Έρχεται (με 26 χρόνια καθυστέρηση) “δικαστική αστυνομία”
Τον δρόμο για τη βουλή έχει ήδη πάρει το σχέδιο νόμου για την δημιουργία της δικαστικής αστυνομίας, η σύσταση της οποίας εξαγγέλλεται από το 1992.
Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αφού έλαβε υπ’ όψιν της τα πορίσματα προηγούμενων προσπαθειών αλλά τα μοντέλα που χρησιμοποιούν σε άλλες χώρες, κατέληξε στις προτάσεις της, οι οποίες μένει να δούμε πως και πότε θα υλοποιηθούν.
Δύο σώματα
Με βάση το εύρος των αρμοδιοτήτων της, η Δικαστική Αστυνομία προβλέπεται να αποτελείται από δύο τμήματα: ένα ένστολο – ένοπλο τμήμα και ένα πολιτικό τμήμα. Η βασική δύναμη των στελεχών της θα υπηρετεί στα κατά τόπους δικαστήρια, ενώ προβλέπεται μία μικρή δύναμη στην κεντρική υπηρεσία στο Υπουργείο, που θα είναι υπεύθυνη για τα κεντρικά οργανωτικά ζητήματα.
Η βασική δύναμη των στελεχών της θα υπηρετεί στα κατά τόπους δικαστήρια
Στόχος, η συνδρομή των ανακριτών και των εισαγγελέων στο έργο τους, από την προκαταρκτική εξέταση και την επίδοση των δικαστικών εγγράφων, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μία ογκώδη δικογραφία και την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης μέχρι και την τήρηση της τάξης στα δικαστήρια. Η στελέχωση των υπηρεσιών σε ένα αρχικό – πιλοτικό – στάδιο θα γίνει είτε με προσλήψεις στελεχών είτε από το ήδη υπάρχον στο Δημόσιο στελεχικό δυναμικό.
Η βασική όμως επιδίωξη είναι να στελεχωθεί η νέα αυτή υπηρεσία με νέους ανθρώπους που θα έχουν τα αναγκαία προσόντα και θα ενταχθούν εξ αρχής στην δικαστική αστυνομία, προκειμένου να εκπαιδευτούν κατάλληλα για το έργο τους. Εκτός από τα
μόνιμα στελέχη, θα υπάρχει δυνατότητα, προκειμένου να καλυφθούν ειδικές ανάγκες, που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως μόνιμες και διαρκείς, να συνιστώνται θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Με τη διάταξη αυτή καλύπτεται η ανάγκη πρόσληψης ειδικού επιστημονικού προσωπικού σε αντικείμενα άκρως εξειδικευμένα, οι υπηρεσίες των οποίων απαιτούνται για ένα συγκεκριμένο μόνο χρονικό διάστημα.
Το δεξί χέρι των δικαστικών λειτουργών
Η πληγή των τελευταίων ετών, οπότε και «φούντωσε» το οικονομικό έγκλημα και οι δικογραφίες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, δεν ήταν άλλη από την έλλειψη πραγματογνωμόνων και ειδικών που θα έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν λογαριασμούς και συμβάσεις, συνδράμοντας την ανακριτική διαδικασία. Ειδικότητες όπως οικονομολογικοί, ειδικοί στα τραπεζικά θέματα, μηχανικοί, μεταφραστές, λείπουν από τη δικαιοσύνη, η οποία αναγκαζόταν να διορίζει πραγματογνώμονες από τον δημόσιο κατάλογο, των οποίων το έργο συχνά αμφισβητείτο. Συχνά δε παρατηρείτο το φαινόμενο αδυναμίας εξεύρεσης επιστημόνων σε κρίσιμα επιστημονικοτεχνικά πεδία.
Όλα αυτά τα προβλήματα εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την δημιουργία της δικαστικής αστυνομίας, αφού οι επιστήμονες που θα ενταχθούν σε αυτή θα συνεργάζονται σε
μόνιμη βάση με τους δικαστικούς λειτουργούς, γεγονός που θα ενισχύσει την ανεξαρτησία τους και την αίσθηση ευθύνης τους απέναντι στους διαδίκους και την ίδια τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr