Ψήφισμα για τον Δ. Κουφοντίνα κατέθεσαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης δικηγόροι και νομικοί – Τι λένε στην έκκλησή τους που περιλαμβάνει 1.000 υπογραφές

Για αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης κάνουν λόγο, αναφέροντας πως το κράτος δικαίου ισχύει για όλους και δεν είναι a la carte.

NEWSROOM
Ψήφισμα για τον Δ. Κουφοντίνα κατέθεσαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης δικηγόροι και νομικοί – Τι λένε στην έκκλησή τους που περιλαμβάνει 1.000 υπογραφές

Παρέμβαση για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα και την κυβερνητική στάση έκαναν με έκκλησή τους δικηγόροι και νομικοί. Το κείμενο που υποβλήθηκε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή, υπογράφουν 1.000 δικηγόροι και νομικοί, κάνοντας έκκληση για τη ζωή του απεργού πείνας.

«Το κράτος δικαίου ισχύει για όλους, δεν είναι a la carte. Τυχόν επιμονή της κυβέρνησης στην αδιάλλακτη στάση της θα σημάνει από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας την άρρητη επιβολή θανατικής ποινής, η οποία έχει καταργηθεί στην ελληνική έννομη τάξη και για τελευταία φορά εφαρμόστηκε το 1972 από τη Χούντα» αναφέρουν στο κείμενό τους.

Όπως επισημαίνουν «όσες και όσοι νομικοί υπογράφουμε αυτό το κείμενο νιώθουμε πως δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε τη στιγμή που η ζωή ενός κρατούμενου απεργού πείνας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Το αίτημα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού (συγκεκριμένα στην αντιτρομοκρατική πτέρυγα του υπογείου των γυναικείων φυλακών όπου εξέτιε την ποινή του με άλλους καταδικασμένους για παρόμοιες πράξεις) έχει σαφές έρεισμα στον νόμο 4760/2020 και τη γραμματική διατύπωση του α. 3 («επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη»).

Τονίζουν επίσης πως «από τη στιγμή που ο νόμος δεν εφαρμόστηκε και ο κρατούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού, ο κρατούμενος θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να έχει στη διάθεσή του τις αποφάσεις της Διοίκησης (της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών) για να γνωρίσει το σκεπτικό μεταγωγής του και να μπορεί να τις προσβάλει. Κι όμως, παρά τις σχετικές συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν του χορηγούνται τα έγγραφα που τον αφορούν. Αυτή η ανασφάλεια δικαίου και η πρωτοφανής έλλειψη διαφάνειας κείται εκτός νομιμότητας και εξηγεί τη σφοδρότητα της αντίδρασης του κρατούμενου που αυτή τη στιγμή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του».

Ειδικότερα, αντιπροσωπεία τριών δικηγόρων συναντήθηκε με τον κ. Αλεξανδρή και του επέδωσε το ψήφισμα. Τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης επισκέφθηκαν ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Παπαστεργίου, ο πρώην σύμβουλος του ΔΣΑ Θανάσης Καμπαγιάννης και η εκπρόσωπος της «Ένωσης Δικηγόρων για την Υπεράσπιση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» Χρυσάνθη Ζαχάρωφ.

Τι λέει το ψήφισμα: 1000dikigoroi

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr