Τηλεδιάσκεψη Τσιάρα- δικηγόρων: H επαναλειτουργία των δικαστηρίων και η φωτιά με το voucher
Το πλάνο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, η ηλεκτρονική ψηφιακή Δικαιοσύνη αλλά και σειρά αιτημάτων για την οικονομική στήριξη των δικηγόρων συζητούν σήμερα το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Μη γελιόμαστε όμως θέση στο «τραπέζι» – παρότι η τηλεδιάσκεψη είχε αποφασιστεί αρκετές μέρες πριν- έχουν και όσα είπε (ή δεν έκανε) ο Γιάννης Βρούτσης για το θέμα του voucher των 600 ευρώ, το οποίο πληρώθηκαν τελικά στην καθορισμένη ημερομηνία (έως 17-04) μόνο ένα μικρό μέρος των αιτούντων δικηγόρων.
Ο κ. Τσιάρας δηλαδή καλείται εκτός των άλλων να σβήσει μια φωτιά που δεν άναψε ο ίδιος, ούτε τη συντήρησε, αφού είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας.
Δυο σημεία
Η τηλεδιάσκεψη λοιπόν γίνεται στο κρισιμότερο σημείο δεδομένων των συνθηκών λόγω κορονοϊού, κυρίως σε δυο επίπεδα:
-Το θέμα της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων και το πλάνο που καταρτίζεται με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών. Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις το «κλειδί θα γυρίσει στη μίζα» με τις ειδικές υπηρεσίες που συναρτώνται με τα υποθηκοφυλακεία, τα οποία θα ανοίξουν στις 27 Απριλίου. Θα ακολουθήσουν τα ασφαλιστικά μέτρα και η πλήρης λειτουργία, εκτός απροόπτου, τοποθετείται στις αρχές (την 1η) Ιουνίου.
-Το θέμα των πληρωμών των επιστημόνων – δικηγόρων με δυο τρόπους: Την άμεση εκκαθάριση και εξόφληση των οφειλόμενων αμοιβών του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑΧΔΙΚ) προς τους δικηγόρους από την παροχή υπηρεσιών νομικής βοήθειας, αλά και το θέμα του vouther των 600 για το οποίο υπέβαλλαν – όπως εκτιμάται- αίτηση το 85% των δικηγόρων αλλά δεν έχουν ακόμα πληρωθεί παρά λίγοι. Εδώ λοιπόν ο υπουργός καλείται να σβήσει μια φωτιά..
Οργισμένοι με τον Γ. Βρούτση
Ο κ. Τσιάρας καλείται εν προκειμένω να κατευνάσει τις αντιδράσεις των δικηγόρων οι οποίοι – υποτίθεται- θα πληρώνονταν έως τις 17/04 το ποσό των 400 ευρώ της προκαταβολής , και δη όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση έως 12/04.
Οι δικηγόροι , πέραν των αρχικών αντιδράσεων για το vouther, μπήκαν στη διαδικασία να υποβάλλουν την αίτηση, αλλά εξοργίστηκαν από τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας πως φταίνε οι ίδιοι που δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους. Εξέδωσαν μάλιστα μια οργισμένη ανακοίνωση θεωρώντας ότι εμπαίζονται. Το σίγουροι είναι πως ο επιστημονικός κλάδος, ο οποίος είχε ακούσει με εξαιρετική υψηλή απήχηση το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ , εξαιτίας αστοχιών διαχείρισης εμφανίζεται εκνευρισμένος, κυρίως με συγκεκριμένους υπουργούς. Αυτή την διαχείριση καλείται να κάνει τώρα ο κ. Τσιάρας.
Ο ίδιος πάντως ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον SKAI , απάντησε, μεταξύ άλλων: «Η κριτική είναι χωρίς περιεχόμενο. Εμείς αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε με απόλυτο σεβασμό τις επιστημονικές κατηγορίες, την επιστημονική κατάρτιση των οποίων σέβομαι, αλλά έπρεπε μέσα στην κρίσιμη στιγμή να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι. Εφαρμόσαμε τη διαδικασία της τηλεκατάρτισης, η οποία έγινε με απόλυτα διαφανή τρόπο. Η επιλογή των 399 ΚΕΚ δεν έγινε από το υπουργείο Εργασίας, αλλά είναι πιστοποιημένοι φορείς από το υπουργείο Παιδείας. Και το voucher και οι πιστοποιημένοι φορείς είναι διαδικασίες που ακολουθούνται απαρέγκλιτα από το 2011». Τόνισε δε ότι, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο να πληρωθούν 85.000 επιστήμονες.
Η επαγγελματική στέγη και η δεύτερη δόση
Ο αντίλογος εν προκειμένω είναι πως τελικά οι δικηγόροι θα πάρουν τη δεύτερη δόση των 800 ευρώ για τον Μάιο, ενώ διευκρινίστηκε ότι υπάγονται και στη ρύθμιση της μείωσης 40% της επαγγελματικής στέγης. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί πάντως να σβήσει τις φωτιές που έχουν ανάψει, καθώς αρχικά ειχε ανακοινωθεί η υπαγωγή τους (εξ αρχής) στο βοήθημα των 800 ευρώ, αφού άλλωστε είναι από τους άμεσα πληττόμενους κλάδους λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.
Οι ίδιοι πάντως δεν φαίνεται να διαφωνούν με την παράταση του δικαστικού έτους κατά ένα μήνα (έως 15 Ιουλίου και από 1η Σεπτεμβρίου) αντί της συνήθους διάρκειας των δικαστικών διακοπών από 1η Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου. Με αυτό τον τρόπο αφενός θα μειωθεί η δικαστική ύλη που έχει σωρευθεί και αφετέρου θα ισοσκελίσουν τη μείωση του τζίρου τους το προηγούμενο διάστημα.
Σύμφωνα πάντως με όσα είχε ανακοινώσει η Συντονιστική, η διάσκεψη θα συζητήσει τα κάτωθι θέματα:
1. Τα μέτρα οικονομικής στήριξης του δικηγορικού κλάδου (φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα, χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μείωση μισθώματος επαγγελματικής στέγης).
2. Τα ζητήματα που ανακύπτουν από την επαναλειτουργία των Δικαστηρίων.
3. Τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί κατά την υλοποίηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης.
4. Η άμεση προώθηση της ψηφιακής/ ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.
5. Η ανάγκη άμεσης εκκαθάρισης και καταβολής των αμοιβών Νομικής Βοήθειας.
6. Η χορήγηση βοηθήματος από τον λογαριασμό του ΟΑΕΔ.
7. Εκκρεμή θέματα αρμοδιότητας ΕΦΚΑ προς δικηγόρους».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr