Ο τελευταίος τροχός;

Είναι και δεδομένο και αποδεδειγμένο πως οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι ένα απόλυτα νευραλγικό κομμάτι της Δικαιοσύνης. Με τεράστια ευθύνη, ευσυνειδησία, φόρτο εργασίας, ειδικές γνώσεις και αντοχές. Πολλές φορές είναι όχι απλώς συνεργάτης αλλά ουσιαστικά ο μοχλός κίνησης μιας δικαστικής διαδικασίας. Είναι οι ίδιοι, ένα ολόκληρο π.χ ανακριτικό γραφείο, χωρίς βέβαια να υποκαθιστούν την δικαστική εξουσία. Αυτές οι γνώσεις όμως, η εμπειρία και η υπευθυνότητα , ούτε πληρώνονται , ούτε αποκτώνται εν μια νυκτί. Τους συμπεριφέρεται έτσι η Πολιτεία; Αν ξεπεράσουμε το δικό τους ξεκάθαρο “όχι” και σκεφτούμε ως αντικειμενικοί παρατηρητές η απάντηση είναι “τις περισσότερες φορές όχι”. Είναι αρκετές οι φορές, που το κράτος στην πρεμούρα του να ικανοποιήσει τους δικαστές και τους δικηγόρους (λόγω και ισχύος) συμπεριφέρεται στους δικαστικούς υπαλλήλους σαν να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Κι όλα αυτά παρότι δικαστές και δικηγόροι ως επί το πλείστον συντάσσονται με τους δικαστικούς υπαλλήλους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πρόσφατη συνάντηση υπό την αιγίδα της Ενωσης Δικαστών Εισαγγελέων για τη δημιουργία κοινού μετώπου επίλυσης προβλημάτων που συμμετείχε τόσο η ΟΔΥΕ όσο και οι δικαστικοί επιμελητές.

Υποστελέχωση

Ένα βασικό πρόβλημα είναι προφανώς η υποστελέχωση των δικαστηρίων. Και αυτό παρότι επί Κώστα Τσιάρα προσελήφθησαν δικαστικοί υπάλληλοι (οι πρώτες προσλήψεις μετά από πολλά χρόνια) . Οι ίδιοι λένε πως αυτό είναι πολύ λίγο, αμφισβητούν τη μέθοδο και κυρίως ζητούν περισσότερες: “…φτάσαμε στο έτος 2023, έχοντας ήδη μείνει κενές από το σύνολο των ανωτέρω προκηρύξεων περίπου 500-550 θέσεις, δηλαδή θέσεις που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί από το έτος 2017”, λένε και συμπληρώνουν πως “με λίγα λόγια θα φτάσουμε στο 2025, προκειμένου να καλύψουμε το πλάνο διορισμού του 2017, δηλαδή τις θέσεις που έμειναν κενές από τις προκηρύξεις του 2016 και του 2017. Χωρίς βέβαια να λαμβάνουμε υπόψη τις αθρόες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης που έχουν γίνει από το 2017 έως σήμερα”.

Παράλληλα ζητούν να τους καταβληθεί εκ νέου το επίδομα ειδικών συνθηκών (που ξεκάθαρα υφίστανται) και καταργήθηκε το 2011: “…Οι «ειδικές και δύσκολες» συνθήκες εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων, έχουν αναγνωριστεί δημόσια, όχι μόνον από όλους τους προκατόχους σας Υπουργούς Δικαιοσύνης, αλλά και από το σύνολο των φορέων της Δικαιοσύνης. Αυτές οι συνθήκες, όμως έπαψαν να αναγνωρίζονται από το έτος 2011, όταν με την επιβολή του πρώτου μνημονίου καταργήθηκε άδικα και αναιτιολόγητα το επίδομα Ειδικών Συνθηκών, των 185 ευρώ, που λάμβαναν όλοι οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, θεσμοθετημένο ως ποσοστό του αντιστοίχου επιδόματος των Δικαστικών Λειτουργών, παρά το γεγονός ότι η αντίστοιχη παροχή-αναγνώριση των Ειδικών Συνθηκών, προς τους Δικαστικούς Λειτουργούς, παρέμεινε και παραμένει, ακέραια καταβαλλόμενη, ακόμα και στα πιο σκληρά χρόνια των μνημονίων”.

Ολόκληρο το υπόμνημα που κατέθεσε η ΟΔΥΕ στον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 18.07.2023 έχει ως εξής:

“Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αρχικά σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλάβατε, πιστεύοντας ότι στη διάρκεια της θητείας σας θα δοθεί η δυνατότητα επίλυσης των σημαντικότερων και χρονιζόντων προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς, η χρονική περίοδος ανάληψης των καθηκόντων σας, βρίσκει τις δικαστικές υπηρεσίες όλης της χώρας αντιμέτωπες με τα ίδια οξυμένα προβλήματα που υπήρχαν και προ διετίας, για να μην πούμε ότι υπήρχαν από την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων από τον προκάτοχό σας Υπουργό Δικαιοσύνης. Και αν η υγειονομική κρίση που κάλυψε το μισό περίπου της προηγούμενης θητείας, ήταν η αφορμή για να λυθούν προβλήματα και παθογένειες ετών, εν τούτοις αυτό δεν κατέστη δυνατόν, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα στην ίδια περίπου κατάσταση που παρέλαβε το Υπουργείο ο κ. Τσιάρας το 2019.

Και για να γίνουμε πιο σαφείς, θα σας παραθέσουμε μερικά (τα σημαντικότερα) προβλήματα στο χώρο των Δικαστηρίων, που αν και τα θέσαμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων από τον προηγούμενο Υπουργό Δικαιοσύνης, τα περισσότερα εξ αυτών εξακολουθούν να υφίστανται και σε πολλές περιπτώσεις έχουν διογκωθεί.

Ειδικότερα λοιπόν σας επισημαίνουμε:

1ο) ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ και ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Εδώ και δώδεκα χρόνια, από την αρχή των μνημονίων, οι δικαστικές υπηρεσίες υποφέρουν από τις μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Και όλο αυτό το διάστημα, με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, το πρόβλημα έχει διογκωθεί, με αποτέλεσμα σήμερα τα οργανικά κενά στο σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας να ξεπερνούν το 33%, σε ορισμένους δε Κλάδους (π.χ. Επιμελητές Δικαστηρίων) τα κενά αυτά ξεπερνούν το 60%.Και την ίδια στιγμή η αναλογία Δικαστικών Λειτουργών προς Δικαστικούς Υπαλλήλους είναι 1:1,3, όταν ο μέσος όρος των κρατών της Ε.Ε. είναι 1:3.

Όμως, απέναντι σ΄ αυτό το μεγάλο πρόβλημα η αντιμετώπιση από μέρους της πολιτείας και ειδικά από μέρους της προηγούμενης θητείας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ήταν ανύπαρκτη. Αρκεί να σας αναφέρουμε ότι προκηρύχθηκαν τρεις διαγωνισμοί πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ (προκηρύξεις: 1Κ/2017 για 404 θέσεις ΠΕ Γραμματέων, 2Κ/2017 για 135 θέσεις Πληροφορικής, εκ των οποίων 69 ΠΕ και 66 ΤΕ και η 8Κ/2017 για 186 θέσεις εκ των οποίων 123 ΔΕ Γραμματέων, 42 ΤΕ Γραμματέων και 21 ΥΕ Επιμελητών Δικαστηρίων) το έτος 2017, για συνολικά 725 θέσεις στα Δικαστήρια και έχουμε φτάσει στο έτος 2023, δηλαδή 6 ολόκληρα χρόνια μετά από την προκήρυξη των εν λόγω διαγωνισμών, όπου παραμένουν ακόμα «ανοικτές» οι προκηρύξεις αυτές, ενώ συνολικά περίπου 250 από τις 725 προκηρυχθείσες θέσεις παραμένουν ΚΕΝΕΣ. Και αυτό, χωρίς να υπολογίσουμε το γεγονός ότι ένας αριθμός των διοριζομένων, (κυρίως με πτυχία εκπαιδευτικών), αποχώρησαν οικειοθελώς-παραιτήθηκαν, λόγω διορισμού τους σε άλλες θέσεις του δημοσίου ή ακόμα και του ιδιωτικού τομέα.

Στις ανωτέρω προκηρύξεις πρόσληψης, θα πρέπει να προσθέσουμε και την δυνατότητα που δόθηκε με τις προκηρύξεις 1ΕΓ/2016 (για 425 θέσεις Γραμματέων-ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ) και 2ΕΓ/2016 (για περίπου 204 θέσεις Δακτυλογράφων-Χειριστών Η/Υ), από τη δεξαμενή των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ 1998, όμως και απ΄ αυτές τις προκηρύξεις, συνολικά 629 θέσεων, μόλις οι μισές, περίπου 310 καλύφθηκαν.

Έτσι φτάσαμε στο έτος 2023, έχοντας ήδη μείνει κενές από το σύνολο των ανωτέρω προκηρύξεων περίπου 500-550 θέσεις, δηλαδή θέσεις που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί από το έτος 2017.

Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα ο προκάτοχος σας Υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς να λάβει υπόψη τις συνεχείς εκκλήσεις της ΟΔΥΕ για επιτακτική ανάγκη ΑΜΕΣΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ, τουλάχιστον 1000 θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων, νομοθέτησε (παρά τις σοβαρές και τεκμηριωμένες διαφωνίες του συνδικαλιστικού μας οργάνου), τη διαδικασία πρόσληψης Δικαστικών Υπαλλήλων, μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Και φτάσαμε στα μέσα του 2023 για να αρχίσει η εκπαίδευση των πρώτων 311 επιτυχόντων του 1ου Διαγωνισμού, οι οποίοι σημειωτέον θα αναλάβουν υπηρεσία αρχές του 2024, ενώ η δεύτερη προκήρυξη για την κατανομή ακόμα 224 θέσεων, θα γίνει αρχές του 2024 και με τον υπάρχοντα σχεδιασμό λειτουργίας του διαγωνισμού, αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία από τον Σεπτέμβρη του 2024.

Με λίγα λόγια θα φτάσουμε στο 2025, προκειμένου να καλύψουμε το πλάνο διορισμού του 2017, δηλαδή τις θέσεις που έμειναν κενές από τις προκηρύξεις του 2016 και του 2017. Χωρίς βέβαια να λαμβάνουμε υπόψη τις αθρόες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης που έχουν γίνει από το 2017 έως σήμερα.

Πιστεύουμε λοιπόν, πως γίνεται αντιληπτό με σαφήνεια, πως ο κύριος λόγος υπολειτουργίας των δικαστηρίων, είναι οι τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, γι΄ αυτό και θέτουμε στην κορυφή των πολλών αιτημάτων μας το ζήτημα αυτό, προκειμένου να αναλάβετε πρωτοβουλίες που θα δώσουν άμεσα λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι:

α) Είναι αναγκαία η επανεξέταση της διαδικασίας πρόσληψης μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, ώστε να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες και άνευ ουσίας διαδικασίες, αφενός μεν της διπλής εξέτασης πρόσληψης, αφετέρου δε της πολύμηνης εισαγωγικής εκπαίδευσης των διοριζομένων και

β) Είναι επιτακτική ανάγκη η γενναία αύξηση του αριθμού των ετήσιων προσλήψεων, αφού γίνει εκκαθάριση όλων των δεσμευμένων θέσεων από προγενέστερους διαγωνισμούς, προκειμένου σταδιακά να επέλθει ισορροπία ανθρώπινου δυναμικού στις δικαστικές υπηρεσίες.

2ο) ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Οι «ειδικές και δύσκολες» συνθήκες εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων, έχουν αναγνωριστεί δημόσια, όχι μόνον από όλους τους προκατόχους σας Υπουργούς Δικαιοσύνης, αλλά και από το σύνολο των φορέων της Δικαιοσύνης. Αυτές οι συνθήκες, όμως έπαψαν να αναγνωρίζονται από το έτος 2011, όταν με την επιβολή του πρώτου μνημονίου καταργήθηκε άδικα και αναιτιολόγητα το επίδομα Ειδικών Συνθηκών, των 185 ευρώ, που λάμβαναν όλοι οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, θεσμοθετημένο ως ποσοστό του αντιστοίχου επιδόματος των Δικαστικών Λειτουργών, παρά το γεγονός ότι η αντίστοιχη παροχή-αναγνώριση των Ειδικών Συνθηκών, προς τους Δικαστικούς Λειτουργούς, παρέμεινε και παραμένει, ακέραια καταβαλλόμενη, ακόμα και στα πιο σκληρά χρόνια των μνημονίων.

