Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου(νέα πρόεδρος του ΣτΕ) : «Τιμητικό βάρος, θα ανταποκριθώ με όλες τις δυνάμεις μου»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου(νέα πρόεδρος του ΣτΕ) : «Τιμητικό βάρος, θα ανταποκριθώ με όλες τις δυνάμεις μου»

«Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας».

Με αυτά τα λόγια ξεκινά την 4ετή θητεία της στην Προεδρία του Συμβουλίου Επικρατείας η νέα πρόεδρός του, πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Δικαστική οικογένεια

Η νέα πρόεδρος που θα παραμείνει στη θέση της μέχρι το 2023 προέρχεται από δικαστική οικογένεια της Θεσσαλονίκης αφού ο αείμνηστος πατέρας της νέας προέδρου του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά και για κάποιο διάστημα μάλιστα προήδρευσε.

Ο πατέρας ήταν αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και είχε συμμετάσχει στη δίκη του Ειδικού Δικαστηρίου

Η  Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρτ, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα  δύο συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες του).

Έως σήμερα η νέα πρόεδρος υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό». Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κ.λπ.

Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου με απόφασή της διασώθηκαν ως διατηρητέα, κ.λπ.

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών Δίκαιο του περιβάλλοντος.

Δημήτρης Σκαλτσούνης και Μιχάλης Πικραμένος

Οι δύο νέοι αντιπρόεδροι του ΣτΕ, ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος θεωρούνται από τους συναδέλφους τους ως πολύ καλοί δικαστές.

Ο κ. Σκαλτούνης ήταν 4ος στην επετηρίδα, ενώ ο κ. Πικραμένος 27ος, δηλαδή για τον τελευταίο έγινε μεγάλη βουτιά στην επετηρίδα.

Ο κ. Σκαλτούνης γεννήθηκε το 1955 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Μάρτιο του 1983 και στην θέση του συμβούλου Επικρατείας προήχθη τον Μάρτιο του 2003. Ήταν ο εισηγητής στην υπόθεση της αίτησης αναστολής για στην συμφωνία των Πρεσπών για τη «Βόρεια Μακεδονία», με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια, Ουαλία, Νότια Αφρική, κ.λπ.).

Ο κ. Πικραμένος γεννήθηκε το 1960 και εισήλθε στο σώμα τον Ιούλιο του 1989 και προήχθη στη θέση του Συμβούλου Επικρατείας τον Ιούλιο του 2011, ενώ παράλληλα είναι επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι από το 2011 εκπρόσωπος της Ελλάδος στο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την αποτελεσματικότητα της  και την τριετία 2013-2016 διετέλεσε γενικός διευθυντής στη Εθνική Σχολή Δικαστών.

Έχει όμως και συγγραφικό έργο, καθώς πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Χωροταξική οργάνωση και διαχείριση χρόνου των δικών στα Διοικητικά Δικαστήρια».

Νωρίτερα το dikastiko.gr, ανέφερε:

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας είναι από σήμερα η μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου , μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου επελέγη για πρώτη φορά στα χρονικά του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας γυναίκα πρόεδρος. H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου  ήταν ψηλά στη δικαστική επετηρίδα και απολαμβάνει ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των συναδέλφων της  αλλά και των νομικών της χώρας . Η πρόταση του κ.Καλογήρου έγινε ομόφωνα δεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Μιχ.Καλογήρου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου από τις πλέον γνωστές ανώτατες δικαστικούς λειτουργούς επελέγη πρώτη και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κατά την πρόσφατη διαδικασία ενώ από την ίδια διαδικασία είχαν επιλεγεί και οι Αθ. Ράντος και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου

Ποια είναι

Η νέα πρόεδρος του ΣτΕ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1978). Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας (1982), Πάρεδρος (1988), Σύμβουλος (2000). Υπηρετεί στο Ε΄ Τμήμα από το 2000. Γενική Γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), Πρόεδρος της Ένωσης (1993-1995 και 2000-2001) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης (2006- 2008). Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας παρακολούθησε το μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2005, ζητήματα δικαίου περιβάλλοντος. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έγραψε μελέτες σε θέματα περιβάλλοντος (Δάση και οικιστική ανάπτυξη, Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα, Διαχείριση υδατικών πόρων, Χωροταξία και ΑΠΕ κ.ά.).

Οι διαφωνίες και η παραίτηση

H μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε έρθει σε ευθεία σύγκρουση τουλάχιστον δύο φορές, στο πρόσφατο παρελθόν, με τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκο Σακελλαρίου.

Αφορμή για την πρώτη αντιπαράθεσή τους ήταν η ματαίωση της πρώτης κρίσιμης διάσκεψης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κ. Σακελλαροπούλου είχε παραιτηθεί μάλιστα με  τον τότε αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Δικαστηρίου από την Ένωση Δικαστών του ΣτΕ που είχε ταχθεί με το μέρος του κ. Σακελλαρίου.

Σε ανοιχτή  επιστολή παραίτησης  τους οι δύο τότε αντιπρόεδροι χαρακτήριζαν  μέγα ατόπημα την ανακοίνωση της ένωσης του ΣτΕ η οποία, όπως ανέφεραν, για πρώτη φορά στην ιστορία της «μετατράπηκε ουσιαστικά σε γραφείο Τύπου του προέδρου του ΣτΕ ενώ τόνιζαν πως  η ματαίωση της επίμαχης διάσκεψης αποτελεί «αρνησιδικία».

Η κ. Σακελλαροπούλου δεν δίστασε να έρθει όμως σε κόντρα με τον κ. Σακελλαρίου και για το θέμα των Θρησκευτικών, συνυπογράφοντας την επιστολή τριών αντιπροέδρων και δεκαπέντε συμβούλων του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας με αφορμή την απόφαση που ακύρωνε τις αλλαγές Φίλη στο χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος. Με την επιστολή «βόμβα» όπως τουλάχιστον είχε χαρακτηριστεί, εγκαλούσε τον κ. Σακελλαρίου για τους χειρισμούς του, υποστηρίζοντας ότι εγείρουν ως ζήτημα νομιμοποίησης της απόφασης της Ολομέλειας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία, το σκεπτικό της οποίας γυρνά τη χώρα δεκαετίες πίσω…

Αντιπρόεδροι

Το υπουργικό συμβούλιο δεν επέλεξε ως πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο ο οποίος εκτελούσε προσωρινά καθήκοντα προέδρου, ούτε και τη νεότερη αντιπρόεδρο Χρυσικοπούλου το όνομα της οποίας είχε συζητηθεί για τη θέση του προέδρου..

Ο Αθ. Ράντος

Ως νέοι αντιπρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι σύμβουλοι του ΣτΕ Δημήτριος Σκαλτσούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος ο οποίος είναι χαμηλά στη δικαστική επετηρίδα και επιπλέον ήταν στην τριάδα της επιλογής και από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Αρειος Πάγος

Για την αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου επελέγη ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Ιωσήφ Τσαλαγανίδης δικαστικός άριστος που είχε παραληφθεί και ήρθε πρώτος στην προτίμηση της Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και οι αρεοπαγίτες Ειρήνη Καλού που είχε πριν ένα χρόνο το όνομά της περιληφθεί στις επιλογές αλλά τελικά δεν έγινε και η Δήμητρα Κοκκοτίνη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