Θεωρούμε επομένως, πως αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας και ειδικότερα του Υπουργού Δικαιοσύνης, η αποκατάσταση αυτής της διαχρονικής αδικίας, με την επαναφορά του επιδόματος Ειδικών Συνθηκών των 185€, προς όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, ειδικά σήμερα, που έχουν εκλείψει οι όποιες αιτιάσεις από μέρους της πολιτείας για την αυθαίρετη κατάργησή του.

Περαιτέρω, εδώ και χρόνια, οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, λόγω της φύσης της εργασίας τους και πολλές φορές λόγω της «άνωθεν επιβολής», εργάζονται υπερωριακά, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ασφυκτικές και ανελαστικές προθεσμίες που ορίζονται από τον Νόμο και δυστυχώς αυτή η υπερωριακή τους απασχόληση, είτε δεν πληρώνεται καθόλου, είτε αντιμετωπίζεται ως φιλοδώρημα, αφού τα ετήσια κονδύλια υπερωριών του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα πενιχρά, την ίδια στιγμή που στην πλειονότητα των υπολοίπων υπουργείων και για πολύ μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων έχει θεσμοθετηθεί η μηνιαία καταβολή 20 υπερωριακών ωρών απασχόλησης. Ζητούμε λοιπόν το αυτονόητο, να αναγνωρισθεί έμπρακτα η υπερωριακή μας απασχόληση, με την πληρωμή 20 ωρών μηνιαίως σε κάθε Δικαστικό Υπάλληλο.

Πέραν των ανωτέρω, θεωρούμε ως σημαντικά αιτήματα που χρήζουν άμεσης και καίριας αντιμετώπισης από μέρους σας:

1) Την υλοποίηση στην πράξη της Γενικής και ειδικής Επιμόρφωσης όλων των Δικαστικών Υπαλλήλων, όπως προβλέπεται στον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων (Ν.4798/2021/ΦΕΚ68Α΄), προσπερνώντας όμως τις δυσλειτουργίες και τις καθυστερήσεις που θέτει ο Νόμος για την πρόσληψη των Δικαστικών Υπαλλήλων (Ν.5001 /2022 /ΦΕΚ227Α΄)

2) Την προώθηση της ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα ποινικά και Πολιτικά Δικαστήρια της χώρας.

3) Τον εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών (κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες).

4) Την σύσταση Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την τροποποίηση άρθρων του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, προκειμένου να εναρμονισθεί με τις ανάγκες που προέκυψαν μετά την εφαρμογή του, αλλά και για να γίνει πιο λειτουργικός σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση των Δικαστικών Υπαλλήλων.

5) Την σύσταση Επιτροπής για την ανακατανομή των οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών.

6) Την παρέμβασή σας, για την επιτάχυνση της σύγκλησης των αρμοδίων Υπηρεσιακών Συμβουλίων για την μονιμοποίηση των Δόκιμων Δικαστικών Υπαλλήλων, προκειμένου αυτοί να έχουν τη δυνατότητα διορισμού ως Αντιπρόσωποι της Δικαστικής Αρχής στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Όπως και την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης για την μονιμοποίηση των συναδέλφων ΙΔΑΧ, που από ολιγωρία των υπηρεσιών τους, δεν μονιμοποιήθηκαν κατά τις προθεσμίες και τις διαδικασίες που όριζε ο Κώδικάς Δικαστικών Υπαλλήλων.

7) Την επαναλειτουργία του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής, για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

κ.Υπουργέ,

Με το παραπάνω υπόμνημά μας και όσα θα σας εκθέσουμε αναλυτικά κατά τη συνάντησή μας, θεωρούμε ότι, διεκδικούμε τα αυτονόητα και κυρίως το δίκιο μας, μέσα στο χώρο της Δικαιοσύνης, που με συνέπεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης υπηρετούμε τόσα χρόνια”.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γιώργος Διαμάντης

Η Γενική Γραμματέας Μαριάνθη Μισαηλίδου

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr